(865) Švestky – několik receptů od vás

Přidávám několik receptů, které jste mi poslaly(i) na téma švestky:

Foto: ilustrační, zdroj Seznam – obrázky

Hraběcí klevela:
3 kg vyzrálých švestek
1/2 kg cukru
1/8 l rumu
Vyloupané švestky nahrubo umeleme, vaříme 1/2 hodiny.Přidáme cukr a vaříme 15 minut. Odstavíme, nalijeme rum, lehce promícháme a hned plníme do skleniček.
Sterilujeme 20 minut.
Pokud jsou švestky míň zralé a hodně šťavnaté povaříme (před přidáním rumu) déle.
Recept poslal:  Hrabeboto

Černá omáčka:
sušené švestky ( na 4 porce 100 g)
povidla švestková
skořice, hřebíček, badyán – přiměřeně
mandle, ořechy
rozinky
strouhaný perník (nestrouhám ten tvrdý, ale normální, klidně i s tou čokoládovou polevou)
máslo, rum
Sušené švestky se pokrájí na menší kousky, dají se vařit. Přidají se mandle, vlašské ořechy – taky trochu pokrájené , hrůzinky, jak se na Bramborce říká rozinkám a koření…skořice (klidně mletá) hřebíček a badyán…množství podle chuti..(dáme do čajového vajíčka, nebo zavážeme do gázy, pak by se to těžko hledalo). Po dvaceti minutách přidáme švestková povidla a vaříme ještě asi 10 minut. Zahustíme nastrouhaným perníkem.  Koření vytáhneme až před podáváním.Při podávání polijeme rozpuštěným máslem, nebo rumem. Já dávám obojí.
Recept poslala: Lakysa22

Litý koláč:
30 dkg hl. mouky
5 dkg hr. mouky
1/4 mléka
15 g droždí
2 tloutky
5 dkg cukru
6 dkg tuku
sůl, švestky + drobenka
Těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech, nechat vykynout, poklást švestkami a drobenkou a upéct.
Recept poslala: Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (865) Švestky – několik receptů od vás

  1. jarybarka napsal:

    S černou omáčkou jsem se setkala poprvé u své budoucí tchyně.Měla jsem 3 měsíce před svatbou.S mým nastávajícím jsme šli o vánocích navštívit jeho rodiče.
    Dostali jsme kávu a hluboký talíř s kusem vánočky politým hustou, kolomaz připomínající,hmotou.Navíc v té hmotě ještě cosi plavalo. Zírala jsem do talíře a přemýšlela jak z toho ven.Všichni se ládovali a já nemohla polknout ani vlastní sliny.Když mi paní nastávající tchyně ŕekla,že je to výborné taky s rybou,naskočila mi husí kůže jako pralinky.
    Moje babi ani mamka nikdy černou omáčku nedělaly.Já taky ne.
    Saši díky za recept určitě ji udělám a vím že si budu taky mlaskat.Člověk zkrátka do něčeho dospěje.?

    • Katyp50 napsal:

      Tak já do černé omáčky nedospěju nikdy. Maminka jí jednou udělala na chalupě a přelila jí kapra. Pečeného, kterého jsem já milovala jako jediný způsob vánoční úpravy této ryby – pěkně na másle (sádle) a spoustou kmínu a česneku, krásně vypečené kousky a k nim jen brambor. Brsalát jsem měla ráda samostatně. Jak mně bylo po té omáčce zle, to se nedá popsat. Šlo ven snad i mateřské mléko. Od té doby jen zmínka stačí.

    • lakysa22 napsal:

      S tím dospíváním budeš mít pravdu – doma jsem nikdy nechtěla povidla v ničem, kromě té omáčky. Co je teď vařím hlavně pro syna, tak jsem si je dokonce namazala na chleba!
      Ale dát mi to k rybě, tak se osypu…

  2. jarybarka napsal:

    Mě ale přijde že jsou v tom věci které mám ráda a tak ji určitě zkusím.Chutě se mění.Jen ji nebudu dávat na rybu.Tak trochu mi to přijde jako čatný na sladko.

  3. hrabeboto napsal:

    Když jsme byli s bráchou malí kluci dala babička černou omáčku k pečenému zajíci. Někde to vyhrabala ve staré kuchařce(snad ještě podle Dobromily). Dospělí ofrňovali ale my s bráchou talíře vylízali. Od té doby už se nikdy nevařila.

  4. Katyp50 napsal:

    No ani králíka, zajíce a jiné maso bych si tím „nekazila“.

  5. kvetula.v napsal:

    Tedy litý koláč co kyne jsem ještě nedělala. Určo zkusím, bude li nějaká vhodná slíva, tak ještě tento víkend 😎

    • Devětapadesátka napsal:

      Já mám téměř stejný rozpis na běžný kynutý koláč, , dokonce mouky jen 30 dkg, ale těsto mi neteče…

      • kvetula.v napsal:

        A jéje, tak to bude „dobrodružná výprava“ 🙂 No což, kdyby náhodou nevyšla, lžícovka to jistí 😎

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Děvče moje, my chytré holky si poradíme vždy, nemusíme kvedlat vařečkou, bouchat do těsta k zbláznění, nechávat vykynout pod utěrkou …… prostě to smícháme, nalijeme na plech, necháme trochu vykynout, lupneme na to ovoce a dáme péct.
          Můžeš na to lupnout jakékoli ovoce, na tom asi nezáleží, si myslím. jednou jsme ho zkoušela s rybízem a také výborný, jen jsem víc přisladila.

          • kvetula.v napsal:

            No momentálně ovoce v dosahu nemám, dneska „dělám o zelenině“ . Blanšírovanou pokrájenou mrkev právě nese mužskej do sklepa do záložního mražáčku, rajčata co bez varování ráno „přišla“ ve vysokém stupni zralosti dostala „první pomoc“ povařením- zítra někde musím splašit pár jablíček a výborný kepuč bude i letos, ne že ne, a červená řepa – několik bulev takové kropenaté červenobílé – trpělivě čeká na svůj den v lednici. Nakládat už nechci, tak pomalu vařím a vymýšlím, jak jinak ji uložit než do skleniček strouhanou s křenem a nebo na kostičky s fenyklem. A to jsem si myslela, že letos nic zavařovat a nakládat nebudu – holka bláhová 😕

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já včera lítala pod stromem a sbírala oklepané modré blumy do sudu, údajně z toho bude skvělá slívka.
    Pár kilo jsem jich vyloupala a zamrazila k dceřině velké radosti. Zítra budou patizony, tak už se těším, to bude dobrota. A kamarádka vyhrožuje, že donese květáky (opravdu množné číslo, že se jí nějak urodilo), tož zavařím na kyselo.

    Ale mám recept do těchto veder:
    Dnes jdeme s tím mým z kolbenky přes vyprahlé pole a říkám:
    „Mám pocit, že ze mne odpadávají už hotové škvarky.“
    Jak chtěl udělat krok, tak mu zůstala jedna noha ve vzduchu (už to byla docela dobře komická situace), na té noze na zemi se otočil a říká:
    „Našla bys igelitku v tom pořádku v kabelce? Já že bych šel za tebou a zrovna bych je odchytával, s chlebem bych si je dal k véči.“

    Pokud budete chtět, Haderach a Jani, fotky, tak se zítra po cestě z kolbenky vyfotím a pošlu ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..