500 g hladké mouky
100 g cukr písek
130 g Hera nebo Stela
1 prášek do pečiva
lžička octa
1 celé vejce
mléko dle potřeby (cca 2-3 lžíce)
1 vejce na potření
Ze základních surovin zpracujeme vláčné těsto, které rozválíme o ořízneme na obdélník. Posypeme náplní –
nakrájená jablka, rozinky namočené v rumu, cukr moučka, 2 lžíce mletých ořechů (nemusí být), 1 lžíce strouhanky – výborná je ze sladkého pečiva.
Okraje ohneme doprostřed a lehce přitlačíme k sobě, nerozvírají se.
Před pečením potřít vajíčkem. Pečeme asi 25 minut do růžova.
Pozn: těsto je hodně podobné na recept „Rovenský štrúdl“, ale řezy jsou křehké a nejsou tak sladké.
Vyzkoušela: Jana Macůrková
Tak to bude moc dobré. Já dělávám kynutý jablečný štrúdl. Pro mě klasické kynuté těsto (= polohrubá mouka a tuk zásadně sádlo). Po vykynutí rozválet na obdélník, posypat strouhaným perníkem, jablka, skořice, zamotat, potřít rozpuštěným máslem, upéct a po upečení ještě jednou potřít máslem. No a v sobotu bude. Přijedou mladí z Prahy (o víkendu jsou v UH Slavnosti vína – doporučuji někdy navštívit), tak jim udělám radost.
No já bych asi u příležitosti Slavnosti vína servírovala spíš klobásku a uzené, ale pak se moučník hodí, to je pravda.
Jinak recept vypadá dobře, jak každý víkend něco peču, tak to asi vyzkouším. Měla bych dostat pár jablíček.
Tu klobásu a burčák si dají na slavnostech, toto bude sladká tečka ke kafi večer nebo spíš v neděli.
Buchta vypadá dobře, jen u nás by řekli, že ten štrúdl má tlusté těsto ☺
Tak ten můj vyrazil do lesa, byl tam necelou hoďku a přinesl asi 10 hřibů – smrkový a dubový, a dokonce i pár lišek. Jen já se těšila na „kominíčky“, vůbec netuším, jak se ta houba jmenuje, ale jako dítě si pamatuji, že jich byly plné lesy, hlavně v Jižních Čechách, ale teď jsou hodně málo.
Takové malinké černé houbičky to jsou, nejlepší na másle a kmíně.
Mají zespodu rourky nebo žebírka? (Lupeny?) a teče z nich bílé mléko?
Teče z nich bílé mléko, fakt byly výborné
Pak je to patrně ryzec černohlávek. Menší houba, svrchu černá, sametová, lupeny sněhově bílé, roní bílé husté mléko. Já je nacházela v okolí Zbraslavic, vyžaduje borové lesy.
Fotky zkreslují, na nich se mi zdá velký, ale odpovídal by, kdyby měl tmavé i maso (ale je možné, že si to blbě pamatuji). Fakt to byly maličké houbičky, tmavé, celé je mamina vždy hodila na pánev na trochu másla, posypala trochou kmínu a nakonec posolila. K tomu chleba nebo rohlík a mňamka vynikající.
Omlouvám se,že to není k tématu. Ale musím se pochlubit JSEM POPRVÉ DĚDA.
Od soboty večer máme nádherného vnoučka Vojtíška.
Blahopřeji!!?????
Tak to budeš pyšný děda! Napřed s kočárkem, a jak prcek povyroste, nastanou povinnosti : budete hrát kuličky, fotbal, chodit na hřiby či ryby, a než se naděješ, bude chodit za holkama!!
Blahopreji to je moc pěkné.Doufám že jste nového človíčka náležitě přivítali.Tak ať je zdravý a dělá Vám jen radost.
Gratuluji pyšný dědo ☺
Ty budeš ten rozmazlovací, je mi to jasné. Užívej si to, je to něco, co se nedá popsat a ten, kdo dosud není děda/babička, to nepochopí.
Ze srdce a upřímně moc blahopřeji a dodávám: užívej si to, co to jde. Je to báječný!!!
Děkuju. Jsem moc šťastný.
Tak už jsem pogratulovala výše, ale ještě jednou – hodně zdraví a ať se malému daří.
Já jsem dneska udělala další hrnec domácího kečupu, sice mi trochu ujela tlapka s chilli, ale je úúúúžasný. Rajčata byla hodně přezrálá, takže sladká, moc se to povedlo, musím se pochlubit.
Štrůdl můžu kdykoliv, sice zítra mi to nevyjde, ale ve středu si ho udělám. Jen musím naložit rozinky do rumu. Tento vypadá hodně jedle.
Děvčata tady začalo hodně bouřit, jen ať prší – bouřku nemám ráda.