1 sáček ovesných vloček
1 lžička skořice
1 lžíce cukru moučka
200 g vlašských ořechů
Kdysi, dávno již tomu, se prodávala ovesná kaše Kalorka. Nejdřív lisovaná v kostkách, potom sypaná v sáčku. Protože mi tenkrát docela chutnala, její příprava byla rychlá, v podstatě se pouze přelila vařícím mlékem a zamíchala, pokusila jsem se recept „revitalizovat“.
Vločky umeleme na masovém strojku najemno, pro jistotu ještě přesejeme přes síto, smícháme se skořicí, nastrouhanými ořechy a cukrem a…. hotovo. Žádné chemikálie, žádná umělá příchuť.
Zalijeme mlékem, zamícháme, chviličku počkáme a máme snídani za 3 minuty. Můžeme přidat ovoce, já si dneska dala borůvky, bylo to syté a dobré.
Pozn: Podle internetu prý se vyrábí Kalorka s čokoládou, s jablky, se skořicí. Ale reakce na tu kupovanou nejsou zrovna nic moc.
Kalorku oživila: Jana Macůrková
Tak tyhle dva máte na zítřek, já se jdu kurýrovat z nějakého moribundusu. Mám rýmu, kašlík, hnusnej, dusivej a je mi celkově blbě…
Uvař brambory ve slupce, horké je hoď do igeliťáku, rozmačkem pěstí a dej do ručníku a přilož na hruď, přikryj dekou a lež. Až nebudou brambory hřát, tak odlož a za hodinu ten pytlík ohřej v mikrovlnce a opět přilož …. můžeš opakovat několikrát.
Na horečky je nejlepší naplácat tvaroh na nohy, navléknout fusky a zalézt do peří. Jen potom pozor, tvaroh se sype, tož sundávat někde, kde to uklidíš.
Já o léčím jinak – jsem bába bylinkářka, takže jitrocel na kašek, sléz na odkašlávání, černý bez na teplotu a mateřídoučku na dýchání. A včera jsem si uvařila domácí pomeančový džus a horkým zapíjím něco na teplotu – a probudila jsem se totálně propocená a alepoň teplota je pryč. Takže ještě tak 1 – 2 dny a v poho.
Bylinky používám a sama si je suším. Zásobím s nimi celou rodinu. Na kašel je také dobrý květ podbělu a divizny. Květ bezu na pocení, ale spolehlivěji srazí teplotu tužebník, je to přírodní aspirin. Na lipový květ také nedám dopustit.
Je spoustu bylinek a jsou považovány za plevel, třeba bršlice nebo kokoška. Popenec taky není jen do nádivky.
To máš pravdu, já suším tak 15 – 20 druhů, dcery to podědily po mě. Jinak na horečku je výborná i vrba (přímo kys. acetylsalycylová), teď manžel zjistil, že je skvělá i na ekzém, co měl na noze a nezabíraly ani kortikoidy.
Pro kluky mi kdysi dala mydlinkářka: divizna, sléz, ibišek a petrklíč..měsíc ho léčili MUDr, po bylinkách byl za 4 dny v pohodě…
Janičko, tak se brzy uzdrav
Nic jinýho dělat nemůžu, jinak bychom pošli hlady. Ono o suchém chlebu maximálně se salámeme se dlouho vydržet nedá. Přijel mlaďoch a tak se vařit musí. Ale neboj, vařím tak, aby bylo hodně na Bramboračku při jednom vaření a aby se chlapi nažpapali….
Na moribundus horká silná slepičí poblífka a na noc cibuli do ponožek. Pokud to chytneš v začátku, tak to funguje. A když už máš rozjeto, tak to trvá tak čtyři noci. První den je šílený smrad a jak bude slábnout, tak bude chcíp odcházet. Cibule to z Tebe vytáhne. Mnohokrát vyzkoušeno.
Paaaanekriste, mi strašně cibule zapáchá ( teda normální žlutá ). Až tak, ze když ji loupu, tak několik najednou a sup pobalim do folie a vydrží v pohodě týden i více v lednicce a popřípadě i na té fólii nakrajim, aby zelená deska, kterou mám na zeleninu, nezapachala a nemusela jsem ji odsmradovat. Naopak červená cibulka a salotka, toho jim mraky nasyrovo a široké příbuzenstvo stvu s tím, kolik toho do všeho dávám. Takže ten oder z ponozek ?, ale věřím ti ???
Věrko, ráno to je opravdu puch. Ale třetí den už ne, ta cibule do sebe natáhla všechen hnus. Když Ti to pomůže, tak si i na smrad zvykneš. Myslím si, že by to fungovalo i s červenou a nebo s šalotkou. Cibule jako cibule. Vím, na vaření je mezi nimi rozdíl.
Cibulí doma morduji, každého, kdo se nachomýtne, mladšího jsem druhý den ráno nedostala do školy, tak vím, kdy můžu použít:-))) ale zabrala.
Napsala jsem to pod Úsměvku, horký džus a černý bez u mně funguje neomylně.
a to máš na nohách furt stejný ponožky a furt v nich stejnou cibuli????
Tak to je asi ta kaše, co nám dávali k snídani, když jsem jako malá na léčení v Luhačovicích. Docela mi chutnala a od té doby jsem ji ji nejedla, vyzkouším si ji udělat.
Já jsem ji dneska dělala v množství větším než velkém, dávám si ji do obalů od Caro a dělám si ji ke snídaním. A vždycky k ní ovoce, buď čerstvé, nebo z mrazáku, nebo v nejhorším kompot.
Je to praktické, nakoupím suroviny a budu mixovat?
Tady ji mají v takových minipytlíčkách jako na pudink a stojí 13 korun, to mi říkala dneska kamarádka, co jela do Janovic na nákup. A až pojedu do Německa na nákup (jezdím tak 4x do roka, stavuji se u dcery v Mostě) tak v Německu mají vločky přímo umleté, tak s jen umelu ty ořechy. Jde dát o kousek čokolády nebo kakao.
Raději si vše namelu sama a budu zkoušet poměry, zjistila jsem, že mi chybí jen vločky. V lázních nám tam myslím přidávali i nastrouhaná jablka.
instantní oveské a pohankové vločky mají třeba v Globusu…asi by se daly koupit i jinde…