0,5 kg hladká mouka
půl lžičky cukru do kvásku
mléko
koření – já dávám oregáno
kostka droždí, sůl
0,5 kg houby (raději měkké)
sůl, 2 vejce, olej, cibule
1 – 2 lžíce krupičky
Houby nakrájíme nadrobno, podusíme na oleji a cibulce, přidáme vejce a pokud je směs hodně řídká, přidáme tochu krupičky.
Necháme vychladnout.
Mezitím vypracujeme kynuté těsto, které po vykynutí vyválíme na sílu asi 3 mm, rozkrájíme na obdélníky cca 6×12 cm, plníme houbovou směsí a tvoříme válečky podobně
jako u rýžových závitků. Necháme ještě asi 10 minut kynout.
A máme dvě možnosti – buď je smažíme jako klasické pirohy, nebo je naskládáme na plech, potřeme vajíčkem, posypeme kmínem nebo kořením a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Podáváme teplé, nejlépe se zeleninovým nebo hlávkovým salátem.
Další houbový nápad realizovala: Jana Macůrková
Tak tohle už máte na zítra, jedu ráno na houby s Anežkou a Vaškem.
Budiž Ti přání, jen u toho těsta mi těch ingreryngle přijde nějak málo…to je normální kynuté?
A technický dotaz ,- když jedeš na houby, to budete slavit v lese, nebo slavíte už dnes? Sice 41 není kulaté, ani půl, ale důvod k oslavě to je, ne?
Tak já aspoň popřeju…ještě další 40 společných let!!???????
Budiž Ti PŘÁNO! Ťukálistka zase zlobí…
Jestli to nebude tento recepísek na rohlíky:
250 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru a kostky droždí.
Je to v komentářích od Květky Baťkové, recept č. 632
Ano, toto těsto dělám často, jenom teď jsem si všimla, že jsem udělala chybku. Má tam být půl kostky droždí, nebo 7g droždí sušeného. Ale věřím, jelikož jste všechny zdatné kuchařky, že to ode mne tak velká chyba nebyla a dá se prominout.
Květuše, za takovou chybu se střílí!!???
Recepísek jsem našla nedávno čistě náhodou, ještě jsem nezkoušela, ale až se ochladí, tak jdu do něj.
Opravuji si na poloviční množství kvasnic.
Děkuji ?
Když smažím, tak tuk do těsta nedávám, pokud bych je pekla, tak bych přidala kousek sádla.
Já mám strach, že moje drahá polovička si ani nevzdechne, natož aby si vzpomněla. A kytku tady není koupit kde, jedině tak bodláky a kopřivy. Ale v úterý odvezeme Anežku a potom Vlastika asi nasměruji na nějaku dobrou večeři, kam jinam než do Benátek….
(viz. Mapy.cz)
Kytky se Ti zachtělo, podívejme se…snad by stačil prsten s diamantem, nebo klíče od jaguára, a vína by chtěla kytku!! Teda nezlob se, ale seš moc náročná!!???
Stačilo mi si v lese najít asi po 5 letech hned tří krásné březové křemenáče. Ty už jsem neviděla ani nepamatuji. Já mám přeci jen radší ty „jedlé“ kytky, než ty do vázy.
Mléko už jsem to doplnila, tuk dávám u pečených, ne u smažených.
Dotaz pro Janu, co to je, prosím, za ptáčka na mé ikonce? V ptácích se opravdu neorientuji, tak abych špatným názvem některého neurazila. Díky.
Květuš, myslím si, že sovička ??
Moudrá sova s rozhledem a rozletem, stejně jako její majitelka.
Ó díky, tak to jsem potěšena, že mě takto vidíš.
Já jsem si musela ikonku zvětšit, abych viděla krásného ježečka. Díky za něj. Myslela jsem, že tam bude kečup ;-)).
Jestli chceš láhev s kečupem, klidně ti nějakou najdu a vyměním. Víš, že jsem psala, že reklmace kdykoliv a na počkání.
Raději ne ;-).
Ikonky krásné, recepty výborné, jen u nás je teď trochu „neveselo“ zdravotně, ale sleduju denně a vždycky se tady spravím náladu. Dík za to 🙂