Menší hlávku červeného zelí nakrájím nadrobno (no asi jako do segedínu) a v kastrolu zaleju vodou do potopena. Když projde varem, přiliju ocet (tak lžíci na dvě deci – není třeba se tím moc zabývat – prostě okyselit), ztlumím na stupeň, kdy jen lehounce buble a vložím vajíčka – syrová. Je třeba je vařit déle – alespoň 20 minut, proto opravdu co nejnižší plamen. Občas něčím měkkým, aby se nepoškrábala barva, vejce obrátit. Po uvaření vypnu a nechám je v nálevu vychladnout. Výhodou je, že i když prasknou, jsou stále jedlá (ovšem jste šikulky, tak neprasknou.
Recept vložila do komentářů BOYE. Foto ilustrační.
A v Německu - věřte nevěřte je jen vaničkový tvaroh . V celofánu není . Tatarka není , pomazánkové není…
Jj, už se to blíží …..
U nás se takto vždy barvily ve slupkách z cibule, ale těch slupek muselo být opravdu hodně, aby obarvily.
Poslední dobou již moc nebarvím, rozdávám jiné ouplatky – čokolády, cukroví, chlebíčky a jiné podobné pochutiny. ?
Koledníci to mají raději. Ovšem, asi dva roky zpátky takoví mladíčci, sotva 16 roků tomu bylo a panáka požadovali …..?
Taky jsem barvívala vejce v cibulových slupkách, ještě jsem je obložila nějakými lístky – řebříček, jetel, pampeliška, snítka popence, prostě co mi přišlo pod ruku), pevně utáhla do kousku gázy a uvařila a po vysvobození ze
zábalu je potřela plátečkem špeku. Byly hezké. Teď akorát nabatikuju pár vajíček pro mládence ze sousedství, vždycky hýká nadšením, že je škoda takovou krásu rozbít. A k tomu nějakou bonboniérku. Je chemik, má vystudovaný Oxford, ale dušičku čistou jak dítě. Pro náhodné koledníčky mám připravené nějaké oplatky, pytlíky bonbonů a čokolády. A jak píšeš o těch mladíčcích, co chtěli panáka, tak u mě se zase zastavili dva výrostci a chtěli peníze. Dokonce to měli i veršované, spustili dvojhlasně:
„Já jsem malý koledníček, koledovat neumím,
tak mi dejte pětistovku, ať tu dlouho nečumím.“
Brala jsem to nejdřív jako vtip, ale pišingry a bonbony odmítli, že chtějí peníze. Tak jsem je vyprovodila sviňským krokem a utřeli hubu. 🙂
Chlapci inovátoři, přece se nebudou tahat s vejcema, co??
Bych je vyhnala taky …..
Jj, přeleštění sádlem či špekem jsem zazdila, krásně se potom leskla.
Jojo. Nebo (to jsem zkusila loni) zelí vařte, potom zceďte a teprve v nálevu vařte vejce. Když se vaří přímo v zelí, jsou dost často batikovaná, ve zcezeném vývaru jsou kompaktnější. Výhoda toho nezcezeného je, že šoupete-li hrncem po plotně a kuchyni, leží vejce na měkkým a neotlučou se. A k tomu varu: Když vaříte na plynu, tak plamen moc stáhnout nejde. Pak jsem to dělávala tak, že jsem vejce povařila na čas „naměkko“, vypnula a když nálev vystydnul, zase jsem zahřála cca na 80 – 90° a to párkrát zopakovala. Pak nebyly žloutky do zelena a barva chytala. Na elektrice dám větší kastrol na malý hořák a hřeju dlouho na stupeň 1. Vlastně se to nevaří, jen hodně hřeje. 🙂 A s tou kyselostí opatrně, protože žere vápník ze skořápek a mohli byste vytáhnout modré, oloupané. 😀
A nejlíp chytá kurkuma a samozřejmě cibule. Červená se mi neosvědčila, jen jako součást hnědých slupek. A ještě: Do zelí a kurkumy jen bílá vejce. Jinak jsou ee.
Já letos zkusím zelenou, protože plevele je dost. Holky, držme si palce, ať nemáme flekatý. 🙂
Díky za radu, jak vejce vařit. Měla jsem totiž pochybnosti, jak po 20 minutách varu a ještě macerované do vychladnutí vypadají žloutky. Aby to nebylo jako „Košile modré, srdce rudá“, tak kabátek modrý a srdce zelené. 🙂 🙂
Boženko, já loni barvila podle tohoto návodu (viz níže) co Boyka napsala loni (lehce dohledáš celý koment). Naskládala jsem vajíčka rovnou do kastrůlku s nakrájeným zelím, které jsem nejprve chvíli povařila a pak nechala zchladnout. Vajíčka byla dobře uvařená, žloutky žluťoučké a skořápky hezky mramorované. Jen jsem je druhý den osušila a trochu promastila. Zajímavé bylo, že i když jsem dávala skořápky stejné barvy, výsledek byl, že každé vejce mělo trochu jiný odstín. Moc se líbily 😎
BOYE napsal:
31.3.2018 (20:34)
Vejce vložit do studené vody. Pomalu přivést k varu, vařit max. 30 vteřin, vypnout a nechat pomalu (přes noc) ve vodě vychladnout.
Tady aspoň vidíte, že to pokaždý dělám trochu jinak, ale vychází to. A těch třicet vteřin je od švýcarských horalů – kdysi ten návod na vaření přivezl brácha. Takhle uvařená vejce totiž i déle vydrží (nosili si je do hor na několikadenní výpravy).
Hele, mne ta kurkuma loni nechytla vubec, vejce vypadaly jak napadeny zlutou plisni 🙁
Mělas řádně odmaštěno a kurkumy husto? Naše byly fakt krásný.
Jojo 🙁
A nezkoušela jsi Hennu? To teď napadlo Vlastika, zkusím zítra koupit a vyzkouším.
Letos bude u našich i neteř, kterou barvení ještě zajímá, tak se pustím do práce, dle pokynů, a to by bylo, aby se nepovedly. Jakmile nejsou v baráku holky, je to faaaakt nuda, moji smraďoši se se mnou nechtějí kreativně vybíjet??♀️
Před několika lety se manželce taky v zelí zflekatily. Byla z toho nešťastná ,ale co se dalo dělat -přidala je k ostatním s obtisky. A světe div se . Koledníčci si ta flekatá vejce vydrali nejdřív.
Teď zkouším batiku pomocí zeleného listí ze zahrádky, už jsem je hodně dlouho nedělala, tak uvidíme jak dopadnou.
A vyšly docela hezky, tak je tam máte.
Na netu mě zaujal článek: Letos zlatá vejce …. rozklikla jsem to s tím, že který ropný magnát vlastní slepice snášející zlatá vejce. ?
No nebyl to žádný ropný magnát …. je to český vynález. Foto vypadalo dost divně, tak jsem pustila přiložené video, ale to jsem neměla dělat – vyfoutknuté skořápky napíchla na špejle, zapíchla do polystyrenu, nastříkala různými barvami ve spreji, nechala zaschnout, potom párátkem nanesla trochu lepidla a přitiskla tam kousek staniolu, zlaté barvy. Ten kousek nebyl ani nastříhaný, jen různě potrhaný. ?
Buďte rády za ta flekatá, vážně.
Tak tohle jsem viděla taky, a ani jsem to nechtěla komentovat, protože se ni „neudělalo“ dobře…
Tak jsem barvila a dopadlo to hrozně. Barva byla vyblita modrozelenohneda. A když se na to sáhlo,tak šla dolů. Plastové košilky na vejce to jisti