1 hrnek mouky z předvařené kukuřice
1-1,5 hrnku vlažné vody
lžička soli
Do misky nalijte vodu a osolte ji.
Poté do ní začněte vmíchávat kukuřičnou mouku. Pokud se vám ke konci nedaří těsto zpracovávat vařečkou, těsto vyklopte a vypracujte rukama dohladka.
Těsto nechte chvíli odpočinout, mouka vstřebá přebytečnou vodu a těsto bude hezky držet pohromadě.
Nahřejte si nepřilnavou pánev a kápněte na ni trochu oleje.
Těsto si rozdělte na 6 dílů. Každý z dílů ytvarujte do hladké kuličky. Tu poté rozplácněte tak, aby vám vznikla hezká kulatá placka vysoká asi 1 centimetr.
Placky opečte na oleji z obou stran dozlatovat. Vytvoří se na nich pevnější opečená vrstva, která bude držet arepu pohromadě.
Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj naskládejte arepas a pečte na 180 °C přibližně 20 minut. Arepas se lehce nafouknou a propečou uvnitř.
Recept vyzkoušela Jana Macůrková
Eeeee, umim pocitat? Vidim OSM 🙂
Ty taky? Já myslela, že po dnešním pracovním šílenství už ani počítat neumím :-).
S cim silelas? Ja delala (krom jineho) brsalat. Kdyz jsem nakonec vmichala majolku, prisel mi nejakej nic moc. Tak na to cumim a cumim, vypada nejak jinak…co tam sakra chybi? No, nedala jsem tam korenovou zeleninu 🙁
Tomu se říká odlehčený…
Vařila, uklízela, sázeli jsme brambory doma, zahrada holt nepočká, skleníky taky ne. Ještě že dříví už dělat nemusíme. Zítra jedem sázet brambory na chalupu. Nějak mi v době sázení přestávají chutnat ;-). A ještě míň, když se sklízí ;-). A to na to máme mechanizaci, ale ruční práce je pořád dost.
Salát budu dělat až na svátek práce, přijedou všechny sarančata i ty nejmenší a budou tady pár dní.. Máme ještě bednu rohlíčků a tak bude super.
Nic si z toho nedělej, já jsem jednou až při nalévání bramboračky zjistila, že je v ní všechno, kromě brambor :-).
Jsem utahaná jak kotě a momentálně závidím bezdomáčům, že nemají koupelnu, já jí půjdu rychle navštívit a ještě budu mít nohy na zemi a už budu spát. Už jsem před chvílí usnula na židli u PC :-).
Uf
Nepsalas náhodou někdy, že máš opačný problém, než my tlustý? Bych možná správně tipovala, čím je to způsobený…
Tak co se divíš, že nějak neumíš počítat. Stejně 1 : 6 = 8.
Podle nové matematiky je všechno možný.
Placky mouka – voda si dělá Benjamína, když stávkuju. Kukuřice – voda ve stejné situaci Dorostenka Bezlepkovna. Pak se spojí, zroztomilí a donutěj mě udělat kukuřičný tortily. Je to nejlevnější jídlo, dokud nezačnou plnit… Pak se, díky množství spotřebovaného avokáda dostáváme cenově na úroveň pětichodového menu putyky typu Alcron…
Již jsem také zkoušela, jen jsem mouku promíchala se solí a postupně vmíchávala do vlažné vody. Silné jsem je měla mít 1,5 cm a po upečení je rozkrájela a naplnila avokádovou směsí. Jj, každý recept je jiný …. ?
Guacamole by šlo, jen by nesmělo být rozmickované na kaši, spíš jen pokrájené na jemno.
My někdy ani guacamole neděláme. Jsme avokádožraví a když je akce, jedeme ve velkém. Je-li zralé, tak si ho mažeme jako máslo a pak si každý nasejpá, co mu libo. Všechno se naseká nadrobno, přistaví se různé majdy a koření i sekané pečené maso, tuňák… Dokonce i sladké věci.
A vypukne obžerství.
Rozmickované s kdečím, nastavené třeba jogurtem, často máme místo tatarky. Takže u nás jakkoli. A ty placky od tlustých karbanátkovitých po tenoučké tortily. Prostě podle momentální nálady.
Vždycky když čtu tvoje přízpěvky dostanu hlad i kdybch byla zrovna po večeři.Děláš mi chutě,že tu slintám jako bernardýn.
U nás letí avokádo na kostičky, okurka nastrouhaná na plátky, kopr/pažitka, sůl, citron, olej a navrch nejlépe kozí sýr. Ale koupit dobrý je docela umění, tak dávám jiný kvalitní.
Občas přidám červenou cibuli, česnek, rajčata ….. výborný je taky s grepem, k tomu přidávám nějaké zelené listy (klidně i baby špenát) a zálivku dělám z oleje, citronu, třtinového cukru a může být i cibulka.
Šmankote …. a v lednici žádné není ?
Taky do lednice nepatří! Jen když dáváš chladit zpracované. 🙂
Noooo, to jsem pěkný trdlo, dávám ho tam pořád???
Nedozraje. Při pokojové teplotě ho snadno dostaneš i do stavu READY TO EAT a za míň peněz. Jen je třeba ho hlídat. Já nesnášim, když křupe. Brekeke!
Když vím, že ho budu dělat, tak ho vyndám den dopředu z lednice a vždy je OK. Příště zkusím ho nechat venku, jen aby mi neuteklo ?
A už jsi zkusila tu „pecku“ zasadit? Roste neuvěřitelně rychle, zkus to, je to docela sranda, stejně jako mango, ta se musí ale lehce naklepnout a musí být dobře očištěná, jinak chytá tzv.klíčkovou hnilobu.
Dva devadesát vysoký, asi metr koruna do šířky. Na schodišti, v pohodě. Umřela máma a do tejdne bylo po avokádu. Nikdo neví proč. A to se máma o něj už dávno nestarala. Tudíž to nejde hodit ani na naší pozůstalostní péči… jojo, máma byla peckař. Jakmile jsme ožužlali nějakýho exota, ještě oslintanou pecku už měla v květníku. A vždycky to vyrostlo. Často jen nakrátko, ale sazeničku jsme viděli tak v pětadevadesáti procentech…
Pro BOYE – Vlastikova sestřenice měla takhle mango. Samozřejmě v obýváku, až do stropu, potom mu s velikou lítostí ořízla špičku a pokud vím, někomu (snad Botanické v Teplicích?) ho darovala. Ale jak ho stěhovali ze 3.patra bez výtahu ti nepovím…
No to jsem teda pěkný kotník.v únoru mi přišly z Chíny dračí vejce a já je zapoměla šoupnout do hlíny.Snad mě omluví že jsem měla jiné starosti.?
Ne dračí ale hadí ovoce .jsem to popletla.
Někdy plátky avokada jen tak položím na čerstvé čtverečky zitneho chleba a je to doooobreee… někdy se rozmazlim soli, pepřem, citronovou šťávou ( a mám “navareno”? )