Stroužek česneku,
půl malý cibule,
špeku tak na dvě kousnutí
špatně oškrabaný papír od másla (= cca lžička).
hrst nasekaných kopřiv
kousek sýra
těstoviny (nudle)
Papír jsem oškrabala dokonale, ostatní nakrájela nadrobno, nechala zesklovatět na pánvi.
Následně jsem přihodila hrst nasekaných kopřiv.
Mezitím se uvařily nudle, do kterých jsem to zamíchala.
Kousek sýra na to nastrouhat.
Recept do komentářů vepsala BOYE. Foto ilustrační.
A já vybrala tenhle experiment, protože jsem zjistila, že na zahradě už jsou moc hezké kopřivy.
Zítra budou k obědu dýňovobramborové noky. Čerstvý špenát nemám, mangold v mrazáku už taky došel a venku ještě nevyrostl. Přemýšlela jsem čím omajdu ozelením, protože medvědího česneku mám málo. Kopřivy mne nenapadly. Boy děkuji dávám *.
Já jsem minulý týden připravovala z kopřiv špenát – stačí jich několik hrstí (u nás spíš kg), povařit, umlít nebo pomixovat, přidat česnek a nerozeznáš od originálu.
Ten už dělám spoustu let, i do mrazáku dávám. Ze začátku vařím jen z kopřiv, jak ubývají, tak přidávám mangold a v nouzi nejvyšší i kupovaný špenát. Už mají mladí naplánováno, že budou o víkendu vysláni a budou nosit velké koše. A já budu zpracovávat.
No vidíš, mě nikdy nenapadlo zmrazit do foroty. Vtip je v tom, že nikoho nedonutim, aby jich natrhal alespoň na jednu várku. Ale když jsem byla na lovu bylin do sekaniny, rozhodla jsem se, že si dám kopřivovou kúru. Doplnim železo a jiné chemikálie, omládnu a zkrásnim… Nebo mi aspoň nebude blbě.
Chtějí kopřivový špenát, tak musí. Přeci svoji matku jedinou, starou, chromou nestrhnou. Máme pod zahradou dlouhou a širokou mez, na které rostou jen kopřivy. Takže se vyráží se srpem a velikými koši. Po přebrání a vyprání házím do vařící vody jen na malou chvilku, jen co se zdrcnou. vybírám se sítem a rychle zchladím ve vodě s ledem a šup do krabiček do mrazáku.