Asi 15-20 malých hřibků
sůl
kmín
sladká smetana
hladká mouka
Hříbky pečlivě očistíme. Nakrájíme na drobno a dáme vařit do 1,5 l osolené vody.
Přidáme 1/2 KL kmínu. Vaříme asi 15 min. Potom zahustíme moukou, povaříme a na konec přilejeme sladkou smstanu.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Do omáčky nedávám žádné koření, aby nepřebilo chuť a vůni hříbků.
Recept poslala: Jarybarka
Pro mě bez kmínu a trochu okyselit octem a nebo citrónem. Právě aby vynikla chuť hub. Byla minulý týden a z pětilitrového hrnce jsem zachránila jen jednu porci. Byla tady sarančata a v krabičky byly nachystané :-).
Krabičky – to víš, že v nich odnášejí….ještě aby je tak vraceli!!
A tašky ekologické pevné ( Glóbus , Tesco modré velké i malé ). Koupila jsem jich už moc a moc ?
To už ani nepočítám – v čem myslíš, že ty krabičky odnášejí?? Myslím, že nebudeme samy?
Tak moje sarančata vozí v kufru auta skládací přepravky. Tam se jim toho vejde :-).
Nám právě chutná ta slanosladká chuť.Okyselenou dělám kulajdu s houbami.
Jedna moje kolegině z Vietnamu po mě chtěla abych ji přinesla houby,neboť se bála že sebere jedovaté.Dostala hřibky a byla v sedmém nebi,že jsou sladké.
Panebože to mi tu děláte chutě-když u nás začaly růst,byla jsem zrovna v teplých krajinách,ted se pár dní aklimatizuju,a asi brzy vyrazím než to opět přejde.Mám od lonska ještě v mrazáku a sušených,takže žádná panika,ale z čerstvých je prostě z čerstvých.
To znám, dnes to postupně odjíždělo a krabičky budu opět dokupovat, páč to v Práglu asi že.rou …..
To byla jablečná povidla, švestková povidla, zamražené ovoce, zavařené houby + svíčková, řízky, houbové řízky, roštěnky, pečkotleta a pečkrkna, jablečná bábovka, tvarohové koláčky, brknedl i houknedl (oboje domácí), brsalát, sladké bílé zelí (jako netuším, proč se mu říká sladké, když tam dávám ocet ☺), chlebíčky …. prostě fšecky zbytky.
Zbyly nám tu vajcata, jedny plátkové sýry, máslo, sádlo a brambory …..
Ale dobře, aspoň nebudeme tlustí ☺
To jo, ale kdy jsi to fšecko vyráběla??? Nebo u vás je den jinak dlouhý? By mě kleplo. Bohužel mě to čeká za tři týdny taky, budou u nás hody. Přijedou z Práglu a ke fšeckému tomu vaření a pečení chystám čtyřem mrňavcům kroje. 😮
Postupně, zbytky jsou od pátku ….. a dnes jsem řekla, že naposledy, kdy jsem vařila 3 (slovy TŘI) obědy v jeden den. Byla u nás pouť, tradiční, Svatováclavská.
Povidla a zamraženky jsou již z dřívějška.
Tož držím palečky, kroje jsem chystat nemusela. ☺
Jak dlouho ti to „naposledy“ vydrží?
Chci být tvým Pražákem…! Krabičky vracím…
☺
A já bych Tě chtěla za dítě …..vracela bys prázdné krabky ☺
Asi se nechám pozvat…
… tedy přesněji vyzkouším takto.
Dělám podobně, to jest bez přídavku masové chuti, at už masového vývaru, nebo „masoxu“, jen nevařím ve větším množství vody, ale mírně podlité dusím, zahustím troškou mouky rozmíchané v mléku a dokončím trochou kysané smetany. Zkusím bez kysanky. Jen se musím spokojit s hlívou nebo žampiony z pojízdné prodejny zeleniny, můj houbař už sbírá tam nahoře…
Houby na smetaně miluju, ale dělám je zase takhle: na másle orestuju cibulku, bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře, na to hodím nakrájené houby, nepatrně podliju, osolím a podusím. Zaliju šlehačkou se lžičkou mouky a zavařím. Na talíři zakápnu citronem a přidám lžíci zakysanky. A k tomu buď nič, nebo krajíc čerstvého chleba.
Já taky na másle , zase Jarybarcina verze je taková zdravotní ?
No to sice je, ale houby jsou jednou v roce a tak by byla škoda myslet na dietu, ne? ?
Jj, také jsem dělala, dnes ráno jsem TO fšecko poslala do lesa a byla houbovka, smaženice a rezeně …. našli víc než dost, to se musí nechat, tož jsme to hned očistili, zpracovali a odvezli si to.
Pamatuji si svoji první návštěvu u kamarádky na Slovensku: Co že to vlastně bude k večeři – rezně nebo rezance? (nudle nebo řízky?)…???
☺☺
NO vidíš, nudle jsme fakt neměli ……
A ještě jednou gratuluji ke svatbě, kdyby to šlo, tak bych přijela. Nešlo, měli jsme tu fšecku omladinu na pouti.
A kdy dojedeš? Teď o víkendu nikdo nepřijede, kromě synátora, ale to je v poho, místa je tu dost.
U nás houbovka bublala včera, ale holky si přivezly kamarádku, která sice „žere jako tank“ (hubená jak lunt), ale na houby je alergická. No tak dneska: Jdu zadělat knedle a není droždí. Tak po letech budou z prášku, jsem si řekla. Došel prášek – dcerka pekla… Tož nakypřim sodou. Opět omyl: Mládež si dělala bombičky z kindervajec. Co dodat? Metlu nikdo nešlohnul, tak jsem je kypřila sněhem. Ale bylo to k jídlu i tak, přes záchvat vražedných oumyslů jsem se pěkně nacpala. Aby mi trochu ubylo kalorií, z části sušených jsem půl hodiny tloukla houbový prášek.
Omajdu někdy dělám jen s trošičkou kmínu, někdy jako 59 – s kořením. Ale nedávám cibuli. Jakmile se houby sejdou se smetanou, musí toho být kýbl a s knedlíky. Když bez smetany, tak včetně cibule a ten skvělej chleba… Kujnik, jsem houbovkou nacpaná a přesto bych klidně ještě polkla tu chlebovou verzi. A syrovinku jen tak na plotně a posolenou…
Já to dnes vyhnala do lesa, hned ráno …. nejdřív volal jeden, že zapadnul, tak jsem předala tomu mojemu a ten zařídil traktor.
Potom se to vrátilo (kupodivu fšecko, ani jeden smrádek se neztratil) a bylo řečeno, že ten druhý si ASI urval „vanu“ …. tož ten můj opět zařizoval.
Byla jsem asi protivná, ale pravila jsem: „Fšici jste téměř z vesnice a chováte se jako měšťáci, tož se proberte, ju?“
Tvářilo se to jako bubáci, ale ….. pravda, hub to našlo dost, to se musí nechat. Vlastně nejvíc našla hub to moje zlatíčko ….. bylo mi řečeno, že se nemám divit, páč má blízko k zemi …. fakt jsem to chtěla dnes fackovat.
Jen tak na okraj. Proč tloukla? Proč ne v mickéru? Mickovala jsem před čtrnácti dny asi kilo sušených. Kdybych tloukla, utloukla bych se(be). Nebo někoho. 😉
Proč ne v mickéru?
Protože jak jsem stará, tak jsem bubá!