3 – 4 hrušky (podle počtu mlsných jazýčků)
špetka skořice, mletého badyánu a hřebíčku
2 lžíce cukru
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce medu
1 lžíce karamelu nebo karamelového Salka
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Do kastrolu nalijeme 2 dl vody, šťávu z jednoho citronu, med a 1 lžíci cukru. Hrušky položíme řeznou plochou dolů a dusíme asi 10 minut (tady záleží na tvrdosti hrušek). Poté hrušky opatrně vyndáme, a „omáčku“ ještě chvilku odpáříme až je dostatečně hustá. Nalijeme na talířek, položíme poloviny hrušek a polijeme karamelem nebo karamelovým Salkem. Navrch ozdobíme kopečkem šlehačky.
Pozn: pokud děláme pro dospělé, můžeme do omáčky přidat víno nebo likér.
Lehký dezert vyzkoušela: Jana Macůrková
Děvčata, mám tady dvě neřízené střely, Přemka a Bořka, oba vnuci a tak budu do konce června dávat recepty hodně chaoticky (večer, ráno, odpoledne, jak kdy). Tak mne neproklínejte, když hnd ráno nenajdete ten svůj ranní šálek kávy. Nebo tam bude už od večera, jako dnešní recept na zítra.
Přeju ti pevné nervy; jsem přesvědčená, že všechno zvládneš bez ztráty kytičky. Užívej si, malí budou už jen chvilku. Já mám dva „doma“, čili téměř neustále a dva přijedou od půlky července do půlky srpna. A to teprve bude mela!
Holky, vy se máte! Skoro závidím….
Neboj, kdo si počká, ten se dočká. Pak my už budeme mít havěť odrostlou a ty si teprve budeš užívat.
Vnuka mám, ale co se odstěhovali ke snašiným rodičům, moc si ho neužiju?
Kluci mají krásná česká jména.Tak ať u bábiny řáděj co jim síly stačí.???
Já mám 3 české krále – Václav, Eliška, Anna. A Eliška má tří česká knížata – Anežka, Přemysl a Bořivoj. Obě jsme se navíc vdávaly na významná výročí v českých dějinách – já na 700.let bitvy na Moravském poli a Eliška na 387. výročí popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. A bylo jich svatbě 27….
Jo a neboj, řádit umí, jsou to opravdu trochu neřízené střely.