4 bílky,
100 g cukr krupice,
100 g hladké mouky,
200 g neloupaných mandlí
V míse se vyšlehají bílky, pak se přidá cukr. Poté ručně vmícháme mouku a pak i mandle. Směs dáme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme 30-40 min na 180°C. Kontrolujeme špejlí.
Po vyklopení zabalíme do utěrky a necháme vychladnout, ideálně do druhého dne. Pak nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které rozložíme na plech, a dosušíme v troubě při 120 °C. Musí být úplně křehké (zkouším, jestli se zlomí mezi 2 prsty, musí „zvonit“ jako suchárky).
Může být i méně mandlí – v původním receptu bylo jen 100 g, ale mě to takhle chutná lépe.
Varování: Pokud nejsou dost suché, tak jsou dost houževnaté. první rok, co jsem je pekla mě to stálo kus zubu.
Recept i varování poslala: Peříčko
Hele tohle teda vůbec neznám.A když Peříčko varuje kvůli chrupu se i trochu bojím. A tak mě napadlo jestli by to třeba nešlo pokapat rumem a namočit do čokolády a obalit ještě v kokosu?Ale né to jsou zase opilí čerti.Z perníku na strouháni plátky pocmrndané rumem a ta čokoláda a kokos.A uleželé moc dobré.A ke všemu ještě nepečené a bez mastného krému…
Jsou moc dobré,když se dosusi,tak jsou velmi křehké.
Já věřím.A líbí se mi.Právě to že jsou jen tak.Bez krému.A ty mandle musí být mňamka.
Já tu plácala blbiny aby se někdo zapojil do komentářů.
Asi všechny pečou?
Já ne, až o víkendu a klasiku – linecké, rohlíčky, pracny, štafetky a Rafaelo z tvarohu. Od všeho trochu.
Já mám tyto křupinky taky moc ráda, ale nikdy mi nezbudou bílky, tak nemám z čeho dělat. Dnes jsem zamísila na peníky z kila mouky (svoje oblíbené z dvojího těsta), chystám se na pečení. Letos už budou „pomáhat“ dvojčata, tak se těším. Ostatní pečivo až příští týden. Nepeču toho moc, tak to bude rychlé.
Já asi začnu kakaovými kokosovými a skořicovými a oŕechovými sušenkami ze strojku.To je na rozjezd akorát.To jde raz dva.Jedno těsto jiné pŕíchutě a jiné zdobení.Pak se uvidí.
Díky děvčata, už jsem začala mít mindráky, že moje oblíbené cukroví, je asi dost divné, když nikoho nezajímá :o)
Ivo, to nic, někdy je recetp zajímavý, ale reakce nic. A někdy se to zvrhne do desítek komentářů, ne že by všechny byly k věci….
Ivanko, brdala bych to tak, že jsme údivem zatratily řeč..?
Hele, Ivo, když nepošleš hotový výrobek, pošli aspoň bílky. Jsem ochotná si je spáchat sama. 😉