240 g hladké mouky,
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 g másla /Hery/
1 vejce
citr.kůra
Zaděláme těsto a to necháme asi 1 hod. odpočinout.
Těstem vyložíme formu /24 cm/ a vymáčkneme do krajů asi 4 cm. Formu vykládám pečícím papírem.
Náplň:
1 kg jablek strouhaných na hrubo,
2 lžíce citron. šťávy,
100 g rozinek,
100 g krupic. cukru,
1 vanilkový pudink
200 ml vody
Cukr dáme do kastrůlku zkaramelizovat, přidáme jablka, rozinky a 100 ml vody a 3 minuty dusíme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink. prášek a jablka zalijeme – 2 min. povaříme.
Necháme vychladnout a pak navrstvíme do formy s těstem, předpečeme na 160 st. asi 20 minut.
Ořechová krusta : 100 g krupicového cukru, 200 ml 33% smetany, 200 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo.
Připravíme si karamel, přidáme opatrně horkou smetanu a povaříme asi minutu, vmícháme ořechy. Ořechovou krustu navrstvíme na předpečený koláč a při 160 st. dopékáme asi 30-35 minut. Necháme vychladnout ve formě, nejlépe do druhého dne. Servírujeme se šlehačkou, ale je to dobré i bez ní.
Recept vyzkoušela a poslala: Helenka Vojtová
To vypadá moc dobře. Jablek a ořechů se urodilo, tak můžu zkusit. Jen mám dotaz, to je množství do kulaté formy o průměru 24 cm?
je to v receptu —- 24 cm forma dortová
A další dotaz – ta krusta se musí navrstvit horká, aby neztvrdla (viz zákusek „Nebe v hubě“)? Vypadá to moc dobře a určitě je to i tak moc dobré.
tu krustu si udělám při předpékání moučníku . Na předpečená jablíčka dám mírně zchladlé , aby se s tím dobře pracovalo.
Jo, tak tohle můžu. Jablíčka, skořice, karamel, ořechy, to je veliká dobrota ???
No decka joooo, a hooodne skehajdy ještě nahoru
tak to tedy máte pravdu , já už jí nesladím ale taky s ní nešetřím .