(1193) Arepas – venezuelské kukuřičné placky

1 hrnek mouky z předvařené kukuřice
1-1,5 hrnku vlažné vody
lžička soli

Do misky nalijte vodu a osolte ji.
Poté do ní začněte vmíchávat kukuřičnou mouku. Pokud se vám ke konci nedaří těsto zpracovávat vařečkou, těsto vyklopte a vypracujte rukama dohladka.
Těsto nechte chvíli odpočinout, mouka vstřebá přebytečnou vodu a těsto bude hezky držet pohromadě.
Nahřejte si nepřilnavou pánev a kápněte na ni trochu oleje.
Těsto si rozdělte na 6 dílů. Každý z dílů ytvarujte do hladké kuličky. Tu poté rozplácněte tak, aby vám vznikla hezká kulatá placka vysoká asi 1 centimetr.
Placky opečte na oleji z obou stran dozlatovat. Vytvoří se na nich pevnější opečená vrstva, která bude držet arepu pohromadě.
Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj naskládejte arepas a pečte na 180 °C přibližně 20 minut. Arepas se lehce nafouknou a propečou uvnitř.

Recept  vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1193) Arepas – venezuelské kukuřičné placky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Eeeee, umim pocitat? Vidim OSM 🙂

  2. BOYE napsal:

    Placky mouka – voda si dělá Benjamína, když stávkuju. Kukuřice – voda ve stejné situaci Dorostenka Bezlepkovna. Pak se spojí, zroztomilí a donutěj mě udělat kukuřičný tortily. Je to nejlevnější jídlo, dokud nezačnou plnit… Pak se, díky množství spotřebovaného avokáda dostáváme cenově na úroveň pětichodového menu putyky typu Alcron…

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Již jsem také zkoušela, jen jsem mouku promíchala se solí a postupně vmíchávala do vlažné vody. Silné jsem je měla mít 1,5 cm a po upečení je rozkrájela a naplnila avokádovou směsí. Jj, každý recept je jiný …. ?
    Guacamole by šlo, jen by nesmělo být rozmickované na kaši, spíš jen pokrájené na jemno.

    • BOYE napsal:

      My někdy ani guacamole neděláme. Jsme avokádožraví a když je akce, jedeme ve velkém. Je-li zralé, tak si ho mažeme jako máslo a pak si každý nasejpá, co mu libo. Všechno se naseká nadrobno, přistaví se různé majdy a koření i sekané pečené maso, tuňák… Dokonce i sladké věci.
      A vypukne obžerství.
      Rozmickované s kdečím, nastavené třeba jogurtem, často máme místo tatarky. Takže u nás jakkoli. A ty placky od tlustých karbanátkovitých po tenoučké tortily. Prostě podle momentální nálady.

      • jarybarka napsal:

        Vždycky když čtu tvoje přízpěvky dostanu hlad i kdybch byla zrovna po večeři.Děláš mi chutě,že tu slintám jako bernardýn.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        U nás letí avokádo na kostičky, okurka nastrouhaná na plátky, kopr/pažitka, sůl, citron, olej a navrch nejlépe kozí sýr. Ale koupit dobrý je docela umění, tak dávám jiný kvalitní.
        Občas přidám červenou cibuli, česnek, rajčata ….. výborný je taky s grepem, k tomu přidávám nějaké zelené listy (klidně i baby špenát) a zálivku dělám z oleje, citronu, třtinového cukru a může být i cibulka.
        Šmankote …. a v lednici žádné není ?

        • BOYE napsal:

          Taky do lednice nepatří! Jen když dáváš chladit zpracované. 🙂

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Noooo, to jsem pěkný trdlo, dávám ho tam pořád???

          • BOYE napsal:

            Nedozraje. Při pokojové teplotě ho snadno dostaneš i do stavu READY TO EAT a za míň peněz. Jen je třeba ho hlídat. Já nesnášim, když křupe. Brekeke!

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Když vím, že ho budu dělat, tak ho vyndám den dopředu z lednice a vždy je OK. Příště zkusím ho nechat venku, jen aby mi neuteklo ?

          • Jana Macůrková napsal:

            A už jsi zkusila tu „pecku“ zasadit? Roste neuvěřitelně rychle, zkus to, je to docela sranda, stejně jako mango, ta se musí ale lehce naklepnout a musí být dobře očištěná, jinak chytá tzv.klíčkovou hnilobu.

          • BOYE napsal:

            Dva devadesát vysoký, asi metr koruna do šířky. Na schodišti, v pohodě. Umřela máma a do tejdne bylo po avokádu. Nikdo neví proč. A to se máma o něj už dávno nestarala. Tudíž to nejde hodit ani na naší pozůstalostní péči… jojo, máma byla peckař. Jakmile jsme ožužlali nějakýho exota, ještě oslintanou pecku už měla v květníku. A vždycky to vyrostlo. Často jen nakrátko, ale sazeničku jsme viděli tak v pětadevadesáti procentech…

        • Jana Macůrková napsal:

          Pro BOYE – Vlastikova sestřenice měla takhle mango. Samozřejmě v obýváku, až do stropu, potom mu s velikou lítostí ořízla špičku a pokud vím, někomu (snad Botanické v Teplicích?) ho darovala. Ale jak ho stěhovali ze 3.patra bez výtahu ti nepovím…

          • jarybarka napsal:

            No to jsem teda pěkný kotník.v únoru mi přišly z Chíny dračí vejce a já je zapoměla šoupnout do hlíny.Snad mě omluví že jsem měla jiné starosti.?

          • jarybarka napsal:

            Ne dračí ale hadí ovoce .jsem to popletla.

  4. Vera M. napsal:

    Někdy plátky avokada jen tak položím na čerstvé čtverečky zitneho chleba a je to doooobreee… někdy se rozmazlim soli, pepřem, citronovou šťávou ( a mám “navareno”? )

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..