(1133) Potahovací hmota na dorty

1 kg cukr moučka (prosít)
40 ml voda
2 lžíce želatiny Dr.Oetker (10g)
25 g Omegy nebo jiného 100% tuku
1 lžička mandlového aroma
80 ml pšeničného sirupu (kukuřičný, glukóza)
1 lžíce glycerin (10g)
1 lžička kyselina citrónová

Nejprve si všechny suroviny nachystáme, zvážíme a odměříme. Cukr prosejeme.
Želatinu si namočíme do vody a rozpustíme si ji. Já jsem to udělala ve vodní lázni ve vyšší
skleněné nádobě.
Dále jsem přidala 100% tuk omegu, glycerin a kyselinu citrónovou, aby trošku srazila tu sladkou chuť. Přidala jsem aroma a pořádně rozmíchala. Želatina se musí dobře rozpustit, aby nám ve hmotě neudělala bílé tečky.
Do hmoty nebudeme dávat celé kilo cukru, já jsem potřebovala jen 700g. Cukr jsem měla po
ruce, kdybych potřebovala ještě nějaký zapracovat.
Ještě teplou želatinu vylijeme do mísy, přidáme malinko rozehřátý sirup nebo glukosu,
přimícháme asi 500g cukru.

Hmota je už částečně zpracovaná,vyklopíme na vál posypaný cukrem a postupně vypracujeme zbylý cukr. Cukr už přidáváme postupně, aby nebyla hmota příliš tuhá.
Mě stačilo jen 700g.

OD HMOTY NEODCHÁZÍME, ALE POŘÁDNĚ JI ZPRACUJEME !!!  jinak tam budete mít tečky od želatiny.

fondán si přeneseme na vál a pořádně zpracujeme. Zpracujeme váleček a zabalíme do igelitu a necháme odpočívat.
Pokud budeme hmotu skladovat v lednici a příliš ztuhne, můžeme si ji lehce nahřát v MW.
Pod tuto hmotu není vhodný krém, který obsahuje příliš vody jako jsou krémy
ze zakysané smetany, šlehačky. Vhodný krém je máslový nebo máslový nastavený pudinkem, kdy je tam větší podíl másla. Máslo musí mít 82% tuku. Žádné náhražky jako jsou Hera, Stella
atd.

Recept mi poslala Maja Motti a přidala ještě jeden jednodušší –
Želatina
cukr
mandlové aroma sladké
trochu vody
kousek tuku (Omega)

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1133) Potahovací hmota na dorty

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak to máte na zítra a já ráno nevstávám. Ne, jen potřebuji jet do statku pro mléko, jinak nebudou special palačinky, aby byl další recept pro Bramborku. A hlavně oběd.

  2. Ivana P. napsal:

    Kdo nemá moc rád máslové krémy, tak to může ošulit tím, že z máslového krému udělá pouze „máslové mantinely“ (ohrádka, která zabrání styku nemáslového krému s potahovací hmotou) a pak použije jakýkoliv krém.

  3. Jiřina napsal:

    Dneska to máme nasladko, mně dělá dobře když o tom už čtu, bože jak já mám ráda sladké.
    U nás dneska česnečka s vajíčkem a opečený chleba, pečená treska a pečené brambory k tomu římský salát . Všechno to vrazím do trouby/teda bez salátu/ a šmitec, ať se to všechno peče.

  4. jarybarka napsal:

    Česnečku jsem měla včéra.Jen tu obyč.Tuhle jsem dělala tu s pečeným česnekem podle Úsměvky.Dobrá ale na mě moc jemná.Musela jsem si tam rozmáčknout ještě 2 syrove stroužky.

  5. blahovka.h napsal:

    Jak mám ráda sladké, tak nemám ráda tuhle hmotu. Sice se s ní dobře pracuje, ale všichni jí nechávají na talířku. Pravé mandlové hmotě je to jen podobné. Mám cukrářku, která potahuje dorty pravou mandlovou (vyzradila, že používá mandlovou mouku) a to se o ni téměř pereme. Je to sice dražší, ale i myslím zdravější. Tady mě nějaké suroviny doslova vadí. Kdysi jsem dělala ze sušeného mléka, recept jsem ztratila, ale dával se tam ještě cukr, med, mandlová tresť a olej. Nebyla špatná, ale nebylo to ono.

    • BOYE napsal:

      Mě zarazilo, že jediná sypká věc je cukr. A překvapil mě glycerin. To by mě nikdy nenapadlo, že se to dá i jíst.
      Když jsem si dělala svatební dort (jestli si kdokoli představíte bělostnou krásu s hrdličkama a růžičkama, jste vedle), byl částečně potažený a hooodně plný figur. A hmota byla ze sušeného mléka, cukru moučky a bílku. Pár kapek vody bylo povoleno. No, nevim, jak by se s tím potahovalo, ale asi i to by šlo. My tenkrát potřebovali plochy jako trávníky, rybník a potok. Takže dort byl sice jakoby potažený, ale vlastně jen záplatovaný menšími plochami…

  6. jarybarka napsal:

    Vždycky žasnu co dokážou šikovné cukrářky s potahovací hmotou a fondánem za umělecká díla.Jenomže mi nikdy ani jedno ani druhé nechutnalo.

    • blahovka.h napsal:

      Přesně tak, je to hezké, ale nejedlé. Kdysi jsme nechali dělat dort pro otce k osmdesátinám, od paní co dělá dorty dětem herce Matonohy- Byly na něm krásné figurky zedníků (byl stavbyvedoucí). Úžasné na pohled. A trvanlivé :-), vyhazovala jsem je po třech létech, když zemřel.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nebolí náhodou z glycerinu hlava?
    Mno, nemám ráda tyto potahy, tak mi ani nevadí, že z uvedených surovin mám doma jen cukr, vodu a kyselinu citronovou.
    Jak tady někdo píše, z dortů to loupu a nechávám na talířku, dělaly to tak i děti, dělá to i prcek …..

  8. BOYE napsal:

    Jaj. Marcipán! Ten můžu. Tím může být dort vycpanej i potaženej. Hůř se s ním pracuje a ještě hůř se na něj vydělává. Ale mňaaam! Jen jsem ještě doma nenašla přístroj, který by ty mandle fakt rozpastoval.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..