5 tyčinek Margot,
350 gr másla
1 žloutek
(piškoty)
Tak zněl původní recept. Ten jsem nedala, protože syrový žloutek do nepečeného cukroví bych prostě nedala. Tyčinky jsem měla jen 4, tak jsem dala celé máslo a už bych to neudělala, protože je ho zbytečně moc. Musela jsem přidat piškotovou strouhanku, aby to nebylo tak řídké. Příště, protože chuťově je to moc dobré, dám polovinu másla,trochu rumu a když, tak přidám podle potřeby. Dala jsem na hodinu do lednice, pak to šlo tvořit dobře.
Do komentářů vepsala: IvaC. Foto ilustrační.
Tak toto bude chuťově vynikající, hned si to založím. Žloutek taky nedám, možná i polovina másla bude dost a rum v každém případě, ale chce to vyzkoušet. Díky vám oběma za receptík, mňam, mňam. 🙂
Pokud mi někdo sežene margotku z dob minulých, tak to bude výborné. Ta co se prodává teď se nedá. Jednou za rok podlehnu a koupím (co kdyby), kousnu a letí do koše.
Chich! Já ji jako mladá měla málo – nijak výrazně mě nebrala. Ujížděla jsem na sojovém suku. Ale moje velké děti milujou margotky své doby natolik, že letí-li kdo do Anglie, kde mám dva kluky, veze margotek, kolik pobere… a pak se stává váženým hostem. 🙂
Sojový suk, no to bylo mládí – u nás se říkal jen kokos za kačku, to byla dobrota. Párkrát jsem ho koupila v naději, že snad někdy se alespoň trochu bude podobat kokosu, na který se pamatuji. Bohužel, jen pekelná sladkost a chuť žádná a o ceně ani nemluvím. Margotky miluju, ale prodávají je taky v sáčku, jsou tam myslím tři a ty mi chutnají víc. Jo, jsou sladké, ale jako by tam bylo víc kokosu. Někdy si ji koupím, ale pak jsem týden přeslazená.
Tedy nevím, jestli to čemu jsme jako malí říkali „kokoska“ byl sojový suk, ale rozhodně to jinak chutnalo. Je to vzpomínka na dětství. V neděli odpoledne jsme chodívali s bráškou a sestřičkou do kina u nás na vsi na pohádku. Taťka dal každému korunu, mamka též a my měli celou cestu dilema. Korunu stál lístek, to bylo jasné, ale co za tu druhou? Kokosku, tabulku mejdlíčka nebo kostičky šumáku? Jooo to byly časy… 😎
Myslím, že ve tvém případě šlo o kokosový suk. Ten byl měkčí a obalený v kokosu. Sójový začali vyrábět až v mém dětství. Tedy nechci tím říct, že jsem mladá halouzka, ale pár let od sebe určitě jsme. 🙂
A ze sójových suků pak ženský pekly i buchtu. Nemáte některá někde zašitý recept?
No vidíš, tak se nepletu, že kokosky už nejsou…
Jasně že jsem dříve narozená (hezkej název pro starou čarodějnici, že?)
Jinak si myslím, že podle Úsměvčina receptu z margotky by šlo upéct i ze sojového suku – to jen dává tu příchuť.
Hnízda jsem z toho nikdy nedělala, ale řezy z této čokošky docela pravidelně, když ještě byly děti malý.
1 celá nastrouhat (teď by muselo být víc, páč zmenšili váhu), 2 sklenice polmouky, 1 sklenice cukru, 2 vejce, šlehačka, po 2 lžicích mléka a oleje, 1 prdopeč a 1 vancukr.
Upéct, na to krém a čokoládová poleva.
Fakt je, že dřív byla margotka lepší, dnes jí nejím, ale ten můj tvrdí, že není nejhorší, jen se musí kupovat orionka a ne náhrady.?
Naše holky před Vánoci objevily v krámě nějaký kokosový tyčinky. Strašně levný, strašně sladký, dost mazlavý a hodně kokosový. Byly v bílý polevě. Rozšmrdlaly jsme je na kaši, přidaly kokosovou mouku a zakulatily. Obalily v čerstvě nastrouhaným kokosu a vzniklo docela chutné „kokosové šílenství“. Příště to prý budeme ještě máčet v čokoládě… Můj návrh – něco do těch kuliček zabalit – neprošel. Musí to být čistý. Prý. 🙂
Sladký to bylo jako cumel, ale fšem to chutnalo, co? ?
Mandličku do toho jsi chtěla? Taky mám doma někde recept na ty bílý koule obalené v kokosu.
No, my právě tu příšernou sladkost srazily tou koko moukou. Ani Bounty není tak sladká, jako byly tyhle. Mandle se samozřejmě nabízí jako první, ale já uvažovala třeba o klikvě, nebo kusu pomeranče. Aby to mělo nějaký překvápko uvnitř… Dorostenka z toho modelovala pidi sněhuláky. Tak pidi, že místo uhlíků používala mák. Chtěly jsme to nafotit pro zdejší oučely, ale naše letošní Vánoce byly poněkud (velmi) vykolejené, tak na to nedošlo… 🙂
Musely být krásný …. třeba letos na ně dojde. ?
Úsměvko, ty margotkový řezy občas dělám i teď – z půl dávky – a věř, že ta jedna margotka do toho stačí. Tedy pokud koupíš tu klasiku. Místo šlehačky a mléka dávám smetanu na vaření 10% 300ml a pokud jsem v obzvlášť dobrém rozmaru, nebo je to buchta návštěvní, dám navrch čokoládovou polevu. Je rychle namíchaná i upečená a spolu s řezy z ananasového kompotu patří mezi oblíbené.
Teď se pečou jablečné řezy (strouhaná jablíčka zamíchaná do těsta) anžto jsme doma zjistili, že jsme koupili trochu naťukaná, tak aby se nezkazila. Inu nákup bez brýlí se občas vymstí 😎
Já jí nedělala docela dlouho, nikdo jí nepožadoval. Navíc Margotka u nás nepřežije noc, to bych jí musela schovat do špinavého prádla, bo co. ?
Já mám někde taky recept na buchtu z margotky. Dříve jsem ji dost často dělala, podívám se a hodím ho sem.
Našla jsem tento recept na řezy z čokolády margot:
400 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
200 g třtinového cukru
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
čokoláda margot /nastrouhat/
Po upečení moučník polít čokoládovou polevou a posypat kokosem.
A ještě jeden :
1,5 čokoláda margot /150g/nastrouhat
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
120 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
200 ml smetany ke šlehání
50 ml oleje
mléko dle potřeby
Po upečení moučník nechat vychladit, pokapat rumem, polít čokoládovou polevou a posypat kokosem.
Je to už dávno, co jsem buchtu pekla a vidím, že tam nemám vajíčko, tak nevím jestli nemám chybu v receptu, ale ze zkušenosti vím, že se nic nestane, když se tam vejce nedá.