Ovoce, které připravujete do kvasu, musí být naprosto zralé.
Ovoce dávejte do kvasu vždy bez stopek a bez listů.
Na 1 l kvalitní slivovice počítejte s 15 – 18 kg ovoce.
Zabraňte přístupu vzduchu. Na povrchu kvasu se obvykle tvoří tzv. „koláč“ nebo „deka“. Vzniká vynášením uvolněných látek k povrchu kysličníkem uhličitým, který se tvoří při procesu kvašení. Pro majitele kvasu má koláč pozitivní význam. Právě on totiž přístup vzduchu znesnadňuje.
Nikdy se však oschlý nebo nahnilý koláč nesmí do kvasu po ukončení kvašení propadnout. Jakmile začne kvas vřít, je třeba ho pravidelně, alespoň každý druhý den, míchat.
Šťávu pravidelně měřte cukroměrem. Jeho stupnice udává koncentraci vodných roztoků sacharózy a pálí se od čtyř stupňů do nuly. Jakmile jsou hodnoty vyšší, kvas není na pálení vhodný. Hodnoty z malého vzorku vám změří přímo v pálenicích.
Vypálení svěřte kvalitní pálenici, jen tak máte jistotu, že slivovice bude kvalitní, bez „ocásku“ A nebudete muset mít strach z obsahu methanolu, který je na rozdíl od ethanolu jedovatý.
Počítejte s poplatkem za vypálení a s poplatkem za výrobu alkoholu. Kvašení by mělo ideálně probíhat 6–8 týdnů, záleží na venkovní teplotě.
Pálí se z třešní, višní, meruněk, mirabelek, jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce, údajně nejlepší je prý pálenka z oskeruší.
Návod vyhledala: Jana Macůrková (která ale sama slivovici nepije)
Tak jsem tady jediná, komu chutná slivovice? Už to tak asi je. A je to v podstatě jediný tvrdý alkohol, který piju.
Nene, já se taky hrdě hlásím…
Já jí teda samotnou dávám jedině v případě, že OPRAVDU musím, někde na nějaké návštěvě a tak.
Ale výborný recept na hlasivky (jednu dobu jsem na to dost trpěla a dnes mi stačí i klimoška v autě) – 1 velký panák slivovice, do toho 1 velká lžíce medu, to dát v hrníčku ohřát do mikrovrnky a potom do této hrůzy vymačkat 1 velký citron. Pijete se to teplé po malých doušcích.
Jako takto, pomůže to vždy, ale vždy jí mám jak z praku ….. to se nakonec směju i sama sobě, co kecám za blbosti. Jednou mě v telce rozesmála i předpověď počasí …. ale tady marně přemýšlím, zda to nebylo náhodou po léčbě toho mojeho grogem. No nic, prostě já a alkahůl nejsme zrovna nejlepší přátelé ☺
Já se taky hlásím, vždyť su děvče z Moravy.
Líbí se mi úsměvčin recept, až mně bude bolet v krku, vyzkouším.
Imeldo, dobrý by bylo, kdybyste vyzkoušela v těchto vedrech ….. a vůbec nejlepší by bylo, kdybyste popsala nástup opičky ☺
Dělám si legrandu, ale teplá slivovice leze opravdu hodně rychle do hlavy, to mi věřte.
Tento recepis znám taky, používám, a jako děvče ze samého srdce Slovácka, v těchto věcech zběhlé, potvrzuji, že po vypití lektvaru je nejlepší ulehnout do pelíšku. A ten lék doporučuji pít už na posteli. 😉
☺☺☺
Nějak jsem přehlídla, když jsem to rychle přečetla, že se to má pít teplé. Tak to věřím, že by to se mnou pořádně zamávalo!
Moje máti pocházela z Hané, takže kvalitní slivovicu bezpečně poznám. Dědeček jí kloktával v případě nachlazení. Zajímavé bylo, že tohle kloktadlo dycky polknul. Když náhodou došlo a on byl nucen kloktat rumem, ten vyplivoval. Na můj dotaz proč, pravil, že „vypluť dobrou slivovicu by byl hřích“ . Ale stejně jako Úsměfka s alkoholem moc nekamarádím, takže pouze ve výjimečných případech nechám pajduláčka aby mi ohřál bříško. 😎
Nooooo, že jo, zrovna jsem si udělala vinný střik s ledem (můj známý z Moravy by mi řekl: „Neku*vi mi to víno a dej si raději dva pohárky vody po sklence, ne?“☺), ale víno není alkahůl, to je lék ☺
Vinný střik jsem se naučila pít ve španělích. Po obědě to fakt hezky zahnalo žízeň a dobře se trávilo. Navíc v tom vedru jsem ani namazaná nebyla 😎
Tak nevím, podle toho jak píšu, tak to vypadá, že už jí mám jak z praku teď, a to jsem nevypila ještě ani celou sklenku ☺
Svatou pravdu dí známý. I když mám slivovicu ráda, preferuji víno. Jsme vinařský kraj, slivovicový sice taky, ale vína je tu víc.
A my tu máme brambory ….. teda takto, za mého mládí byla ta pole bramborová víc, teď je to tu samá žlutá babišovka ……. nicméně bramborářský kraj jsme ☺
On mne s tím střikem nevidí a Vy mu to nesmíte prásknout, ju? ☺
Slivovice- kudy teče ,tudy léčí.
Grog ze slivovice chutná nedobře ale stoprocentně vyléčí veškeré nachlazení.