jablka
hrušky
kyselina citronová nebo ocet
Jablka a hrušky omyjeme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Je dobré je opláchnout roztokem kyseliny citronové, křížaly zůstanou světlé a netmavnou. V sušičce nebo v troubě pečlivě usušíme.
Usušené křížalky uchováváme nejlépe v látkovém (bavlněném) sáčku, pečlivě zavázaném, aby se k nim nedostali potravinářští moli.
Malá jablíčka sušila: Jana Macůrková
Manžel vyrobil úzká síta na ústřední topení a v topné sezoně se suší jablka.
Zadarmo, dobré, že?
Já v zimě nad kamny, teď na ukázku v sušičce.
Také tak sušíme křížaly. A jak to krásně voní po pokoji.
Jâ loni nasušila první várku, dala do krabice – ráno ani kousek. Syn ochutnal, pejsek dorazil.
Jablka ano, hrušky se suší hůře.
Já taky něco usuším v sušičce, když už ji mám. Sušila jsem i švestky a rajcata.
Já už říkám 3 rok, že sušičku zakoupím (loni to bylo hlavně kvůli houbám, letos jablka, blumy, hrušky …….), zatím jsem nezakoupila, ale ….. možná bych už konečně měla zainvestovat do něčeho rozumného. ☺
Rajčata jsem nezkoušela, ale švestky se sušily příšerně dlouho. Aspoň mi to tak připadalo, nejlepší na sušení byla jablka.
Sušičku jsem zrovna včera kompletně čistila po vybalení z kartonu. Síta, spodek, šňůru, vše bylo zaprášené, špinavé. Takže se těším, že by mohly být nějaké houby. Křížaly mi moc nechutnají, takže je dělat nebudu, ale sušila jsem rajčata a dávala je pak do olol, někdy ochuceného nebo jen tak. V lednici vydržela dlouho a mají dost široké použití.
Prosím do čeho všeho používáte sušená rajčata? Já je někdy přidám do rajčatové omáčky na špagety, pekla jsem i chleba kde jsem je taky přidala a byl moc dobrý, ale tím asi moje využití sušených rajčat končí. Ráda se nechám inspirovat. Třeba u bylinkového másla jsem jen koukala s čím vším se dá udělat. Důkaz toho, že člověk se učí celý život.
Chleba je s nimi vynikající. Jinak panenka plněná sušenými rajčaty (SR), jakékoliv sýrové pomatlánky s najemno posekanými bylinkami a SR, masové (hovězí, krůtí….. ) kostky s pórkem a SR, těstoviny se sýrem, smetanovou omáčkou a SR nebo s masem jako na boloňskou omáčku, pizzakoláč se SR, zadělávané zelené fazolky s SR a smetanou, masové roládky plněné SR a čímkoliv….. fantazii se mez nekladou. Sušená rajčata chutnají jinak, nežli rajčata čerstvá a do výše jmenovaných jídel jsou úžasná.