(1209) Kotletky vcelku s držátkem

1,5 kg kotlet vcelku
(lepší jsou od bůčku, který zpracujeme jinak)
sůl
kmín
Kotletky zbavím bůčku a ořízneme je tak, aby koukala všechna žebra.
Nařízneme je mezi žebry, vznikne nám několik velkých porcí asi 4 – 5 cm širokých – v podstatě jsou to vždy 2 porce dohromady.
Osolíme, posypeme kmínem nebo kořením, které nám chutná, podlijeme vařící vodou a dáme do uzavřeného pekáče péct asi na 2 hodiny.  Poté pekáč odklopíme a dopečeme do červena.
Podáme mezi hladové vlky, přidáme chleba nebo brambory a ať si každý utrhne, co dokáže sníst….

Inspiraci vám posílá: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1209) Kotletky vcelku s držátkem

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznám se, že vůbec netuším, jak jsi docílila těch kostí zvlášť. Několikrát jsem ten recept četla a pořád netuším jak jsi ty kosti otočila. Ale spala jsem jen 3 hodiny, tak mne to snad omlouvá.
    Podle fotky to znám u jehněčí kotletky, ale u vepřové ….
    Já teda kupuju kotletu a nechám si jí vykostit a kosti nasekat, dávám je potom pod pečeni (již trochu opečené, aby hezky voněly), je z nich krásná šťáva. Pokud kotleta nemá tuk, tak jí přikryju slaninou, nakrájenou.
    Peču tak max. na 130 ….

    • BOYE napsal:

      Taaak! Já jsem taaaak chytrá! My neměli teď pár let telku. Záměrně. Teď, minulý týden jsme k ní přišli. A jedna z prvních věcí, kterou jsem viděla (krom zpráv), bylo chystání kotlet na držátku: Nejdřív se pokusíš sloupnout tu blánu, která je přes celá žebra. Maso mezi žebry se vykrájí – vzniknou proužky. Potom se okrajuje to, co zbylo z předu a zezadu – to jsou ty kousíčky, které se z uzených seškrabují a tajně užírají, když děláš šunkofleky. Tím ti vzniknou oholené kosti s masem na konci. Obráceně jen vypadají, protože se z nich ukrojil ten bůček, který byl původně dominantní. Když se to pak upeče a povede, vypadá to přesně jako ty kotletky v kreslených groteskách o Tomovi a Jerrym. 🙂 Už týden se těšim, že si nějaký větší kus žebernatý flákoty koupim a tohle vyrobim na gril. Obecně mě klasické grilovačky moc neberou, ale některý věci jsou prostě nevynechatelný. Good Luck!
      PS: Jako malá, když jsem to viděla prvně na obrázku, měla každá kost na konci takovou papírovou čepičku – jakoby kuchařskou – aby se daly držet bez zaprasení paciček. Musím vyzkoumat, jak se střihaly, aby byly tak krásnýýý… Jakmile to vykoumám, přinesu návod. To abyste viděli, že nejsme žádný zburanský prymytývy.

      • Jana Macůrková napsal:

        Ta držátka jsou hodně jednoduchý – obdélníček asi 5 – 8 cm široký a tak 15 dlouhý. A na delší straně ho nastříháš cca do poloviny jako když děláš střapce drakovi na ocas. Sroluješ do ruličky, navlékneš na žebírko a zajistíš gumičkou nebo kouskem potravinářského provázku.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Ja táááááák, u těch kostí byl jen bůček … pořád mi to tam nějak nesedělo. ?
        Tak teď už temu rozumím. (taky jsem si dala 2 hoďky poo ?)
        Ty mastný pacičky ke grilovačce patří, tam bych jim žádný papírový ozdůbky nedávala. Leda, ledáááá, že bys na zahradě měla Alcron minimálně s ⭐⭐⭐⭐⭐

  2. lakysa22 napsal:

    Mám dotaz : to je porce pro těch 17, co přiletí?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..