4 kg Švestky
1 kg cukr
0,5 l voda
2 dcl rum
Švesky vypeckujeme a rozpůlíme. Vodu svaříme s cukrem, vsypeme švestky a krátce povaříme. Na dno sklenic nalijeme cca 0,5 dcl rumu, švestky scedíme a dáme do sklenic.
Navrch nalijeme trochu nálevu, zavíčkujeme a 5 – 8 minut sterilujeme obvyklým způsobem.
Vyzkoušela (celý barák voněl po rumu): Jana Macůrková
No o tom není pochyb.U mě půjdou švestky do rumu na 100%.Už jsou v rumu višně.Možná jsem měla zkusit i broskve ale na to už je pozdě. Už jsou sklizené a zpracované.
Švestky v rumu – asi před třemi roky, zbylo pár švestek, trochu rumu – do sklenice, prosypat cukrem, zalít rumem, nic víc. Ale jak jsem tam dávala džemy, tak jsem to nějak zastavěla, další rok při úklidu jen automaticky porovnala, a za tři roky jsem hledala švestky na koláč – vím, že tam někde jsou! Zapomněla jsem, že jsou v rumu – po první švestce jsem byla hodinu nepoužitelná. Takže kdybych měla ještě někdy takový nápad, tak jedině naředit! Višně jsou v pohodě, ale švestky…?
Já zásadně neředím. Rum není co býval.Je slabší takže švestky cukr rum.
No, višně a třešně v pohodě do neředěného, taky jsem dělala mix, zvlášť dobrý byl ananas s višněma???, ale já už taky nejsem, jako kdysi. A po létech naprosté abstinence musím začínat pomalu..???
A co teprve sušené švestky v rumu.Byla jsem překvapená,jak je to dobré a silné.Na vánoce jsem to jen tak zkusila,paráda.