1 hrnek podmáslí (nebo kefíru)
1 polévková lžíce cukru
2 vejce
vanilkový cukr
100 g rozpuštěného másla (může být Stella)
1 prášek do pečiva
300 g hladké mouky
rybíz v množství větším než malém
Všechny suroviny dobře promícháme, naneseme na pečící papír a posypeme dobře vyzrálým rybízem.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut, do zrůžovění okrajů.
Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Na babiččin recept si vzpomněla a zbytky rybízu použila: Jana Macůrková
Ten upeču v historicky krátké době! Tedy s mírnou obměnou. Nemajíc rybíz, bude s angreštem a abych si šplhla, ještě mu udělám peřinku z máslové drobenky.
Nebude po něm pálit žáha (aspoň doufám), jako po kynutém těstě. A kdybych se ani tímhle nezavděčila, tak just budu vařit škubánky, lívance, brambory s tvarohem a bramborové placky ne se škvarky, ale s povidly. Za trest! 🙂
Náhodou, bramborové placky se švestkovými povidly je mňamka, tak pozor ma mě….??? Jinak to pálení žáhy ti může dělat právě ta drobenka, já ji raději na tenhle koláč nedávám a jen pocukruji.
Jani, já sežpapám fšecko a nic mi není. Ale bratr nemůže kynuté, že ho pálí žáha, tvarohové, že dusí, bábovky taky dusí, já bych pekla jak vzteklá, ale odbyt vázne. 🙂 A ty brplacky s povidly si dělám jen pro sebe a je to veliká dobrota.
Rybíz je pikantní, mám ho ráda na marmeládu a dnes jsem pekla třený koláč se sněhovorybízovou krustou, vynikající☺?
A kde mám recept a fotku? Tak honem….