400 ml vody
1 lžička octa
1 lžička oleje, 2 lžičky soli
100 gr polohrubé mouky
250 gr hladké mouky
150 gr žitné mouky
kmín
1/4 kostky droždí nebo 1/2 bal.sušeného droždí
Program „klasik“/3hod/
Recept poslala Leskvik a píše k němu:
Suroviny vložíme do pekárny v tom pořadí jak je v receptu.
Pozn: já peču nejraději z kostky droždí, jedna kostka vyjde na čtyři pečení, droždí zabalím do alobalu a ještě do plastové mističky, aby neoschlo.Voda nesmí být moc ledová, ale ani teplá, nejlépe pokojová teplota. Pokud je vysoká vzdušná vlhkost, odměřím 400 ml a maloučko odliju, uberu vody. Mám pekárnu Eta Delicca, nemůžu si ji vynachválit. Před pečením potřu kolíky na kterých sedí háky, troškou oleje, lépe se vyklápí. Po zaznění zvukového signálu nasypu do těsta semínka slunečnice smíchaná se lněnými semínky. Pak si jdu tři hodiny po své práci a těším se, jak to začne vonět.
No úplně to cítím a maličko slintám.
My máme vedle domu pekárnu a zpdpovědně můžu říct,že si nepamatuji kdy od tud vonělo pečivo.Většinou se line smrad z připáleného tvarohu nebo máku…Chleba pečou celkem dobrý ale druhý den už nic moc, tak leda na topinky.
To ten tvůj asi ani do dalšího dne moc nevydr.Žejo☺
Tak se musím pochlubit – dostala jsem novou pekárnu, jmenuje se Eda. Jsem z ní nadšená a už jsem chleba pekla 4x a vždy úžasný. Měkký by vydržel asi 3 dny, kdybych ho ovšem nesnědla dřív. Začínám trochu kynout jako ten chleba. Mám celý soubor receptů, jen je najít! Pak se podělím. Starého Bomanna mi už asi nikdo neopraví, takže Edík ho nahradil.
Já jsem o pekárně taky uvažovala jenže se právě obávám toho kynutí.Mě samotné stači lžícák na 100 způsobů a to jen občas.Čerstvý domácí chleba bych slupla jako malinu.Za chvíli bych byla jako vorvaň!?
Dodávám že ta žitná mouka se nazývá „žitná mouka chlebová“.Stalo se mi i to že zásoba žitné mi jednou došla a tak jsem použila „špaldová mouka celozrnná“ a nic se nestalo,byl stejně dobrý.Dobré je i všechny tři druhy mouky po zvážení nasucho promíchat a až potom dát do pekárny.Dělám i mramorovou bábovku v pekárně-recept tu opět dám.
Jediné ,co mi na pekárně vadí,je tvar chleba.Připomíná mi to komisárek ze starých
dob,i když si já peču chleba,tak ho dám do srnčího hřbetu a je to taky komisárek.
Bohužel není ten chléb oválný nebo kulatý,ale jinak je to určitě úspora práce a času.
Tak komisárek ze starých dob neznám,ale přece je i v obchodech dost hranatých chlebů-moskevský,žitný apod.Tvar chleba bych řešila na posledním místě,pro mne je důležité že vím jaké suroviny tam dávám.Kvalita chleba a poměr kvality a ceny je dnes špatný,takže u mne vítězí pekárna.A hlavně nemám doma chlapa,který by např.reklamoval tvar krajíce,takže mi to vyhovuje.
No tak já taky znám komisárek jen z knížek,tak stará přece jen nejsem.Ale chlapa doma mám a ten jen Šumavu,já si sem tam chleba ,třeba se semínky,upeču,ani se ho nedotkne.Stará konzer-
va a stářím se to horší.
no já to dělám tak, že nechám jen připravit těsto na chleba a pak udělám bochníček na plech
Taky nechám pracovat pekárnu a těsně před tím, než začne péct, přendám těsto na vál, udělám bochník, nechám ještě dokynout a peču. Krásná kůrka, chleba úhledný a žádný hnidopich (např. můj muž) nemá šanci. 😉
Upozornění a omluva: dnešní recept bude uveřejněn večer, na serveru je nějaká chyba, která nám nedovolí příspěvky připravit. Tak mějte děvčata strpení.