Kdysi dávno se na našem trhu dal koupit sýr Akawi.
Mně vyhovoval, že nebyl tak slaný jako balkán.
Bohužel, od té doby, co jej vyrábí jedna jihočeská mlékárna, je ještě slanější.
Tak jsem se domluvila s jedním místním výrobcem čerstvého sýra, že mi prodá malý asi 1 kg bochníček, který jsme naložili do slaného nálevu, ale s polovičním množstvím soli.
Po 3 dnech mňam…..
Sýr nakládal: Vlastimil Macůrek.
To se dělají chutě, když je takové zásbobování!!
To my tady můžeme nabídnout ozubené kolo, cemnet, ještě by se našel pytel uhlí..
To je 10 roků trpělivého hledání, kde se dá co levně koupit, nebo ukrást případně nasbírat…..takže na Mitrově krůty, ve statku mléko a vejce, od souseda jehněčí, v lese houby, na Vavřinči ryby, škarpové renety a máslovky….
jakej Mitrov? Ten na Vysočině? tam já kupuju anguse…..
Ne, Mitrov u Uhlířských Janovic, asi 5 km od nás.
Ozubené kolo vznikne, když se cyklistovi kousne přední brzda, přeletí přes řidítka a zahryzne se do galusky?
Ono s Akawi je to jako s tureckými fezy – taky se to od nás vozí tam. A vozilo. Troufnu si tvrdit, že veškerá Akawi námi/vámi snězená byla z té jihočeské mlíkárny. Nevím, jestli se změnila slanost nálevu (mně poslední dobou připadá slanější všechno – asi se mi věkem mění vnímání), ale zvyšováním popularity tohohle sýra se zvyšuje jeho cena… Když tyhle slanečky používám, nahrazujou sůl. Pokud je chci konzumovat převážně samotné – třeba na chlebu – odsoluju. Prostě po nákupu kus nechám v původním a kus naložím do sklenice se studenou převařenou vodou. Tak to dělají i kuchatky v burkách a hidžhábech, protože v oněch krajinách se tito sejrové používají i jako tvaroh na sladké vaření. Na vlastní voka jsem to viděla, na vlastní nebezpečí to pojídala a na vlastní čest prohlašuju, že to bylo výborný a nechávala jsem se pozvat kdykoli na další…
Prostě, když v tom chcete zapejkat datla, nechte původní. Zapejkáte-li datle, odsolte!
😀
Já ho taky dřiv kupovala a pak se nějak ztratil nebo má jiný název.Taky jsme kupovali Jadel z Blatné a ten býval slaný hodně,ale dobrý.Když jsem ho koupila nedávno připadal mi bezchuti.Určitě zase nějaká změna při výrobě a už to není ono.
Možná se ti ani tak moc nezměnilo vnímání chutí jako se spíš mění chutě potravin.Co jsme znali dřiv nechutná jako teď. Uzeniny sladkosti pečivo…
Akawi je k sehnání na eshopu Madety ve tříkilovém balení za cca 430,- . Což není tak moc, přivezou ti to domů… Jen je třeba se většinou s někým šábnout. Tři kila je fakt ranec, ale v tý soli to vydrží dlooouho, takže my si necháváme půlku s přehledem. A když vím, že půjde jako vycpávka do vaření (třeba sekaná), tak ho nechám okapat a drze nacpu do mrazáku. Pravověrný sýraři by mě popotahovali za svatokrádež, ale co…
Ten odebírá i Kaufland a jíst se to pro sůl opravdu nedá.
dobrej sýr na způsob Akawi,dělá i Olešnická mlékárna…..jednou jsme u nich nakupovala,když jsme se byli podívat u Danzingerů v dílně na modrotisk…a od té doby,kdykoli jsme poblíž,stavuju se….
vidíš a jadel nekupuju,protože je slanej jak krušec..strašně moc….
Holky, co dneska vaříte? U nás se jí kolem čtvrtý, pátý a já jsem bez inspirace a musí to být bez lepku a dneska nechceme rejži. A taky nechceme smažený – ten princeznovský víkend mě nějak vycucal mozek.
Lucinko , co takhle Guglu od Haderach , ale místo mouky něco jiného ?
U nás byla koprovka a svítek, ale to fakt nevím, jak bezlepkově upravit. Kopr jsem dostala hezký pugétek čerstvého, mladého, zítra bude kulajda 😎
Koprovku zahustit ßkrobem a smetanou.Těstoviny nebo noky z jizerky.
Já dnes dělala holandský řízek a brkaši.
Zítra kostky z krkny na oleji ve woku opect pak přidám zeleninu:mrkev papriku pór vodnici vše na proužky nakonec ochutím sojovkou podávám na kopeček rýžových nudlí.zeleninu nerozvařit musi být křupavá. Je to rychlé a dobré?
U nás dnes rajda z rajčat, nezahušťovaná, maso z farmy Tetín, takže všechno bio, i když na to nehraju. A před chvílí jsem do ledničky strčila aspikovy dort ze šunky, sýra, vajíček a tak. Manžel má zítra šedesátiny a nechtěl sladký dort. Neví o tom, tak doufám, že ho překvapím?. Šla jsem kvůli tomu dřív z práce, abych to stihla.
Holky díky! Jste normálně dokonale fungující inspiromat. Nejvíc se chytly na toho holanďana, ale nemáme mleté (to bylo řečí, že nic smaženého 🙂 ). Koprovku už umíme včas oddělit a upravit pro Dorostenku. Rajda prý zítra a jakočína bude brzy – podobné modely jsou u nás v kurzu. Guglu si taky prosadim brrrzy.
Jo, a mozek mám fakt vycuclej. Hrubice se vloudila, odpusťte, MNĚ se to stává maximálně jednou za 10 let. 🙂
Tak u nás od včera kapr v alobalu se zeleninou – rajčata, papriky, cibule, brambory, olej, koření …. prostě to, co každý rád.
Kapr byl čerstvý, takže pohoda.
A dnes jsem dělala (na zítra) topinky ve vajíčku, ozdobené zeleninou (okurek, rajče, sýr, salám, koření) …. dá se to ohřát v mikrovrnce i v kolbence, tím není problém, co?
A také bych doporučovala – brambory nakrájet na plátky, cibuli též, vymazat formu sádlem/máslem/olejem, narovnat porci brambor, osolit, opepřit, na to vrstvu cibule, a tak pokračovat …. celé to nakonec zalít smetanou (min. 33 %), strčit do trouby a v závěru posypat nastrouhaným sýrem a dopéct.
Ale nejsem si jistá, zda je to bez lepku ….. nikoho v rodině nemám, tak netuším.
Jo, je to recepísek od Haderach
Je to bez lepku a je to eňo ňuňo! A rybku bych taky polkla, leč néni. O topinkách ve vejci nemluv aspoň týden nahlas. Žravé pubeťačky jich spořádaly kilometr ve chvíli, kdy stály nastoupený na dvorku, čekaly na odvozy a tvářily se hladově. (ostatní výčetka sežraného je v nedělní diskusi)
Tak mě v souvislosti s erteplema napadá fritata…tam se dá vrazit cokoliv, i zbytky, a vždycky je to dobrý.
Ten sýr vypadá zase dooooobre ! A když mate zdroj na jehneci , možná mate i zdroj na tentýž sýr z ovciho mléka a za tím bych se zabila . Ale ta cena !!! Snad 400 Kč / kg?? Takže když zavitam k bratiam Slovakom, ihned hledám prodejnicky se sýry a nakujpuju vše ovcí . Mňam
Ovčí a kozí sýr si pravidelně vozíme z návštěvy u dětí ve Španělsku. Tam se dá v jednom obchoďáku koupit za slušný peníz. Tedy nejlevnější je ovčokozokraví – i ten máme rádi
ovčokozokraví je tak krásný slovo, že prospívá duševnímu zdraví 🙂
Tedy on je v přesném sledu kravokozoovčí, ale mně se to blbě říkalo. Jenže od začátku září už toho moc nezbývá 😕
Mám zdroj na jehněčí, ale ne na sýr. Ale ten čestvý k naložení mám za 200,/kg.
U nás byla prodejna JIP , tam prodávali vážený „balkán“ , byl slaný jen trošku. Prodejnu zavřeli, tak jsem odkázaná na balkán balený. Ale je fakt, že někteří výrobci ho až tak slaný nemají , jenže i stejná značka je pokaždé chuti jiné. Na samovýrobu bych asi těžko suroviny sháněla, tak holt počítám s vyšší slaností. 😎
Pokud tě samovýroba láká, mrkni na webovky conovehonakopci. Je tam recepis. Dokonce v diskusi se ukázalo, že jedné paní se místo Balkánu podařilo vyrobit (omylem) právě Akawi. A surovinově je to taky snadné. Já ty stránky miluju.
Tedy na kopec už jsem dlouho nekoukala. Pár zajímavých námětů na zpracování i přípravu zeleniny jsem si tam už odlovila. S tím sýrem ale asi moc spěchat nebudu. Pididávka se vyrábět nevyplácí a obrdávka pro dva těžko najde využití na rychlou spotřebu.
Výborný tvarohový mírně slaný sýr v nálevu kupuju v Lidlu, jmenuje se Gretikos. Obdobný dělá i zn. President, ale ten je dost drahý.
Jo, ten kupuji taky , ale nemohla jsem si vzpomenout na přesný název a hledala ve výrobcích Pilos a nenašla …. ale ten fakt stojí za to a cenově Ok
Taky jsem s šla podívat do lednice ?