(955) Nakládaný sýr „Akawi“

Kdysi dávno se na našem trhu dal koupit sýr Akawi.
Mně vyhovoval, že nebyl tak slaný jako balkán.
Bohužel, od té doby, co jej vyrábí jedna jihočeská mlékárna,  je ještě slanější.

Tak jsem se domluvila s jedním místním výrobcem čerstvého sýra, že mi prodá malý asi 1 kg bochníček, který jsme naložili do slaného nálevu, ale s polovičním množstvím soli.
Po 3 dnech mňam…..

Sýr nakládal: Vlastimil Macůrek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 komentářů: (955) Nakládaný sýr „Akawi“

  1. lakysa22 napsal:

    To se dělají chutě, když je takové zásbobování!!
    To my tady můžeme nabídnout ozubené kolo, cemnet, ještě by se našel pytel uhlí..

  2. BOYE napsal:

    Ono s Akawi je to jako s tureckými fezy – taky se to od nás vozí tam. A vozilo. Troufnu si tvrdit, že veškerá Akawi námi/vámi snězená byla z té jihočeské mlíkárny. Nevím, jestli se změnila slanost nálevu (mně poslední dobou připadá slanější všechno – asi se mi věkem mění vnímání), ale zvyšováním popularity tohohle sýra se zvyšuje jeho cena… Když tyhle slanečky používám, nahrazujou sůl. Pokud je chci konzumovat převážně samotné – třeba na chlebu – odsoluju. Prostě po nákupu kus nechám v původním a kus naložím do sklenice se studenou převařenou vodou. Tak to dělají i kuchatky v burkách a hidžhábech, protože v oněch krajinách se tito sejrové používají i jako tvaroh na sladké vaření. Na vlastní voka jsem to viděla, na vlastní nebezpečí to pojídala a na vlastní čest prohlašuju, že to bylo výborný a nechávala jsem se pozvat kdykoli na další…
    Prostě, když v tom chcete zapejkat datla, nechte původní. Zapejkáte-li datle, odsolte!

  3. BOYE napsal:

    Holky, co dneska vaříte? U nás se jí kolem čtvrtý, pátý a já jsem bez inspirace a musí to být bez lepku a dneska nechceme rejži. A taky nechceme smažený – ten princeznovský víkend mě nějak vycucal mozek.

  4. Vera M. napsal:

    Ten sýr vypadá zase dooooobre ! A když mate zdroj na jehneci , možná mate i zdroj na tentýž sýr z ovciho mléka a za tím bych se zabila . Ale ta cena !!! Snad 400 Kč / kg?? Takže když zavitam k bratiam Slovakom, ihned hledám prodejnicky se sýry a nakujpuju vše ovcí . Mňam

  5. kvetula.v napsal:

    U nás byla prodejna JIP , tam prodávali vážený „balkán“ , byl slaný jen trošku. Prodejnu zavřeli, tak jsem odkázaná na balkán balený. Ale je fakt, že někteří výrobci ho až tak slaný nemají , jenže i stejná značka je pokaždé chuti jiné. Na samovýrobu bych asi těžko suroviny sháněla, tak holt počítám s vyšší slaností. 😎

  6. Devětapadesátka napsal:

    Výborný tvarohový mírně slaný sýr v nálevu kupuju v Lidlu, jmenuje se Gretikos. Obdobný dělá i zn. President, ale ten je dost drahý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..