(1210) Fazolová kaše

Čtvrt kg fazolí se do měkka uvaří a prolisuje. V misce umícháme lžíci hořčice,. 1 žloutek, trochu oleje a octa. Lisovaná fazolka se tam přidá a dobře umíchá. Kaše podává se studená k masům dušeným. Má jemnou, pikantní chuť.

Zdroj historického receptu:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


Toliko pravila inspirace:  Já jsem uvařila asi 3/4 kg bílých a hnědých fazolí. Po uvaření jsem je umlela na jemno, přidala mnoho-li lisovaného česneku, sůl, majoránku a pepř.
Na oleji jsem osmahla cibuli dvou barev nakrájenou na půlkolečka, opekla na čtvrtinky nakrájený špekáček a přidala kyselou okurčičku. Podávala teplé.
O sežpapání se postarali ostatní.

Bílkovinnou bombu vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1210) Fazolová kaše

  1. Pavlínka napsal:

    Ahoj,
    tentokrát jsem za kuchatkou Janou přijel příliš pozdě, takže špekáček už na mě nezbyl, měl jsem místo něj páreček, ale……
    Holky, tak dobrou fazolovou kaši jsem ještě nikdy neměl, kuchařky ve škole mě jí docela znechutily… Nebudu to protahovat – poprvé v životě jsem si přidal fazolovou kašičku, což považuji za svůj „osobní světový rekord“ 😀

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    V původním receptu mne odrovnal syrový žloutek … vím, Ty jsi ho tam nedala.?
    Ale jsem na tom jako Pavlínka, fazolovou poblivku, fazole, fazolovou kaši nedám …. ale zelené fazolky k masu, to bych se užpapala.
    Nicméně, kromě buřta by jí slušela i dobře opečená klobáska.

    • Jana Macůrková napsal:

      A vidíš, zrovna Pavlínka už ode mne ochutnal několik jídel, která do té doby nejedl a občas si i rovnou řekne, co by si dal dobrého. S tou klobáskou souhlasím, ale nebyla. Jinak jak sis všimla, dávám verzi historickou a poté recept, jak jsem si ho upravila já. Zítra zrovna dělám jehněčí po bulharsku, ale některé druhy zeleniny nevím vůbec, kde sehnat a tak holt improvizuji.

  3. kveta.batkova napsal:

    Já bych si tu kaši za tepla taky dala, ale můj muž by to nejedl, takže pro jednoho se mi to nechce dělat. Ale možná bych zkusila řádné prohřát plechovku fazolí, rozmickovat a přidat uvedené koření. Samo k tomu okurku a párek.

  4. kveta.batkova napsal:

    No měla jsem na mysli ty fazole bez nálevu. S nálevem by ta kaše byla spíš jako koktejl.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..