4 žloutky + 2 na potření
1 kostka droždí, citronová kůra
400 g hladká mouka
200 g polohrubá mouka
250 g měkký tučný tvaroh
150 g máslo, 400 ml mléko
100 g cukr krupice
rozinky, mandle,
vařená barvená vejce
Mléko ohřejeme na 40 st., přidáme žloutky, cukr, droždí, tvaroh, máslo a rozinky. Promícháme na kaši. Postupně přidáváme dobře promíchanou směs obou druhů mouky a vypracováváme těsto. Nemělo by být moc tuhé, ale ani jemné, aby při pečení se vajíčka nepropadala dovnitř.
Necháme asi 50 minut vykynout, poté propícháme nožem a ještě znovu necháme kynout.
Těsto rozdělíme na tři stejné díly, vyválíme dlouhé válečky asi 1 m dlouhé a 4 – 6 cm silné.
Spleteme cop, stočíme ho do kruhu a přendáme na pečící papír.
Potřeme žloutkem, do prohlubní vložíme barevná na tvrdo uvařená vejce, dozdobíme mandlemi a dáme upéct. Pečeme do zčervenání a až se nelepí na špejli.
Pozn: pokud chcete vajíčka dát rovnou do těsta, barvěte je přírodními barvivy, pokud chcete mít vyjíčka hodně barevná a barvíte potravinářskými barvami, upečte nejprve věnec, na několika místech lžičkou vydlabejte jamky a vajíčka vložte do nich. Viděla jsem i věnec s kraslicemi místo vajec celých.
Pekla: Jana Macůrková
Asi to chce plest z hodne slabych pramenu, aby zustalo uprostred vic mista 😉 . Zkusim, ale jen tak, bez vajicek. Uz mam mazance…