květák
2 vejce
250 ml mléka
strouhanka podle potřeby
petrželka
Očištěný květák uvaříme do poloměkka, rozebereme na růžičky, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Vmícháme vejce, mléko, koření, pokrájenou petrtelku a tolik strouhanky, aby vznikla hustší vláčná hmota. Lžící z ní vykrajujeme malé buchtičky, klademe je do tukem vymazané zapékací misky a omastíme je na povrchu i po stranách jako buchty. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Další koření dle chuti a uvážení ….
Do komentářů připsala: Haderach
Helenko, prosím, jakým tukem mazes a jaké kořeni davas ? Já to vidím na drceny kmín a ? Díky moc
Obyčejným slunečnicovým olejem, co bys u mně čekala? Oliváč? Brekeke 🙂 A upřímně, já dávám jen sůl a bílý pepř, ta petrželka v tom úplně postačí. Mohl by být třeba muškátový oříšek, ten dávám do mozečku, ten kmín samozřejmě taky. Nebo i špetka kari, to se má s květákem rádo.
Jj, to jsem si myslela, ale dík. Zrovna se mi to hodi !!! Udělám zítra
Dneska pro sebe drozdovou a dam tam hodně kořenové a ještě i jiné zeleniny , nakonec i cuketu, už se těším
Jak jsem všežravec, tak jedno z mála jídel, které nemůžu, je právě drožďová poblívka. Jo, a drožďová pomazánka.
Já dělám ze zbytku vařeného květáku smažené placičky – od té doby, co to ochutnali, pro mně moc nezbývà. Tak to zkusím v té troubě, nebudu muset u toho stát a nespotřebuje se tolik tuku.
Já na květák poslední dobou, nevim proč,zapoměla.Napravím to.Dnes uzená polevka s rýži a bramborem.AČesnekem a zeleninou a pepŕem a majoránkou…
Já mám dneska zbytky – směs zeleniny s houbami v pekáči, a do toho byl jeden květáček (malý, za 25 č.), jinak mrev, patizon, cuketa, máslová dýně. Byl toho s kuřecím masíčkem pekáč, za 100,-, a my dva to máme na dva obědy. Zítra bude roštěnka s rýží a v neděli králík (přijede Pavlínka a Zdendys)
Já uzenou ráda s kroupama, s bramborem, mléko a samozřejmě hódně česneku. Jenže to kromě mě nikdo nejí..musím jim dát do vývaru jen chleba a česnek. Nevědí, co je dobré..
S kroupama bych taky mohla jenže je nemám doma
A to mléko?v uzené neznám a jen to slyším mám brekeke pocit.ALE neznám tak nekritizuju.Já mlíko jen do kafe.?
Já mléko jooo, je to zvláštní dobra chuť, přidává se – kdo chce – až na talíři do vřele polívky . Je to fakt dobre
U nás tak vařila babička, a nepřišlo mi to divné…
Jojo, každý máme brekeke na něco jiného…?
Já můžu mlíko pořád, někdy dokonce i furt…?? ale do čaje néé, a vím, že si ho dává dost lidí..?
Eh tak zrovna do silného tzv.magoráku černého čaje si to mléko cmrndnu.?
Květák u nás joo! Placky v mnoha variantách, ale buchty ještě nikdy. Tak na to dojde při prvním karfiolu. Po plackových zkušenostech ho nebudu vařit, ale nastrouhám. Uvidíme. Třeba pak pokorně povařím.
Lucko ze syrovýho to nedělej, já to zkusila a nedopadlo to. Navrch už se to pálilo a venitř byl furt syrovej. Alespoň trochu ovařit, věř mi.
Hele, Boyka to bebude dělat z qětáku, píše – karfiól – tak to třeba vyjde i syrový….?????
hihihihii
Dobrá, věřím ti. Dám karfiol vařit a až z něj bude qěták, rozhňahňám. A Lakyse pošlu ochutnat! 🙂
Jé, dneska je to květák. O buchtičkách jsem neslyšela, ale proč ne. U nás k obědu klasicky smažený, brambory a rajčatový salát a hábová polévka.
Myslíš chábovicu? S kelem nebo hlávkovým zelím?
Ano, s hlávkovým zelí, s kelem jsem ještě nedělala, ale vyzkouším.
Nikdy jsem tento nazev neslysela, ale divala jsem se a ono je to pokazde jinak..
Muzete upresnit tu vasi verzi? dekuji.
Ivanko, jestli myslíš hábovou polívku – u nás se jí tak říká. Je to normální bramboračka a nakonec se do ní přidá na velké kusy bílé hlávkové zelí a povaří se až změkne. Renatka ji dělá i s kelem/kapusta/, tak to chci taky vyzkoušet. 🙂
Aha, tak dekuji moc…..
Tak „buchtičku“ má moje kouzelná vnučka (ona JÍ tak říká) ?
Květák myluju na fšecky způsoby, jen mozeček nedávám, ale to je můj problém. U nás nejvíc letí různě dochucené smažené placky z předvařeného květáku.
Toto zkusím, jen tomu budu muset říkat jinak, např. bóóóóbik či knééééédlik či houstička ???
Na pekáči se pečou buchty?
A jak jí to mám asi tak vysvětlit? Měla bych obavy, že jí tam lupne i se sebou a zapne se ?
Tak to by mne fakt zajímalo, jak se u vás říká těm kostkatejm , různě plněnejm potvorám, co s nima chodil Honza do světa? ?
Květulko, to jsou „Honzovky“. 🙂
Brouku, to jsou buchty, české buchty …. ale abych neurazila Moraváky, tak to jsou i moravské buchty, tam mají Honzu také ?
Nee, my máme Jendu, Jeňu, Janka.?
Různě ochucený, pečený květák dělávám z dovozového – ten nám klasicky v trojobalu prostě nechutná. Květákové buchtičky jsem si z komentů uložila, trhovec už dobrý květák nevozí, tak snad i na „pekáč květákových buchet“ dojde. 😎