(1279) Colcannon – irské šťouchané brambory

225 g nastrouhaného bílého zelí
5 lžic mléka
225 g moučných brambor, oloupané, na kostky
1 velký nakrájený pórek (světlá část)
špetka mletého muškátového oříšku
15 g (1 lžíce) rozpuštěného másla
sůl a pepř
Nakrouhané zelí vaříme ve vroucí osolené vodě 7-10 minut, pak scedíme a odstavíme.
Mezitím v přiměřeném hrnci necháme přejít mléko varem, přidáme brambory a pórek.
Zmírníme plamen a necháme vše dusit pod pokličkou 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Přisypeme muškátový oříšek a pořádně brambory rozšťoucháme.
K bramborům přidáme uvařené a scezené zelí a dobře promícháme.

Směs přendáme do předehřáté nádoby, ve které budeme jídlo podávat a lžící uprostřed uděláme důlek.
Do důlku vlijeme rozpuštěné máslo a okamžitě podáváme.
Samozřejmě k bramborům přidat kousek dobrého uzeného masíčka.

Podle Dadalovy kuchařky vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1279) Colcannon – irské šťouchané brambory

  1. Jana Macůrková napsal:

    To je na zítřek, musím brzy ráno odjet a tak máte recept v předstihu. A od úterý samozřejmě Haderach.

  2. Jiřina napsal:

    Tak takto upravené brambory se mi moc líbí. Nikdy jsem neslyšela něco podobného, ale co nejdřív vyzkouším. Sice nevím, jaké brambory seženu, ale určitě udělám. Dobrá Dadalova kuchařka. 🙂

  3. sharka.68 napsal:

    stejně jako se u nás dělí lidi na kančí se šípkovou a kančí se zelím, dělí se v Irsku lidi na colcannon se zelím a colcannon s kapustou… (já jsem šípková a kapustová )… nejvíc se podává na podzim a v zimě… s irskou slaninou a nebo jejich dušenou šunkou,je moc dobrý….na „Dušičky“ do něj dávají mince – taková tradice, kde si zahrávají s tím, že si někdo zlomí zub nebo minci spolkne….kdo minci najde, zbohatne…my jsme umírněnější,mince nebo šupina se vkládá na Vánoce pod talíř 😀
    velice dobrý je z misek, do kterých se dá navrch colcannonu máslo a dají se ještě zapéct do trouby….

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já to znám s kysaným zelím, ale to je již lepenice. Tyky znám zapečené brambory se zelím – to je taky lahůdka.
    Toto jsem ještě nikdy nejedla, to bude asi tím, že jsem v Irsku ještě nebyla. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..