Velký plát masa (zadní hovězí, tenký)
1 – 2 vejce
½ kg bílých hříbků (nebo žampiony)
100 g šunky
1 kuřecí prsa
kousek zeleninové papriky (červené)
1 – 2 lžíce strouhanky
sůl, pepř
2 lžíce oleje, 1 lžíce sádla
Maso rozložíme na co největší plochu, naklepeme, osolíme, opepříme.
Do okrajů pomocí velké jehly nebo špikovací jehly protáhneme provázek.
Na maso naložíme směs nakrájené šunky, kuřecích prsíček, hříbků, papriky nakrájené na proužky, vše okořeněné, spojené vajíčkem a lžící strouhanky.
Poté opatrně stahujeme maso kolem nádivky směrem nahoru, nakonec provázek stáhneme tak, aby se dutina zcela uzavřela.
Pečeme, spíš dusíme, až je maso měkké, poté pekáč odklopíme, potřeme sádlem a dopečeme do červena.
Podáváme rozkrojené napůl s bramborem nebo br.kaší.
Větším žroutům měšec nepůlíme, ale přidáme pivko….
Pozn: lze udělat i z vepřové krkovice, musíme ji krájet jako na řízky, ale první nedokrojíme až dolů a maso rozevřeme na celý plát.
Pokud máte houby zmrazené, nechte je pře smícháním rozmrazit a slejte z nich vodu. kterou pustily.
Na konec jen prozradím, že tenhle recept jsem dělala naposled ještě v Teplicích před rokem 1990. Zásluhou Bramboračky se vracím do mládí…
Podobné měšce dělávají na jihu, směrem k Šumavě, aspoň nám to předkládají v hotelech na dovče. ?
Jsou dobré, když mají dobrou náplň. Do náplně může být asi cokoli, třeba osmahnutá kuřecí jatýrka na cibulce, i plněné zelím jsme měli ……
Asi by se to dalo sepnout i jehlama, na vyšívání jsem totiž dost levá.?
Nejdřív bych je obalila v mouce a osmahla, z výpeku potom udělala trošku šťavky na polití.
Jani, to množství nádivky není jen do jednoho kousku masa, že?
Nádivka vystačila na tyhle dva kousánky. Hříbky jsem měla zmrazené, po částečném vymačkání vody jich zase tak moc nebylo. Jinak pokud si dobře pamatuji, tak tenhle recept přinesl můj otec někde od Nýrska, jezdil tam na pobočku podniku, kde pracoval. Což by docela korespondovalo s tvojím poznatkem. Jinak před pečením jsem je jenom podlila vodou, ke konci jsem přidala jednu kostičku masoxu a lžíci sádla, aby toho sosu bylo trochu víc.
Měšec je hezký nápad, jen mi přijde trochu kontraproduktivní ho nakonec rozpůlit. Už vůbec nevyzní překvapení, co se uvnitř nachází. Asi bych volila menší plátky, aby byly jednoporcové (ptáčková velikost). Jen by se muselo dbát, aby provázek byl na kličku a ne na dva uzle – jináč by musely být součástí příboru i nůžky… 🙂
Když uděláš malé, tak se špatně zavazují, jinak pokud je maso opravdu dobře upečené, tak provázek povolí z masa, ani nejsou potřeba nůžky. Jinak ty dva kousky masa na fotce vážily dohromady 1,2 kg, ten menší půl a ten větší měl 70 dg. Takže rozpůlení bylo na místě. To se sežrat prostě nedá.