malá rajčátka
(žlutá, červená, kulatá nebo šišatá)
slunečnicový olej
nálev na okurky podle vlastní chuti
Inspiraci poslala: Boženka
Rajčátka omyjeme, nasypeme do skleniček, polijeme olejem a zalijeme horkým nálevem.
Já jsem pro jistotu ještě 7 minut sterilovala. Jak budou chutnat se pozná tak za 14 dní.
Recept podle Boženky vyzkoušela: Jana Macůrková
To je krásné !!! Decka , vy pořad zavarujete jako Betty , ale kdo to bude jist ?? já při odchodu děti stojím se sklenicemi v každé ruce a oni : Nenene , ještě máme ???. Takže letos jsem hoooodne polevila
Jen se neboj, syn mi taky říkal – nic mi nedávej, ještě mám, a za měsíc se ptal, co bych mohla poslat. Nic! Až přijede, tak mu nabalím.
Ono to tak jenom vypadá. Od každého jen několik málo skleniček. Lák mi zbyl po kapiích a tak jsem uělala dvě skleničky podle Boženky. NA vyzkoušení a pro fotku na Bramboračku. A až se zima zeptá – tak jí otevřu dveře do špajzu….
Recept se mi bude určitě hodit, mám rajčátka velká jako olivy, v zimě jako jdyž najdu.
Já jsem ta rajčátka zalila chladným nálevem s Dekem bez sterilizace, (jsou dva druhy, jeden se má sterilizovat, druhý nemusí), měla jsem obavy, že by popraskala a rozbředla. A nedávala jsem olej. Ve sklenici směs červených a žlutých vypadá moc hezky, ale jak chutnají jsem ještě nevyzkoušela.
Ale mám na srdci ještě něco, co s daným tématem nesouvisí – chci poděkovat lidu bramboračkovému za všechny fajn recepty, nápady i úsměvné příspěvky. Musím jmenovat ale aspoň jeden – ten Janiný nápad s WC štětkou na mytí zavařovacích sklenic je na Nobelovku! 🙂 Poctivě se ho snažím šířit po vlastech českých, někdo zajásá, někdo se diví i ušima, ale jedna reakce je hodna zaznamenání. „Štětkou na záchod??? No fůůůůj!“ Snažila jsem se vysvětlit, že je nová a na nic jiného ji nepoužívám. „No ale stejně! Fuj, fuj, fuj!!!“ Snad si ta duše dobrá myslí, že než ten nástroj opustí bránu fabriky, ve výstupní kontrole ho podrobí ostré zkoušce…. 🙂 🙂
No nic, už jsem se dost vykecala a jdu dělat něco užitečného. Přeji všem krásný víkend.
Jo, jo, už jsem taky slyšela něco podobného a viděla kyselý ksicht. No, jo, ale ta osoba má myčku, kterou já nemám a nechci, neb se mi nikam nevejde.
Dámy,jak vidím,tak se tu i dobře pobavím a zasměju-a to potřebuji.
Ono všeobecně se dá lid v naší zemi rozdělit na ten co zavařuje,ten co zásadně nezavařuje,a ten co se vysmívá všemu,co někdo tvoří rukama,at je to pečení,zavařování,šití,nebo stavění modelů letadýlek,nebo práce na zahrádce.Vlastní a ne moc příjemné zkušenosti.Ale –každý jsme nějaký.
Ano, tady je to i těch „životních zkušenostech a průse…rech“ a to asi občas potřebujeme vyventilovat všechny.
Dámy, zdravím. Sice jsme z dovolené už týden doma, ale znáte to… Dovolili jsme si přerušit kontinuitu domácích a zaměstnaneckých prací, takže je toho všeho dvakrát tolik. A teď máme ještě na poslední týden prázdnin vnoučata. A když je to smečka čtyř harantů, máme co dělat. Jsem ráda, že stíhám aspoň číst. Dnes jsem si „dovolila poslední švestičky ze zahrádky“, byly kuliváry. Prastarý recept mé tchýně: 1 l mléka, cca 1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, lžička soli a cukru. Mléko svařit, osolit a osladit. Do vařícího přisypat trochu polohrubé mouky, promíchat, přidat dvě vajíčka a vpracovávat další mouku, až je těsto pružné a nelepí. Švestky obalovat tenoučkou šlupkou těsta. Vařit v osolené vodě. Až všechny vyplavou ještě odhadem minutu. V míse pomašlovat rozpuštěným máslem, aby neoschly. No a na talíř kuliváry, strouhaný mírně osolený tvaroh, cukr a pokapat máslem. Můžete závodit, kolik jich kdo sní, páč z uvedené dávky je jich kolem stovky a dvacítka na talíři není žádné množství. Dnes se mi do mléka vešlo tak 1,1 kg mouky a kulivárů bylo 114. Není ani jeden, málem pochybělo. Výrobu těsta si ulehčuji robotem. Do mísy robota nasypu trochu mouky, pustím ho, přileju mléko, vajíčka, přisypávám mouku cca tři čtvrtě kila. Pak přendám na vál a zbytek mouky zapracuju na vále, páč robot by víc už neutáhl. A je to tak i rychlé. No a já jdu chystat svačiny.
Zkusím ze čtvrtiny – pár švestek se ještě schovává v lednici..??
Receptík je lehoučký, ale jeden dotaz – když do vřelého přidám vejce, nesrazí se ty vajíčka? Je hodně podobné odpalovanému, ale tam se vajíčko dává do vychlazené hmoty. Možná jak se přisypává další mouka a rychle se pracuje, vajíčko se nesrazí.
Ale když je to léty vyzkoušené – asi mám zbytečné starosti. 🙂
Proto se vsype napřed ta trocha mouky (odhadem tak dvacet deka?) a přesně jak říkáš – pracuje se rychle a další mouka to dost zchladí. Fakt hezkých pár desetiletí prověřené. Tak prý dělávala kuliváry už tchýnina maminka.
Ahoj kočky, koukám, že jste tu ten týden nelenily a pořád něco vařily ……. já už dnes stihla první várku leča do sklenic, páč jsme dorazili a rajčat a paprik jak naprdíno, no co s nimi, že? Asi zítra zkusím paprikové sugo a dám vědět, jak to dopadlo, ju?
Zkus ho, a navíc, pokud nedáš to koření (oregano) a dáš trochu olivového oleje, tak máš luxusní Ajvar.