1,5 kg rajčat,
150 g krupicového cukrUpravitu,
250 ml oleje,
500 g cibule,
200 g anglické slaniny na kostičky,
1 menší cuketa, 1 kg paprik kapie,
500 g žampionů,
1 lžíce drceného česneku v olivovém oleji (nebo nakrájený čerstvý česnek),
2 lžíce soli, 250 ml octa,
150 g krupicového cukr
2 lžíce sladké papriky,
1 lžíce kari.
V hrnci na oleji osmažíme cibuli s anglickou slaninou. Přidámena plátky nakrájené papriky, žampiony, na kostičky cuketu, česnek. Osolíme, osladíme druhou částí cukru, přidáme ocet, mletou papriku a kari.V hrnci se dá asi na hodinu do trouby na 200°c (do změknutí). Mezitím cca 2x zamíchat. Jde dusit i na sporáku, ale musí se míchat.
Mezitím nakrájíme rajčata a dusíme asi hodinu s cukrem. Až se vydusí šťáva, přepasírujeme přes sítko. Pak přidáme k zelenině z trouby a krátce povaříme. Plníme do sklenic a zavařujeme 30 minut na 90 stupňů. Omáčka je výborná k těstovinám nebo na zapékání masa.
Recept poslala: Peříčko
Tý jo.To je recept pro zahrádkáře.Asi to bude pikantní a špagety s touto omáčkou si umím představit.Pro mě -bezzemka-je to ale spousta drahých surovin.
No, z toho množství bude tak 6 – 8 skleniček a když si to člověk rozpočítá, tak to zase tak hrozné není. Já kupovala tenhle týden kapie – 30,- /kg a když jsem spočítala, co všechno jsem z toho připravila na zimu, tak jsem zjistila, že mne to vyšlo tak na polovičku, než kdybych to kupovala. A nemusím to vozit (nejbližší větší a levnější krám mám 35 km) a mám to doma, když dostaneme chuť.
Toto je perfektní omáčka a nezdá se mi, že by byla drahá. Chce to udělat v sezoně, když jsou rajčata za rozumnou cenu. Teď jsou i kapie za dobrou cenu. V současné době mám trošku jiné starosti, ale narok u dcery určitě uděláme. Díky za receptík.
Janičko, kdybys vydala kuchařku, tak jsi v balíku, jen těch receptů co tady běhá, kdyby se použila jen polovina. Já nemám tiskárnu, tak opisuji, ale to mi nevadí, musím procvičovat ruku – pomalu se ani neumím podepsat. 🙂
Tohle vypadá taky moc jedle. Není tam moc cukru? 2x 150 gr bude asi překlep. Jednou by stačilo si myslím. Cibule je sladká, celkově by to bylo docela jako zeleninová marmeláda.
Jak mi bylo posláno, tak jsem předala dál, ale myslím, že to je skutečně překlep a tak ten jeden cukr vymazávám
Překlep to nebyl – zapomínáte,, že se tam přidává i ocet.
Tak jsem to vrátila zpět, ale já bych asi zmenšila ten ocet i cukr.
Ono se to nezdá, ale nakonec je to vše akorát. ale samozřejmě si to může upravit každý dle svého. Dělám to i já, i když většinou poprvé vařím podle receptu.