plný koš nebo kýbl mladých kopřiv.
sůl
máslo
hladká mouka
mléko
česnek
vejce
Kopřivy propláchneme vodou, nasypeme do vařící slané vody a asi 10 minut vaříme.
Necháme vychladnout, ocedíme a podle chuti umeleme na masovém strojku (ti, kdo mají rádi protlak jako my najemno, ti ostatní nahrubo, nebo dokonce jen pokrájíme na nudličky)
Z mléka, hladké mouky a mléka uvaříme bešamel, do kterého přidáme zelený protlak, ochutíme česnekem, osolíme a můžeme přidat i několik vajec.
Používáme jako přílohu k masu, br.knedlíkům, do palačinek….
Já jsem si ho zatím umístila do mrazáku, musím ještě nějaký dodělat.
Experimentovala: Jana Macůrková
Tak to máte na ráno, mě čeká už od časného rána práce na zahradě a tak nebudu mít čas.
Moc hezké číslo receptu. 🙂
Nicméně tohle by mi neprošlo. A to i přes to, že kopřivy jíme. Za mě tedy dneska neee.
Já špenát moc ráda,ale mám zelenou zeleninu azapovězenou.Přezto,když ho nebudu dělat na kýble ale jen 2,3 lžice určitě to přežiju a tudíž zkusím.
Taky warfarin?
Jasně to je náš národní fet?
Tak víte, že já kopřivy neeeeee. Ale je již je mladý špenát, tak dělám z něj a nebo z mražených listů, ten protlak u nás nějak neletí.
Aby zůstala barva, tak je dobrý dát do horké vody trošičku sody a až potom tam vhodit špenát/nebo ty kopřivy. A jinak dělám tak, že spařím špenát, v kastrolu rozpustím sádlo, osmahnu cibulku, přihodím spařený špenát a nechám při hodně mírné teplotě, za občasného míchání, na plotně klokotat (pokud jsem šiškovná, tak i půl hodiny).
Nakonec zvýším teplotu a přidám 1 – 2 vejce a míchám a míchám. Když jsem hodně rozmařilá, tak přidávám trochu smetany …. jinak samozřejmě sůl a česnek.
Dřívávějš jsem také dělávala jíšku, ale s věkem jsem zjistila, že ta mouka tam vůbec být nemusí, ba naopak, je to bez ní lepší.
Holky, ale nedávno jsem zkoušela recept mojí babičky – uvařit oškrábané brambory, na sádle zpěnit cibulku, přihodit baby špenát a podusit. Špenát dochutit solí, česnekem (pokud dáváte dětem, tak můžete vynechat) a vmíchat do šťouchaných brambor. Navrch kousek másla. Je to vynikající a pokud vám někdo nejí špenát (jako to moje maličké zlatíčko), tak tady to vůbec neřeší a sežpapá celou porci a ještě si bude mlaskat. Jen tam toho špenátu nesmí být velké množství, tak třetina porce brambor. Je to variace na nejedlíky vepřové v mrkvi, kdy mrkev rozmickujeme a oni ani netuší, že jí jedí. ?
Bože, ani mi nedošlo, že jsem napsala F. L. Věka ?
Nebo jsi potomek Boženy Němcové???
Špenát z kopřiv byl taky můj dávný úlet, od té doby jsem ho nedělala , pravý špenát je jemnější, takže jen na pročištění nebo oplach po mytí vlasů. Hezký víkend???
?? To nejsem. Na vlasy dávám ředěný jablečný ocet – pro udržení barvy a pro lesk vlasů – slouží výborně. Jeden čas jsem měla potřebu ten jablečný ocet i po ránu pít, ale …. už mne to přešlo.
Já si ráno vždycky na lačno dávám sklenici vlažné vody s citrónovou šťávou.
Tu sklenici vody s půlkou citronu si dává moje dcerka. Kvůli tomu se ze zapřisáhlé odpůrkyně pěstování čehokoliv stala Mičurinka (Najednou se ptá na rady co a jak ?). Jsem zvědavá, jak dlouho nadšení vydrží – teď je to 10 měsíců a už má první sklizeň za sebou .
Olinko, já si dávám pár kapek citronového oleje z Justu do vody, ale můžu až později, páč ráno zobu pilule na štítnou žlázu.
Nahodou, mne se to moc libilo, uz kvuli tomu receptiku s bramborami…
U nás špenát jede často, jíme z protlaku nebo rostlý. Z kopřiv jsem nikdy nedělala – na zahradě jich mám požehnaně. Zatím jsem dělala květiny a teď budou kopřivy a plevel.
Špenát zamíchat do šťouchaných brambor – moc dobrý nápad, hned vyzkouším a taky vyzkouším udělat špenát bez jíšky, nebo bez zahuštění. Jen toho listového špenátu musí být hodně, aby se zahustil jen 1 – 2 vajíčky.
Tak vlastní ještě není, tož kupovaný a na ta dvě vajcata je to cca 0,5 kg baby špenátu. U nás není vyžadována kejda na talíři, ale každému chutná něco jiného ….. to mi připomíná, že ta angličtina je kouzelná, je to baby špenát po našom, ale bejby špenát po jejich …. možná proto to ten prcek nepapká ???
Tak u nás kopřivy neprojdou. Oba máme zkušenost s pařenými kopřivami pro čuníky a ani jednomu ten čuch nepřišel libým. Ale ten špenátek z lupení podle Úsměvky zaujal, včetně nápadu vmíchání brambor 😎
Začni přemýšlet, co budu dělat z teho bobkáče, co jsi mi přivezla ?? Jahody zmaří prcek, už se na ně těší, posílala jsem fotečky z terásky a byla nadšená.
No neříkej, že bobkáč do jídla nadáváš? U dcerky z nedostatku jiného vhodného koření a přebytku vavřínových listů(velký strom) jsem přidávala lístek mj i při vaření rýže nebo brambor…
Až ozkoušíš, poznáš rozdíl mezi vlastnoručním a koupeným lupením.
Počkej, až bude malá jásat nad prvníma kvítkama (i já se na ně mooc těším). Za těch pár dní nepřítomnosti hezky poporostly. ?
Tak dávám, to jistě, ale toto je strom jako blázen …. no nic, budu sušit, že? ??
Jahůdky vypadají moooooc dobře, mno, nejsem mičurin, tak uvidíme, zda je nezmařím ?