(1226) Kavarma – dušené vepřové maso z Bulharska

800 g vepřového masa
3 lžíce oleje, 3 bílé cibule
2 velká dužnatá rajčata
3 červené papriky
8 žampionů
180 ml bílého vína
2 lžičky čubrici
1 lžička soli, 1 špetka pepře
Petrželka a rýže

Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky (použít můžete kýtu, pečeni, ale i levnější plec). Cibuli nakrájejte na menší kostičky. Rajčata spařte, oloupejte a také nakrájejte na kostičky, šťávu zachyťte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky.

Ve velkém těžkém hrnci rozpalte olej a maso na něm opečte dohněda. Vyjměte ho, vsypte cibuli a opékejte, až chytne barvu. Osolte, opepřete a přidejte koření. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Do hrnce vložte rajčata, papriky a maso i se šťávou, kterou pustilo. Podlijte malým množstvím vody, přiklopte a nechte dusit.
Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Přidejte k masu a společně duste doměkka – podle druhu masa 30 až 50 minut.
Podávejte s vařenou rýží, posypané petrželkou.

Pozn: byla jsem barbar, ale použila jsem vepřová líčka, protože jsem na ně nenašla jiný vhodnější recept.
Pozn: Čubrica je podle Wikipedie bulharský název pro saturejku, nebo název kořenící směsi se saturejkou, pálivou papričkou, opraženou kukuřičnou moukou a několika dalšími druhy bylinek a koření.

Experimentovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1226) Kavarma – dušené vepřové maso z Bulharska

  1. kveta.batkova napsal:

    Hezký recept, vyzkouším. Čubricu máme rádi, dělávám na ní kuře, respektive kuře s ní posypu a upeču. Jinak ale mám s čubricou i dost nepěknou vzpomínku, kdy jsme před 20ti lety jeli do Chorvatska. Vozili jsme všechno jídlo s sebou a tam vařili. Vezla jsem také skleničku čubrici, no a co čert nechtěl, víčko povolilo a téměř celý obsah skleničky se nám vysypal do kufru auta. To si neumíte představit ten odér, který se z kufru linul ještě asi dva roky. Ale jinak jsme na ni nezanevřeli.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Pořád jsem přemýšlela, co je na receptu divného a už to vím …… různé druhy písma. ?
    A na receptu jako takovém nic divného není, určo někdy vyzkouším.

  3. Jiřina napsal:

    Vepřové je moc dobré masíčko, teď nám ho sice zdražili, ale to nevadí. Jinak, koření čubrica používám dost často, chutná nám a vepřová líčka to je pro mne super maso. Jde použít skoro na každou úpravu. A tady zelenina, žampiony a čubrica, jistě veliká dobrota, víno jsem nikdy nedávala. Ani si nepamatuji, že by se v naší rodině víno používalo do pokrmů. Mívali jsme velikou zahradu, spoustu rybízu, tak otec dělal víno. Asi to dobře uměl, všem chutnalo. Vždy jsme měli plný sklep, ale nic pro mne a když už si dám, tak bílé. To až tady vidím, že se víno používá při vaření. Jsem taková stará konzerva, ale ráda vyzkouším. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..