(979) Grundle

Při výlovech můžeme získat vemi levně, případně i zadarmo malé rybky do velikosti 8 – 10 cm.
I když originál grundle bývali hrouzci,  a tady dostaneme nejspíše drobné ouklejky, příprava je stejná.
Živé rybky necháme ve studené vodě 1 – 2 dny, aby vytrávily a neměly v sobě zbytky potravy. Poté je zabijeme, osušíme a v celku obalíme v mouce smíchané s rybím kořením.
Smažíme na větším množství oleje dozlatova a osolíme až na talíři, nebo sůl přimícháme do koření.
Podáváme se zeleninou, hranolky, popřípadě s chlebem, podle chuti.

Pozn: pokud koupíme rybky mražené, před obalováním a smažením je nerozmrazujeme.

Recept připravila a vyzkoušela na svém vnoučeti které se cpalo, jako by měl přijít hladomor: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (979) Grundle

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Technickej dotaz – JAK se to, sakra, zabíjí?

    • BOYE napsal:

      No, je několik možností: Jak se ráchaj v tý studený vodě, nenápadně se přikradeš, bafneš a ony leknou. Další: Vypustit jim vodu a počkat – ale to je hnusný. Třetí: Vypálit jim rybník. Dále: Postřílet (recept na karbanátky). No a nebo si vzít velkou lupu a skalpel. Pod tím zvětšovákem se budou jevit jako menší kapři a to snad dáš, ne?

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Já to ani nebudu zkoušet … už z toho důvodu, že v okolí není pražádného rybníka, kde by hrozil výlov. A stejně bych to nedala – ale FAKT by mě to zajímalo.

        • BOYE napsal:

          Zcela FAKT: Měli jsme je v kýbli a nožem zařezávali. Jenže byly čerstvě ulovený, tak jsme je i kuchali. Nic moc karmickýho, ale rozhodně se netrápily dlouho. Šmik hlava, šmik bříško a bylo. Oukleje jsou dost velký. Horší je, když děláš grundle z úúúplně maličkejch. To se živý vrhaji rovnou do oleje. A i když je to asi rychlý, mně se to nelíbí. Ani u šneků a krabů…
          Jsem alibista – grundle kupuju zmražený (a ani snad nechci vědět…)

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Uf….ble

          • jarybarka napsal:

            Jo někdo to vyprávěl v telce jak je vyloví hodí do mouky žive oni se sami obalí a pak je šoupnou do oleje.
            Přiznám se že grundle jsem niky nejedla.
            Když jsem na rybách a zrovna nic nebere občas si nachytám oukleje.Beru ale ty větší asi15cm zabíjím normálně jako jiné ryby.opražim na křupku.jsou fajn.
            Na výlovu se asi spíš dostanou drobné razbory oukleje jsou docela háklivé a asi by moc dlouho nevydržely.nevím.?

      • lakysa22 napsal:

        Pozor!! Jestli na to nejsou zas nějaké nové směrnice!!
        Bafnout můžeš, ale jestli to není tejrání! Napřed si fšechno prostuduj, aby Tě nežalovali ochránci zvířat, zelení, spolek pro ochranu přírody….??????

    • Jana Macůrková napsal:

      To vezmeš větší hřebík a uhodíš hlavičkou na hlavičku…???.

  2. Ivana P. napsal:

    Nevím. Nemám ráda, když se na mě jídlo kouká 🙁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..