400 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
250 g Stely,
110 g mletých ořechů,
trocha rumu
čokoláda (nemusí být)
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout v chladu. Přes nástavec na masovém strojku protlačujeme těsto a stočíme do kroužků. Upečeme, studené pocukrujeme a můžeme pocákat čokoládou.
Pozn: lze péci i z těsta pod receptem č. 1015, já to tak udělala. Těsto drží tvar i velikost, věnečky lze dát na plech dost nahusto.
Další nový druh vyzkoušela: Jana Macůrková
Jani, hodně používáš Stelu – jaká je? Ještě nikdy jsem ji nepoužila a ani se nemám koho se na ni zeptat.
Já to střídám, pokud byl Dukát, ten byl asi nejlepší, Stella je hodně dobrá, tam kde se nemusí vysloveně máslo, někde dávám Heru (linecké), někde napůl. Takže u mě v receptech v podstatě pokud je tuk, tak lze inprovizovat. Jedině kde na tom lpím (kvůli vyklápění z formiček) tak do pracinek jedině Omegu nebo v nouzi 100 Lando – to bílé.
do pracinek dávám 1/3 dávky sádlo , to mám od své tchýňky.
Osvědčilo se to znamitě , prověřeno roky .
Když jsem ještě pekla vánoční cukroví, Stela mi připadala z „nemásel“ nejlepší. Vždycky jsem ale kombinovala půl na půl s máslem.
(A Stela (dog) leží vedle mne a odpočíváme 🙂 )
A je Stela doga, nebo jenom dog?
Stela je Ořecha Ořechovna Ořechovová
Také mi v posteli leží něco takového. Najdi si v „Nezařazené“ – malý unavený pejsek….
Zrovna dnes jsem mluvila s kamarádkou a má hodně cukroví od paní, která peče na kšeft, svatby a tak. Ta paní dává 2/3 Stely a 1/3 másla, údajně cukroví prý drží lépe tvar. Nevím, jestli je to pravda, já dávám skoro do všeho cukroví máslo, ale do buchet a zákusků to kombinuji. Stelu jsem nikdy nedávala, ani jsem ji tady neviděla. Jestli budu letos péct, tak Stelu vyzkouším. Moje cukroví všem chutná, ale pro mne už je to dost těžké, no jak říkal můj děda “ proti věku není léku“. Často na něj vzpomínám, když je mi těžko.
Já od doby, kdy jsem po operaci žlučníku a jediné, co mi dělá občas problém, je právě klasické máslo, začala dávat ty „másla“ – nejprve Dukát, potom Heru, Stelu nebo Lando. A problém nemám.
Cukráři do krému přidávají 100% tuk, aby ozdroby držely tvar…
Ale ty ořechové věnečky musí být moc dobré, je to dost velká dávka, bude jich hodně. Díky za recept, letos je ořechů hodně, vyzkouším. 🙂
Já jsem udělala poloviční dávku, vytvarovala asi 30 věnečků, druhá část šla na ty ořechové měsíčky. A takhle peču pro Bramboračku všechno, jak říkám – vzorky bez ceny. Teď bych měla jít dokončit poslední tři druhy a strašně se mi nechce.