20 dkg kvalitní hořké čokolády,
20 dkg polohrubé mouky,
1/2 prášku do pečiva,
10 dkg třtinového cukru (určitě může být i obyčejný),
2 lžíce kakaa
3 velká vejce,
10 dkg rozpuštěného másla,
8 dkg slunečnicového oleje,
1 dcl vlažného mléka (nesmí být studené, bábovka by se srazila),
1/4 kg vařené červené řepy
Všechny suroviny z první části dáme do robotu a nasekáme tak, aby z čokolády vznikly kousky velikosti hrášku.
Všechny suroviny z druhé části dáme do nádoby a rozmickujeme ponorným mickérem.
Pak urychleně sypké i mokré suroviny smícháme a vlijeme do bábovkové formy vymazané a vysypané moukou, nebo kokosem (lze péct i ve formičkách na mufíny).
Pečeme podle velikosti formiček, nebo formy na bábovku a podle toho jak nám peče trouba. Až se těsto nechytá na špejli, je hotovo.
Pokud někdo nemusí červenou řepu, tak v tomto ji určitě nepozná. Recept mám od snachy a i manžel, který podobným „experimentům“ příliš nakloněn není, ji konzumuje bez připomínek.
Když jsem na podzim zavařovala řepu, uvařila jsem ji víc, nastrouhala, zmrazila ve 1/4 kg krabičkách a nyní po rozmrazení používám k výrobě bábovky.
Recept poslala Nella
Tohle máte na zítra, já ráno musím akutně do Kutné hory.
Takže Akutná Hora? 😀
Naštěstí se to Vlastíkovi podařilo vyřídit telefonicky a tak jsme nemuseli na pobočku VZP. Já z téhle organizace mám vždycky hrůzu, ono se tam totiž nedá nikde slušne zaparkovat.
Dekujeme, Jani…..
Já mám v mrazáku také jednu krabičku vařené červené řepy, když jsem nedávno dělala slané dortíky. Dám je někdy v květnu.
Kdysi na PŽ byl dort z červené řepy – určitě je dobrý, ale mně nesedí ta barva.
Red Velvet bez chemie. Taky nevíš, co je in! Mně naopak ta barva bere. A že to je dobrý, o tom vim. 😀
Kaslu na to, co je in. Dobre, tak na plnou hubu. Prijde mi to jak zadelavany krvi a nelibi se mi to … a pac se ji i ocima, tak ne 🙁
Zabijačková bábofka. Je libo kroupovou, nebo žemlovou? … Tož takhle tě chápu, asociace je někdy daleko hnusnější, než skutečnost. 🙂
Jinak asi raději tento Red Velvet. Podívejte se na úplného blázna: těsně před příjezdem se mi pořad vývar nezdal s věřte nevěřte bydlím 8 min pěšky od globusu. I jsem vyrazila pro libecek ( v krabici tenký bledy bez chuti a vůně). Dále jsem koupila jatru drůbeží a honem honem vykouzlíla knedlicky . Nakonec vývar knedlickovy ok , ten libecek jsem vrazila i do těch knedlicku, ale co náplat. Normální vývar bude asi až v létě z pravé zeleniny a bylinek. No a proč ten Velvet. Paní vykládala z vozíku Dorty a já blba zakoupila pudingovy malinovy dort ( nevím proč jsem uverila, ze je pudingovy). No a kromě malin a želatiny nahoře katastrofa. Jen těsto a krém nicnic. Moje chyba, nechápu, proč jsem se nechala nachytat . A proč jsem to vůbec kupovala? To je teda otaaazne, v plánu byl štrůdl dobroucky
Řepa je super v borsci, ale Red Velvet upřímně mi taky připadá jako módní záležitost a z okolí taky není velká odezva ( od chlapů, kterým byl s láskou připraven ). Já nevím, nesoudim, nejedla jsem
A pravé proto : co jsi nezkusil, to nezatracuj?
no já jednou dělala z červené řepy koláč – chtěla jsem, aby byl červený, a při pečení se mi to přetrasformovalo na divně žlutou…
Jo, to je ta potravinářská chemie – ale marně přemýšlím,co jsi dala kyselého – a nic jiného, po čem by to zesvětlalo, mně nenanpadá.
mě právě také ne 🙁
citronovou kůru ???
Možná by byla pěkná mramorovaná to by barva ještě vynikla.
Vím, že je červená řepa hodně zdravá, vím, že bych jí měla jíst, ale ….. mám na ní blok jako na rajčata, asi to bude tou čebrenou barvou, bo co.?
Kecám, jahody, maliny, ředkvičky mi nevadí. ?
Jen tady marně přemýšlím, proč je tam ta čokoška …. kvůli chuti?
Samotná červená řepa je celkem bez chuti, takže ta čokoláda dá určitě chuť.
Já jí mám spojenou se školní kuchyní … v misce a musela jsem jí sníst ? Tam tu chuť měla docela zběsilou. Možná se jí ještě naučím nějakým způsobem jíst, jako rajčata, ta dám aspoň v salátech, když je pokrájím na malé kousky ……
Jenomže do nakládané řepy se dává kyselý nálev a fenykl, takže to jí dá chuť, ale ta vařená je bez chuti, takže je nutné ji něčím ochutit, tady tedy ta čokooláda.