(1347) Šunkofleky klasik

1 balíček flíčků
nebo hromada domácích
4 vejce
30 dg šunky
2 lžíce oleje
sůl

může být i nadrobno nakrájená cibule

Flíčky uvaříme ve slané vodě doměkka. Aby se nám neslepily, promícháme je se 2 lžícemi oleje. Šunku nakrájíme na malé kousky, promícháme s flíčky, přendáme do zapékací mísy a zalijeme rozšlehanými vajíčky, do kterých jsme zamíchali trošku soli.
Dáme do trouby zapéct až jsou okraje pěkně křupavé.

A k šunkoflekům se určitě hodí kyselá okurčička z následujícího receptu.

Klasiku vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1347) Šunkofleky klasik

  1. jarybarka napsal:

    Šunkofleky dělám z uzeného kolene.Ve vodě ve které se vařilo posléze uvařím těstoviny.Nelepí se kvůli tuku v tom vývaru.Vajíčka rozkvedlám v mléku nebo
    sladké smetaně.Budou o víkendu.

  2. Jiřina napsal:

    Šunkofleky – klasika a moc dobrá. Většinou dělám z uzeného bůčku, nebo uzené krkovice a salát z kysaného zelí v zimě a v létě kyselá okurka. Uzené koleno je taky vynikající, ale to nejraději sníme jen tak s křenem – je ho škoda k nudlím. A uzená polévka z kolínka bude co nejdříve, až skončí ta vedra. Těstoviny uvařené ve vývaru musí mít moc dobrou chuť, vyzkouším. Díky. 🙂

  3. Ivana P. napsal:

    my děláme variantu – houbofleky. jak ze sušených, tak z čerstvých – ty jen obděláme nakrájené na kousky s trochou cibule a anglické/uzeného.
    my teda, když máme nadbytek čerstvých hub, tak je nakrájíme a obděláme s trochou cibule a anglické/uzeného, osolíme, okořeníme a zamrazujeme. Pak jen stačí v zimě vyndat, nechat rozmrznout a jde to použít na různé pokrmy – do pirohů, smaženice, na pizzu, do těstovin. a tím, jak je to už ochucené, tak je to s minimální prací

  4. Inka napsal:

    Tak šunkofleky u nás zásadně z uzených žeber. Jo a domácí, jednou jsem zamlada koupila fleky, ty se samozřejmě rozblemcly a Bimbo, protože má raději frbr, sabotoval oběd, prý škoda takového uzeného. Pro zajímavost – u nich doma se nezapékaly.
    Jo a kdo máte v dosahu Dianu, mají tam nakrájenou šunku na malé kostičky za směšnou cenu, ovšem je dost slaná. Zkoušela jsem do fleků i do brambor, lépe se ta sůl vylouží ve frbr, ale i ty fleky se dají okaučovat

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    U nás také s uzeným, nejlépe uvařené kosti a obrané. Navíc tam musí být česnek a trocha pepře, a před dopečením tam musí být vrstva sýra. Popřípadě rozšlehám vajcata s trochou smetany a nastrouhaný sýr do toho přihodím zrovna, udělá krásnou kůrčičku.
    Ten nápad s vařením těstovin v uzené vodě je výborný, díky Jarní Bárko?. Jen tady marně přemýšlím, zda z té vody nakonec udělám ještě tu poblivku, kterou u nás miluje každý – s rýží místo jiné zavářky.
    Někdy, když mám dobrou náladu, tak to uzené ještě opeču na trošičce sádla s cibulkou a česnekem a teprve potom zamíchám do těstovin a dám zapéct.
    Zítra u nás bude „maminkasevycajchnovalaazamotalajejupi“ – překlad je „brknedlesudzenymazelim“?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..