(860) Slezský bigos

500 g hovězího masa
500 g vepřového masa
300 g kuřete nebo krůty
1 menši hlávka bílého zeli
4 cibule, nasekané najemno
1 hrnek sušených hřibů
2 lžíce sádla
500 g kysaného zeli
ocet, cukr, sůl a kmín

100 g slaniny
sůl, mletý pepř
1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy

Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme hlávku zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Jednu cibuli zpěníme na lžíci sádla a na ni dáme dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěníme na druhé lžíci sádla druhou cibuli. Zalijeme hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit. Ve třetím kastrolu na sucho osmahneme slaninu, přidáme zbylé dvě cibule a trochu sádla. Pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeži maso. Kořeníme a solíme dle vlastni chuti.
Pomalu dusíme do změknuti, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do masové směsi vmícháme postupně obě zeli.

Podáváme nejlépe s chlebem.

Pozn: já jsem dělala trochu úspornější recept, co se týká času: nejprve jsem dala dusit na cibuli hovězí maso, po 1 hodině jsem přidala vepřové a houby a po další hodině kuře.
Po další půlhodině jsem přidala obě zelí a dochutila.

Přání na zařazení masa vám splnila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (860) Slezský bigos

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    No Jani, klobouk dolů
    Vypadá to víc než mňamózně ☺ Až nebude takový hic, tak zkusím. Díky

  2. jarybarka napsal:

    No páni hodně nádobí hodně práce a času ale ta kombinace trojího masa a zelí a klobásy to je recept pro nějakou zvláštní příležitost.Slezský bigos jde rovnou do poznámek.To je recept podle mého gusta. Díky ?

  3. Vera M. napsal:

    Tady ve Slezsku se děla i ze skopoveho . Tedy jen ze skopoveho . Ne kombinace s jiným masem . Dodnes cítím tu bolest v zubu , když jsem kousla do masa a byla tam nějaká Jehlickovita kostička. ???. Ve vyhlášenem motorestu. Ale bigos je moc dobre jídlo . Díky za připomenutí a co dnes vařit je vyřešeno . Mám krásnou klizku

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Včera jsem dělala také „úsporný“ oběd (Jani promiň, ale ten název se mi mooooc líbí☺)
    Krkovice na plátky, sádlo, sůl, koření, malé omyté brambory překrojené na poloviny – šup s tím do kastrolu a do trouby. Z kuchyně jsem utekla. Na 160 něco málo přes hodinu. Tak 20 minut před dokončením jsem tam ještě přihodila zelené fazolky.

  5. lakysa22 napsal:

    Dělám, ale bez drůbežího. Zelí přidávám až půlhodinu před koncem, nedusím zvlášť. Je to výborné, ale dnes to nehrozí…mám tu 28°, venku 34°, dám si rajčatový salát.
    Děkuju za připomenutí, jak se ochladí, recept jako když najdeš!!

  6. Jiřina napsal:

    Perfektní recept, jinak v Brně hic a žádný déšť, ale dneska bych to přetrpěla. Čučíme na Velkou cenu, tak ať ten déšť tak hodinku počká. Tolik mladých chlapců na motorkách by bylo ohroženo. Večer může pršet, ale to je asi jen moje toužebné přání.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..