4 žloutky. ¾ l mléka
2 lžíce cukru
1/2 kostky droždí
hladká mouka
sníh ze 4 bílků
2 lžíce cukru moučky
jahody nebo jiné měkké ovoce
(lze nahradit jahodovou marmeládou)
Mléko lehce ohřejeme, přidáme žloutky, cukr, droždí a mouku a dobře rozmícháme.
Necháme asi 15 minut kynout.
Pečeme na pánvi potřené olejem větší lívance.
Z bílků a cukru vyšleháme hodně tuhý sníh. Naneseme na lívance a zdobíme ovocem.
Luxusnější varianta – přímo do sněhu všleháme kousky ovoce nebo lžíci jahodové marmelády.
Nejluxusnější varianta – zahrajeme si v červnu na Marušku, doneseme hrnek lesních jahod a do sněhu vmícháme rozmačkané lesní jahody.
Na Marušku jsem si hrála naposled, když byly děti malé, takže pro mne další vzpomínkový recept.
Tuhle dobrotu máte na zítra, ať nemusím ponocovat nebo ráno brzy vstávat.
Teeeeda, tak to je to, po čem pasu, děkuji (i když Musim musím musím připomenout lívance od Haderach Helenky, které děláme pořad dokola a i jakoby elegantně atd. atp), ty jsou teda!!!
Tak klidně udělej ty od Helenky a doplň je tou sněhovou peřinou. Tady není ani tak důležité těsto, ale právě ten sníh. A s lesními jahodami je to opravdu mňam.
Když byly děti malé a babička je chvilku pohlídala, měla jsem tu paseku, kde se těch jahůdek dalo za hodinku natrhat klidně i 1,5 litru. A to si děti mlaskaly, nejen na lívancích, ale i jen tak s trochou cukru.
Tedy, holkyklucí, když je to dneska sladký: Koupila jsem na vyzkoušení burákový máslo. Tedy to kupuju poměrně často, už jsem ho koupila i s čokoládou, ale to současné je s bílou čokoládou, kokosem a lyofilizovanýma malinama. Kurnik, to je tak dobrý! Drahý jako pes, ale řekněte, existuje nějaká kladná životní zkušenost, za kterou by člověk nějakým drsným způsobem nezaplatil? Tak tahle zkušenost jen trochu vyvětrala portmonku, no. To jen, kdybyste nevěděli, co roupama koupit na Velikonoce.
Jak jím skoro všechno (s výjimkou segedínu), tak tyhle burákový a jiný (kokosový ap) másla mi vyloženě nechutnají. A ani v rodině jim nikdo na chuť nepřišel.
U nás tahle buráková úžasnost taky, ne, ne.
Ale nic proti ničemu.
Ty lívance taky peču větší, když, je náhodou zbytek tak je opeču, posypu skořicí a navrstvím na sebe a poleju rozehřátým džemíkem a kysanou smetanou. Super svačinka nebo snídaně.
U nás se tedy nevyhodí nic, to mne naučila moje babí a manželova maminka /tchýňka/…
Okamžitě prozrad, kde to seženu. A to jsem si řekla, ze budu šetřit !! Tolik děti a vnoučat a narozenin a svátku a Vánoce a návštěvy …. je to jasné, penízky lítají
Snad to nebude reklama: hledej webovky grizly tečka cz. Jo, i jen s čokoládou mají dobré. Vlastně i to obyč… 😀
Neznám, děkuji. Já jsem lyofylizovane ovoce nakoupila na : Semenac ?