(1175) Křenová omáčka s uzeným masem

1 l mléka
1 lžíce másla
hladká mouka
sůl
podle chuti trochu cukru
2 lžíce strouhaného křenu

Mléko ohřejeme s máslem, přilijeme ještě trochu mléka s rozšlehanou hladkou moukou
a chvilku povaříme do zhoustnutí.
Přidáme křen a ještě asi 5 minut povaříme.
Dosolíme podle chuti.

Podáváme s houskovým knedlíkem a uzeným masem.

Pozn: receptů jsem měla několik, tenhle je po mé tetě a je asi nejjednodušší.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1175) Křenová omáčka s uzeným masem

  1. jarybarka napsal:

    Zrovna v sobotu jsem se byla podívat u řeky,jestli už je normální stav vody.(Není.Je vysoká hladina) Vtipně jsem si sebou vzala malý rýč.Mám krásné kořeny křenu.Křenovka bude.

    • Nella napsal:

      Hned bych si taky dala, ale u nás doma to jím jenom já. Asi někdy spáchám, až mi zůstane od předchozího dne oběd pro manžela. Tak to někdy dělám i s koprovkou. Ne že by to neměl rád, ale nějak tahle jídla špatně tráví a tak ho přece nebudu trápit. Ale vypadá to nádherně.

  2. BOYE napsal:

    Křenofil jsem já! Jenže s tím na zahrádce se něco stalo. Vždycky byl takový, že pokryl nejen moje, ale i sousedovic potřeby. Včetně zabíjaček. A teď je z něj nemrcouch, kořínky jak nitky a chuť štiplavě, peprně hnusná. Budu muset zasadit nový. Váhám, jestli sazenici koupit, nebo ulovit někde venku a doufat, že nezblbne. Čímž mě napadá otázka: Máte někdo zkušenost s pěstováním wasabi? Tedy mám na mysli hmatatelný a poživatelný výsledek.
    Omáčku dělávám nejen k uzenému, ale k jakémukoli masu. A základ je bešamel. U všech bílých omáček – prostě mi to chutná víc. Syrovou moukou zahušťuju omáčky barevné, kterým se dělá nejdřív základ z něčeho jiného. No, vlastně už skoro nic, protože od chvíle, co Dorostenka nemůže pšenici, zahušťování obcházím, jak se dá. A když se nedá, hustim nadvakrát, případně nějakou alternativní moukou, nebo vařeným bramborem…

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jééééé, tu bych si dala, stejně jako koprovku. Výborný nápad. Jen dělám trošku jinak …..?
    Osmahnu cibulku na másle a udělám jíšku. Přidávám vývar a pořádně provařím, potom přidám trochu křenu, trošičku cukru, sůl a pepř a ještě chvilku provařím. Potom zalévám šlehačkou. Na závěr jí rozmickuju a popřípadě propasíruju. Úplně v závěru dochucuji, přidám citron a sypu zbylým křenem. Kdysi dávno jsem viděla, jak jí vaří Kluci v akci a moooooc chutná.
    Pravda, ta se šlehnou moc dietní není …..

  4. Vera M. napsal:

    Velikonoce !!! Bohužel se s dětmi fakt vídám většinou jen o svátcích, tak fakt budou i ty narozeniny z února, ty jsi vědma ????. A díky Bramboracce a vám všem budou fantastická jídla, těším se moc, jen ať se to všechno povede

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..