(1267) Kafta bisavyen – arabské mleté jehněčí

500 g jehněčího mletého
1 cibule, nadrobno
50 g petržele kudrnky
5 ks větších brambor, na plátky
olej na smažení
4 rajčata, na plátky
rajčatová šťáva nebo protlak
sůl
bílý pepř
Smícháme mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí, petrželí, dochutíme solí a pepřem. Na vymaštěný plech vložíme připravenou směs a zapékáme asi 1/2 hodiny v troubě.
Mezitím nakrájíme brambory na plátky a osmažíme na oleji doměkka. Plátky rajčat opečeme, naklademe na maso do vrstev spolu s plátky osmažených brambor.
Takto připravený pekáč, s vrstvami maso – rajčata – brambory, bohatě zalijeme rajčatovou šťávou (nebo protlakem) a zapékáme v troubě asi 15 minut.

Podáváme s vařenou bílou rýží, my jsme si vzali bílý chléb, ale asi by ti chtělo arabský PITA chléb.
Pozn: Brambory jsem nepekla na pánvi, ale nasypala jsem je do friťáku, je to rychlejší a brambory lépe drží pohromadě.

Podle Dadalovy kuchařky připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1267) Kafta bisavyen – arabské mleté jehněčí

  1. Jana Macůrková napsal:

    Recept je psaný pro jehněčí maso, ale asi by bylo možné zkusit to i s mladým hovězím nebo telecím masem. Vzhledem k tomu, že je to arabský recept, čekala jsem, že bude hodně kořeněný, ale opak byl pravdou, bylo to jemné, příjemné chuti a hodně syté.

  2. hrabeboto napsal:

    Občas se nám přes známého podaří jehněčí sehnat. Stálo by to za ochutnání.

  3. Vera M. napsal:

    V Turecku to ještě nakoreni takovým předobrym kořením ( není to ani římský kmín ani koriandr!) a zaroluji do jakoby nudloveho těsta , takové jemne nepecene placky. To je teda něco!!! Ake ani kořeni nevím, ani jak vyrobit tuhle tenkou výbornou NEPECENOU placku. Googlila jsem a nic

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Věruško, to bude nějaká sušená, ne? Těsto na nudle také sušíme a teprve potom krájíme či strouháme. Tak to zkus z toho. A v Turecku mohou sušit těsto i na sluníčku ….. tak šupšup a zítra vytasit z okna a uvidíš, jak to půjde. ?

      • Vera M. napsal:

        To je taková placka vyvalena do velikeho tenouckeho kruhu a mají obří kopec naskladany jedna na druhou. Jsou pružné. Doprostřed daji tu fantastickou směs mletého jehneciho a poskládaji – zaroluji. Dostaneš takovou rolku velikosti malé bagety. A pořad je to měkké. Je to hrubší než namoceny rýžovy papír….asi z normální mouky.

      • Jana Macůrková napsal:

        Sumac je koření, které se získává z keře jménem Škumpa kožedělný. Tento vysoký keř roste do výšky 3 – 4 metry. Škumpa keř má rád přímořské oblasti, vyšší nadmořské výšky a nevadí mu ani kamenité půdy či skály. Sumac koření jsou rozemleté ​​plody ze škumpa rostliny, je to koření krvavě červené barvy a mírně kyselé chuti (po citrónech).
        Toto koření se používá především v Arabské kuchyni, ale když si ho osvojíte, tak na něj určitě nedáte dopustit. Sumac koření má nejen osobitou chuť, ale i pozitivní zdravotní účinky, vždyť se přesvědčte. viz Google.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Na můj vkus je tam moc rajčat, ale věřím, že to bude dobré. A jinak ….. asi by to šlo i z pokrájeného masa, jen by se to muselo dělat trochu dýl.
    A vůbec, jsem stále na dietě, tak rohlíky a rýže to jistí ??

  5. Jiřina napsal:

    Já jehněčí maso nemám, zkusila bych pomlet hovězí, nebo telecí, když budu mít štěstí. Jen mám dotaz, je nutné rajčata opékat? Dobrý nápad brambory hodit do friťáku. Je to docela rychlovka, během hodinky je oběd na stole. Určitě vyzkouším i v tomto vedru se to dá.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..