(1357) Mititei z Rumunska na grilu

500 g hovězího libového masa, jemně umletého
1/2 lžičky pepře a sůl podle chuti
3 stroužky česneku, rozmačkané
1 nadrobno nakrájená zelená pálivá paprička
trocha vývaru podle viskozity hmoty
1/2 lžičky jedlé sody
1 talířek nasekané petrželky
olej na pokapání
Z masa a ostatních přísad připravíme směs jako na karbanátky.
Vyválíme šištičky o velikosti a tloušťky prstu.
Válečky pak pečeme na roštu nebo grilu nejlépe však nad dřevěným uhlím.
Hotové obalíme v petrželce a pokapeme olejem.
Podáváme s chlebem, hořčicí a se zeleninovým salátem nebo s brambory a můžeme zapíjet pivem a povídat si třeba o Drakulovi.

Z Dadalovy kuchařky čerpala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1357) Mititei z Rumunska na grilu

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    V Rumunsku je dělají hranaté, ale na chuti to určitě ničemu neubere.
    Já bych dala teda tučnější maso, nebo nakombinovala s vepřbůčkem a přihodila koriandr, když jsem kdysi byla v Rumunsku, tak tam připravené hranolky potřeli olejem a nechali v lednici minimálně 2 hodiny před grilováním odpočívat.
    Ale věřím, že i toto bude dobré.?

    • Jana Macůrková napsal:

      Opsala jsem ten recept z Dadalovy kuchařky, kde je výslovně psáno: tvoříme šištičky silné na prst, pečeme….. Ty hranaté asi jsou nějakou krajovou zvláštností, nebo se jim prostě dělaly lépe (jednodušeji). No a s koriandrem já nechci mít nic společného, je mi až odporný, takže už předem zavrhuji a nezkouším recepty, ve kterém je uvedený.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        To nebylo nic proti Tobě a ani proti Tvému receptu. Jen moje vzpomínky na dovču v Rumunsku, toť vše.
        A koriandr, v malém množství mi vůbec nevadí, pokud je ho hodně, tak už se také vzpírám.
        Ta Tvoje petržel je dobrý nápad na jakékoliv mleté maso, obalené musí být vynikající.

        • Jana Macůrková napsal:

          To já vím, myslím, že nikdo z nás nemá tak široký repertoár v kuchyni, aby znal všechny varianty každého receptu. Já od doby, kdy jsem začala dělat peo Bramborku, tak hledám cokoliv, co se mi zalíbí a usoudím, že by to mohlo být jedlé. Teď mi Věra poslala soubor různých knedlíků, tak se máte na co těšit.

          • BOYE napsal:

            A protože je jich strašně moc, doporučuju zkratky. Třeba syrečkový s perníkem. To ani Láznička nemá… Mimochodem, jejich knedlíky jsou zatím jediné kupované, které bych se nestyděla servírovat…

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro BOYE – to jsou právě knedlíky od něj. Už dneska jsem jeden vyzkoušela a dobrý, jíst se to dalo. A obávám se, že nějaký syrečkový jsem tam zaznamenala a perníkových je tam hned několik. Ovšem společně, no nevím, nevím….

          • BOYE napsal:

            Joo, proto jsem to psala, Věrka je pilný rozesílač 🙂

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Dadalova kucharka je bezva, ale nevim, jak je to u takovychhle del s autorskymi pravy – myslim, ze zverejnit recept metodou CtrlC > CtrlV neni mozna nejlepsi napad, i kdyz je to odzdrojovany 😉

  3. kolma60pusi napsal:

    Kombinace mletého masa a petrželové natě v hojném množství je skvělá. Jako dítko i osoba už dospělejší jsem nesnášela vařené hovězí maso. Ovšem když maminka odněkud přinesla recept na mleté petrželové řízky, které měly být právě z oné nemilované suroviny. bylo po averzi.
    Mnohokrát děkuji i tady Janě a Pavlínkovi, že mi doslova bleskově umožnili přístup do této milé hospůdky, kam mi umíněná technika nějak bránila přístup. Ještě jednou děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..