500 g hovězího libového masa, jemně umletého
1/2 lžičky pepře a sůl podle chuti
3 stroužky česneku, rozmačkané
1 nadrobno nakrájená zelená pálivá paprička
trocha vývaru podle viskozity hmoty
1/2 lžičky jedlé sody
1 talířek nasekané petrželky
olej na pokapání
Z masa a ostatních přísad připravíme směs jako na karbanátky.
Vyválíme šištičky o velikosti a tloušťky prstu.
Válečky pak pečeme na roštu nebo grilu nejlépe však nad dřevěným uhlím.
Hotové obalíme v petrželce a pokapeme olejem.
Podáváme s chlebem, hořčicí a se zeleninovým salátem nebo s brambory a můžeme zapíjet pivem a povídat si třeba o Drakulovi.
Z Dadalovy kuchařky čerpala: Jana Macůrková
V Rumunsku je dělají hranaté, ale na chuti to určitě ničemu neubere.
Já bych dala teda tučnější maso, nebo nakombinovala s vepřbůčkem a přihodila koriandr, když jsem kdysi byla v Rumunsku, tak tam připravené hranolky potřeli olejem a nechali v lednici minimálně 2 hodiny před grilováním odpočívat.
Ale věřím, že i toto bude dobré.?
Opsala jsem ten recept z Dadalovy kuchařky, kde je výslovně psáno: tvoříme šištičky silné na prst, pečeme….. Ty hranaté asi jsou nějakou krajovou zvláštností, nebo se jim prostě dělaly lépe (jednodušeji). No a s koriandrem já nechci mít nic společného, je mi až odporný, takže už předem zavrhuji a nezkouším recepty, ve kterém je uvedený.
To nebylo nic proti Tobě a ani proti Tvému receptu. Jen moje vzpomínky na dovču v Rumunsku, toť vše.
A koriandr, v malém množství mi vůbec nevadí, pokud je ho hodně, tak už se také vzpírám.
Ta Tvoje petržel je dobrý nápad na jakékoliv mleté maso, obalené musí být vynikající.
To já vím, myslím, že nikdo z nás nemá tak široký repertoár v kuchyni, aby znal všechny varianty každého receptu. Já od doby, kdy jsem začala dělat peo Bramborku, tak hledám cokoliv, co se mi zalíbí a usoudím, že by to mohlo být jedlé. Teď mi Věra poslala soubor různých knedlíků, tak se máte na co těšit.
A protože je jich strašně moc, doporučuju zkratky. Třeba syrečkový s perníkem. To ani Láznička nemá… Mimochodem, jejich knedlíky jsou zatím jediné kupované, které bych se nestyděla servírovat…
Pro BOYE – to jsou právě knedlíky od něj. Už dneska jsem jeden vyzkoušela a dobrý, jíst se to dalo. A obávám se, že nějaký syrečkový jsem tam zaznamenala a perníkových je tam hned několik. Ovšem společně, no nevím, nevím….
Joo, proto jsem to psala, Věrka je pilný rozesílač 🙂
Dadalova kucharka je bezva, ale nevim, jak je to u takovychhle del s autorskymi pravy – myslim, ze zverejnit recept metodou CtrlC > CtrlV neni mozna nejlepsi napad, i kdyz je to odzdrojovany 😉
Už jenom tím, že tam dám svoji originální fotku tak to trochu nabourávám, a já navíc ty recepty hodně upravuji a dole uvádím, odkud ten který recept je. Takže si myslím, že v pohodě. Jiné portály o vaření neuvádějí ani tohle.
Ok … jo, jak pisu … odzdrojovany to je. Ja si jen vzpomnela na tu babu s medvedim cesnekem.
A až s někdo ozve, tak to budu řešit, do tý doby mně to nějak neznepokojuje.
Jano, sorry, ale tenhle je doslova, včetně Drákuly…
To je asi dost výjimka, ale já bych se spíš ptala na to, kdo ty recepty dal na internet, tam by bylo asi logičtější se ptát na autorská práva. A konenckonců autor by měl spíš být rád, ža někdo podle něj vaří, ne ?
Jak píše Helena. Taky se mi vybavila baba s česnekem. I ta by mohla být ráda, že se její fotka líbila. Je to asi kus od kusu…
Kombinace mletého masa a petrželové natě v hojném množství je skvělá. Jako dítko i osoba už dospělejší jsem nesnášela vařené hovězí maso. Ovšem když maminka odněkud přinesla recept na mleté petrželové řízky, které měly být právě z oné nemilované suroviny. bylo po averzi.
Mnohokrát děkuji i tady Janě a Pavlínkovi, že mi doslova bleskově umožnili přístup do této milé hospůdky, kam mi umíněná technika nějak bránila přístup. Ještě jednou děkuji.
Jak jsem ti psala: zázraky děláme na počkání, nemožné do tří minut, teda, pokud je hlavně Pavlínka On-line. Vítej zpátky!