0,5 kg hladké mouky
60 g cukru, 3 dcl mléko
60 g másla nebo Hery
2 žloutky, 1/2 kostky droždí
Švestky
hladká mouka
cukr moučka
máslo
Za základních surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1/2 hodiny vykynout.
Plech potřeme olejem, těsto na něj rozprostřeme na tenčí vrstvu. Poklademe půlkami švestek slupkou nahoru a zasypeme drobenkou z hladké mouky, másla a cukru moučka.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zčervenání okrajů.
Podáváme s hrnkem studeného mléka, kávou nebo čajem.
Dneska pekla: Jana Macůrková
My zas dáváme švestky řeznou plochou nahoru, aby se drobenka nasákla šťávou :o)
Taky tak, a máti ještě někdy sypala mákem. Ale drobenka úplně stačí.
Taky zásadně řeznou plochou nahoru. Mák ne. Ale do jednoho koláče jsem přidala tvaroh – potřela jsem těsto lehce tvarohovou směsí s vanilkou. Bylo to taky výborné, šel na odbyt ještě více než ten bez něj.
Ona kombinace máku a švestek není špatná….viz makový závin se švestkami od Kabáta
Mák bude zítra, kombinovala jsem tak, aby těch receptů bylo co možná nejvíc. A nejleší bude až nakonec, tzn. asi až v úterý. Nechte se překvapit.
Co to bude? Co to bude? Řekni 🙂
Pro Ivanu P: Hádej hádej hadači, co by mohlo být u švestek zlatým hřebem programu?
Slivovica. Jen jsem zvědavá, na kolik budeš pálit. My vždycky na 51, až to vyvětrá, tak je to tak 50,5. 😉 A to je pane slivovička! 😎
No já nevím….já zrovna slivovici za zlatý hřeb programu nepovažuji 🙂
No já nevím….já zrovna slivovici za zlatý hřeb programu nepovažuji 🙂