(1234) Špenát z mladých kopřiv

plný koš nebo kýbl mladých kopřiv.
sůl
máslo
hladká mouka
mléko
česnek
vejce

Kopřivy propláchneme vodou, nasypeme do vařící slané vody a asi 10 minut vaříme.
Necháme vychladnout, ocedíme a podle chuti umeleme na masovém strojku (ti, kdo mají rádi protlak jako my najemno, ti ostatní nahrubo, nebo dokonce jen pokrájíme na nudličky)
Z mléka, hladké mouky a mléka uvaříme bešamel, do kterého přidáme zelený protlak, ochutíme česnekem, osolíme a můžeme přidat i několik vajec.

Používáme jako přílohu k masu, br.knedlíkům, do palačinek….
Já jsem si ho zatím umístila do mrazáku, musím ještě nějaký dodělat.

Experimentovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1234) Špenát z mladých kopřiv

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak to máte na ráno, mě čeká už od časného rána práce na zahradě a tak nebudu mít čas.

  2. BOYE napsal:

    Moc hezké číslo receptu. 🙂
    Nicméně tohle by mi neprošlo. A to i přes to, že kopřivy jíme. Za mě tedy dneska neee.

  3. jarybarka napsal:

    Já špenát moc ráda,ale mám zelenou zeleninu azapovězenou.Přezto,když ho nebudu dělat na kýble ale jen 2,3 lžice určitě to přežiju a tudíž zkusím.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak víte, že já kopřivy neeeeee. Ale je již je mladý špenát, tak dělám z něj a nebo z mražených listů, ten protlak u nás nějak neletí.
    Aby zůstala barva, tak je dobrý dát do horké vody trošičku sody a až potom tam vhodit špenát/nebo ty kopřivy. A jinak dělám tak, že spařím špenát, v kastrolu rozpustím sádlo, osmahnu cibulku, přihodím spařený špenát a nechám při hodně mírné teplotě, za občasného míchání, na plotně klokotat (pokud jsem šiškovná, tak i půl hodiny).
    Nakonec zvýším teplotu a přidám 1 – 2 vejce a míchám a míchám. Když jsem hodně rozmařilá, tak přidávám trochu smetany …. jinak samozřejmě sůl a česnek.
    Dřívávějš jsem také dělávala jíšku, ale s věkem jsem zjistila, že ta mouka tam vůbec být nemusí, ba naopak, je to bez ní lepší.

    Holky, ale nedávno jsem zkoušela recept mojí babičky – uvařit oškrábané brambory, na sádle zpěnit cibulku, přihodit baby špenát a podusit. Špenát dochutit solí, česnekem (pokud dáváte dětem, tak můžete vynechat) a vmíchat do šťouchaných brambor. Navrch kousek másla. Je to vynikající a pokud vám někdo nejí špenát (jako to moje maličké zlatíčko), tak tady to vůbec neřeší a sežpapá celou porci a ještě si bude mlaskat. Jen tam toho špenátu nesmí být velké množství, tak třetina porce brambor. Je to variace na nejedlíky vepřové v mrkvi, kdy mrkev rozmickujeme a oni ani netuší, že jí jedí. ?

  5. kvetula.v napsal:

    Tak u nás kopřivy neprojdou. Oba máme zkušenost s pařenými kopřivami pro čuníky a ani jednomu ten čuch nepřišel libým. Ale ten špenátek z lupení podle Úsměvky zaujal, včetně nápadu vmíchání brambor 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..