1 1/2 kg fazolí
1 1/2 kg velkých krup
2 velké cibule
sádlo se škvarky
může být uzenina
sůl, pepř
kyselá okurka
Fazole namočíme přes noc a vaříme v té vodě, co jsme je máčeli, nesolíme, až fazole změknou, potom vodu scedíme.
Kroupy uvaříme ve slané vodě do měkka.
Potom osmažíme 2 velké cibule na sádle a přidáme škvarky, můžeme přidat i kabanos
nebo jinou uzeninu.
Nakonec všechno smícháme dohromady a podle chuti přisolíme, opepříme. Necháme na teple a podáváme s něčím kyselým např. okurka nebo zelný salát.
Pozn: těch v receptu uvedených 1,5 kg fazolí a 1,5 kg krup je pro regiment vojáků. Takže přiměřeně, přiměřeně……
Další staročeský recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Hrách a kroutopy, to je hloupý, to my máme každej den…
To občas dělám, s fazolema mě nenapidlo..
Než jsem začala dělat Bramborsčku, tak mne také tohle nenapadlo, ale je to možná i lepší než s tím hrachem.
Babička tomu říkala šumajstr…. a jako děti jsme to odmítaly 🙁
Jo, až časem člověk občas přijde na to, co je dobrého.
Na kanále Paprika byli hosty v jednom pořadu manžele Rosakovi – u takových dvou moravských babek v krojích a ty tohle připravily taky jako Sumajstr. Rosakovym moc chutnalo, ale když jsem viděla ty obrovské nevyškvarene skvarky… takové velké hranoly, nevím nevím, zda bych to dala … je to syte jídlo celkove… dobre skvarky to jisti
Já jsem recept dávala loni jako manželstvo (669).
Tak jsem schválně koukala do všech možných receptů – tak se oba dva recepty hodně podobají, liší se pouze jednou surovinou – a tou je majoránka, ta není v šumajzlu.
Ono je to použití koření i krajově a podle chuti každého. Když použiješ čočku a kroupy, jmenuje se to kočičí tanec. V každém případě je to dobré jídlo.
Někde kočičí svatba??
Tak to teda nově nazvěme Tanec na kočičí svatbě. To bude rachot! ????
A dokonce kočičí svarba… (Dadalova kuchařka)
Moje vnučka zásadně říká „sartba“ ???
Tanec na kočičí svatbě to bude, až se rozhodnu vyzkoušet směs – hrách, fazole, čočka, kroupy a k tomu ještě pohanka.
Mám ráda taková jídla ale dát si totak jsem jak zeppelin.To musí strašně nadýmat??
Kupodivu ani ne. Je to o použitých bylinkách, ty nadýmání zmírňují. „Nejvražednější“ kombinace pro nadýmání luštěninami je zahustit je moukou (jsem někde četla). A je fakt, že to funguje. Když dělám luštěniny „po hustu“, část jich projedu ponorným mickérem a nepřikusuju chleba.
Aha to maš pravdu.nafukujou mě obyčejné rohlíky.a do čočky dávám hrst majoránky,ale vždycky jsem ji dělala s jíškou.zkusím podle tebe.diky??
?
J8 jsem to také nijak nezahušťovala, jen promíchala a o nějakém nadýmání jsem neuvažovala. I když jinak na něj trpím dost.
Já naštěstí takové problémy nemám. Fazule nahusto s jíškou a čerstvým chlebem – mňam!
Tak zkuste přidat trochu mletého kmínu, mám to vyzkoušené.
Mletý kmín přidávám i do okurkového salátu, nevěřila jsem tomu že to pomáhá od nadýmání a je to FAKT.
Tak to bych měla místo břicha mičudu a „zelení“ by měli pohotovost kvůli znečišťování planety. ?