Uzený nebo syrový vepřový
nebo hovězí jazyk
máslo
zázvor
šunka
vejce
Do měkka uvařený jazyk se oloupá, nakrájí a vloží do trochu polévky na kastrol. Přidá se kousek másla a zázvoru a nechá se dusití. Mezitím oloupají se vařené brambory a dají se též na máslo dusití. Drobně rozsekaná šunka a 2 vejce na tvrdo vařená, též drobně rozsekaná, se k bramborům přidají a chvilku s nimi dusí. Na to se urovná jazyk do prostřed mísy a kolem udělá se věnec z těch brambor, nebo se dá jazyk na jednu polovici mísy a brambory na druhou.
Zdroj historického receptu:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Opět jsem si dovolila recept v původním znění ponechati a již dále jej neupravovati.
Jana Macůrková
Uzeny hovezi jazyk jsem uz sakra dlouho nevidela, tudiz ani nemela. Ale pamatuji si, ze to byla dobrota, dala bych si hned……
má ho Globus….celkem běžně…
a já v první chvíli myslela, že to jsou bramborové knedlíky. já jinak ráda i studený hovězí jazyk jen tak na studeno s chlebem
na studeno v aspiku nebo jen na studeno s okurkou a chlebem…horkej s křenovkou nebo smaženej….a Karolíniny vepřový jazyky po čínsku,to byla dobrota….
Neměla bys na ty Karolininy recept ? Já jsem kdysi dělala marinované – spíše dušené – podle Saskie Burešove a nebyly vůbec špatne, dávno tomu
psala o nich na hadech nebo na Zvířetníku, zkusím to projet….vím, že tam někde jsou…..
Já teda jazyky mohu nahusto a uzený hovězí i vepřový vařím v zimě dost často. Ale když vařím pejskové vepřové jazýčky, občas jí ukradnu a udělám nám zapečené. To se vezmou jazyky uvařené, podélně se naříznou, dovnitř se dá utřený česnek a celý jazyk se zabalí do anglické slaniny. Naskládají se hezky vedle sebe do pekáčku a tak na půl hodinky se zapečou. Podávám většinou s brkaší.
Uzený jazyk hovězí mívají v tom Globusu, tam mají i uzené vepřové, ale já si to prostě objednám u řezníka
tam mají i syrové , oboje…..a podotýkám, že ty Inčiny zapečené jazyky,jsou skvělé….
I když jsem si právě uložila jako ZK (vyzobáno z komentářů) tak pravím opět a zase: Uvařit, naservírovat, sežrat, poslat….
Já vím, ale tohle je výrazně zimní jídlo. Momentálně jedeme v těstovinách s čímkoli, zrovna včera s lososem a špenátem. Ale slibuju, že až budu dělat ty jazyky – a on se Bimbo přihlásí – tak to sepíšu a nafotím
Proč zimní? Přijede návštěva, upeču, předhodím pekáč a je mi jedno, zda zimní nebo letní….