(850) Klevela, klevera nebo klavera?

5 kg švestek
1 kg cukru
3 – 4 lžíce rumu
1 kávová lžička mleté skořice

Na lívance, vdolky nebo palačinky.

Receptů ma klevelu jsem našla hned několik a značně odlišných. Tenhle je asi nejjednodušší. Ještě buu zkušet jeden, ten sem pověsím asi v pátek.
Švestky vypeckujeme, pokrájíme na menší kousky (na osminky) a rozvaříme. Přidáme cukr, rum a skořici, ještě krátce povaříme a plníme do sklenic.
Pro jistotu  sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 st.

První recept na klevelu vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (850) Klevela, klevera nebo klavera?

  1. henriet13 napsal:

    Já to znám jako Zwetschkenrösti, děkuji za překlad ?

  2. Ivana P. napsal:

    u nás jsou znic většinou čvestková povidla

  3. blahovka.h napsal:

    A už jste zkoušeli klevelu z meruněk? Naprosto luxusní. Ale chce to meruňky hodně zralé. Kdysi jsem jezdila na Moravu a vařila si jí přímo tam ze spadaných. Domů se vezly sklenice.

  4. Katyp50 napsal:

    Pár švešní (asi 3 kg) zbylo – z toho množství, co jsem měla byl 3x koláč, 1x knedlíky, něco jsem zbodla jen tak a ze zbytku udělala luxusní cosi. Prostě rozvařila jsem je a zasterilizovala do malých skleniček. Skořici tam dát mě nenapadlo. Tak příště, prý ještě budou.
    Teď se tady patlám s letními jablky. Lodna jablek velikosti od pingpongového do tenisového míčku – těch je tam asi 20 ks. Takže čistím, pěchuju strouhané do sklínek, potím se a nadávám. A to prý dostanu lodnu nějakého dalšího ovoce – špendlíky, ryngle nebo blumy nebo co to je. Pletou si mě s konzervárnou. Kuchyň vypadá jak po výbuchu, chudák já.

  5. Vera M. napsal:

    Mas to krásné , perfektní . Taky tak narezavam svestky na půlky na talíř k jídlu a manžel svestky miloval nade vše .

  6. Vera M. napsal:

    Jj, manžel se trepal jen na ty české ❤️

  7. hrabeboto napsal:

    Hraběcí klevela.
    3kg vyzrálých švestek
    1/2 kg cukru
    1/8l rumu
    Vyloupané švestky nahrubo umeleme, vaříme 1/2hodiny.Přidáme cukr vaříme 15minut. Odstavíme, nalijeme rum, lehce promícháme a hned plníme do skleniček.
    Sterilujeme 20 minut.
    Pokud jsou švestky míň zralé a hodně šťavnaté povaříme(před přidáním rumu) déle.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..