50 g másla
1 lžička cukru krupice, 1 špetka soli
1 vejce, 100 ml mléka
300 g hladké mouky
Náplň:
220 g máku, 120 g cukru moučka
120 g másla
moučkový cukr na posypání
Podle originálního receptu patří do koláče náplň z opraženého nemletého máku. Má zvláštní a příjemnou oříškovou chuť a v ústech legračně křupe. Pro někoho ale může být až příliš „divoká“, můžete ji proto nahradit hustší náplní z mletého máku.
Rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Přidejte cukr, sůl, mléko a vejce a dobře prošlehejte. K směsi prosejte větší část mouky a postupně zpracujte na těsto. Je možné, že nevyužijete všechnu mouku, nebo bude třeba lžíci přidat – výsledné těsto má být měkké, poddajné a nesmí lepit. Opřete se do něj rukama a chvíli ho hněťte na pracovní desce – dobře zadělané se nebude trhat. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně i do druhého dne.
Opražte mák na náplň. Vsypte ho na velkou suchou pánev a na středním plameni za stálého míchání a potřásání zahřívejte asi pět minut, až se rozvoní a začne lehce měnit barvu. Pánev stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se mák nespálil zbytkovým teplem z pánve. Nechte zchladnout a vmíchejte cukr.
Odleželé těsto vyválejte na co nejtenčí obdélník. Síla asi 2 mm a rozměr 45 x 50 cm.
Těsto po celé ploše bohatě potřete rozpuštěným máslem. Pomyslně si těsto svisle rozdělte na čtvrtiny: levá zůstane bez máku, prostřední dvě rovnoměrně posypte asi polovinou připravené náplně a pravá také zůstane bez posypu. Dvě krajní čtvrtiny složte směrem k středu a zakryjte tak jimi náplň. Znovu celou plochu bohatě potřete máslem. Posypte mákem jednu svislou polovinu a druhou přeložte přes ni. Vrch potřete máslem, mákem teď posypte příčnou polovinu a znovu přeložte.
Poskládaný koláč přeneste na plech a znovu řádně potřete máslem. Pečte asi 20 až 25 minut, až povrch jemně zezlátne. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a krájejte na menší kousky.
Pozn: Našla jsem opět několik receptů – a mákem – Uzbekistán, s ořechy Uzbekistán a Turecko.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Mák miluju! Sice se mi moc nechce mlít, ale mohla bych vyzkoušet ten opražený. Ořechy budou taky fajn, už se těším?
Tento závin se mi moc zamlouvá, ale mám dotaz – asi jsem natvrdlá, i pomletý mák se musí opražit? Celý bych uhlídala, aby se nespálil, ale pomletý… 🙂
Mletý mák se nepraží, já uvařila normální makovou náplň jako na buchty, a těsto jsem potřela.
Děkuji, bylo mi to divné, že by se mletý mák opékal – říkám, jsem natvrdlá. Tento štrůdl určitě vyzkouším, moc se mi líbí. 🙂
Mně osobně víc chutnal ten ořechový, ten přijde na řaduněkdy v srpnu.
Právě jsme doloupali ořechy , další kyblík.
Ještě 3 zbývají, musím je zpracovat do nových a tak je u nás na pořadu ořechové pečení.Tahle tvoje
katlama se mi hodí , zase trochu změna.
Jani, díky za nápady.
Pro Helenku: Já jsem v sobotu na výstavě zvířat ve Staňkovicích vyhrála slušně velkej pytel ořechů. Vedena pudem sebezáchovy jsem je rychle věnovala potřebnějším….Maje doma 40 l kýbl vyloupaných ořechů, přivézt další, by mne asi Vlastik zabil nebo alespoň nechal prohlásit za nesvéprávnou.