(888) Paprikové sugo

1 kg kapií
0,5 kg červených paprik
10 stroužků česneku
lžička oregana nebo jiného koření
lžička soli, 1 lžíce cukru
1 polévková lžíce feferonkového oleje
nebo 1 – 2 feferonky podle chuti
1 dl slunečnicového oleje
2 lžíce octa

Když jsem zavařovala kapie, tak některé byly tak dlouhé, že se mi nevešly na délku do sklenic. Měla jsem tedy asi 1 kg odřezků.
Kapie i papriky nakrájíme na malé kousky, podlijeme asi 1 dl vody a podusíme, až jsou úplně měkké. Přidáme ostatní ingredience s výjimkou oleje, a necháme ještě asi 10 minut vařit.
Rozmixujeme na kaši, a pokud je směs řídká ( což u mne nebylo) vrátíme do kastrolu a ještě odpaříme.  Nakonec vmícháme olej.
Naplníme do skleniček a 15 minut sterilujeme.
Hodí se k pečenému nebo grilovanému masu, nebo jako podklad pod pizzu.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (888) Paprikové sugo

  1. Imelda napsal:

    Toto může být moc dobré, nevím, zda by mi tam nevadilo to, že slupky z těch paprik nebyly předem oloupány. Když nakládám kapie, odřezky dávám do sklenice doprostřed mezi ostatní dlouhé papriky.
    Někdy ještě začátkem šedesátých let se prodával v malých konzervách paprikový protlak. Rádi jsme ho kupovali. Při otvíraní jedné té konzervy nám její obsah vystříkl po celé kuchyni a nejvíc na strop. Hodně dlouho jme tam měli památku, až teprve po několika letech se skvrny podařilo zamalovat.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já vlastním jeden mixér, který už má spíš historickou než užitnou hodnotu, ale na tohle je skvělý. V něm rozmixuješ snad i beton. Vzhledem k tomu, že jsem ty papriky dusila hodně dlouho, tak je rozmixoval na hladkou pastu, ve které ty slupky zmizely a nejsou vůbec znát. Nejdřív jsem zkoušela takový ten ruční, potom tyčák, ale ani jeden nebyl dost důkladný, až ten starý normální (s nádobou nahoře).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..