široké nudle
velké kusy hub
červená zeleninová paprika
vejce
cibule
olej
sýr na strouhání
sůl
Nudle uvaříme v osolené vodě, ocedíme, smícháme s olejem, aby se nám neslepovaly a necháme v teple odpočívat (nebo je uvaříme až po přípravě hub).
Houby nakrájíme na větší kusy, na oleji osmahneme cibulku, houby k í přidáme i s nakrájenou peprikou a dusíme asi 10 minut.
Smícháme s nudlemi, přendáme do zapékací mísy, zalijeme vejcem, posypeme sýrem a pečeme cca 20 minut v troubě.
Podáváme se zeleninovým salátem (ledový je nejlepší).
Pozn: v zimě můžeme použít zamrazené houby, které jsme si podusily na trošce tuku a umístily do mrazáku.
Teplou večeři připravila: Jana Macůrková
Tohle máte na zítra, jedu ráno posbírat, co mi tam lufťáci nechali po víkendu.
Houbofleky, jo. Ale houby na drobno, zadna paprika (nejak mi s houbama neladi) a hlavne ne tu syrovou krustu, neni tam zbytecna?
Toho sýra jsem dala malnko, my ho máme rádi. To bílé na povrchu jsou vejce. Kupodivu ta paprika tomu dala bezva chuť. Ony ty houby jsou málo výrazné.
promiň, pro mne zbytečně překombinované…houby mají svoji specifickou chuť,musíš jich mít dost a zredukovat je dušením tak,aby ta chuť vylezla, doladí se to jen trochou kmínu a soli… dusí se na másle..
PS: já ty přídavky nezatracuju, když to někomu chutná, je to jeho volba…
Já ti věřím – houbových receptů s paprikami je spousta, ale mě to prostě nesedí do húst 🙂
přesně, když houbofleky, tak bez dalších přídavků…..v jejich jednoduchosti a té chuti je přeně to,co tam být má, proč to „kazit“….
Ne myslím si, že bych tím něco zkazila. Ale když si to myslíš….
jsou tam uvozovky, takže je to jen slovo, ne že bys to zkazila jako celý jídlo…
Když má někdo doma velkou úrodu hub, proč stále vařit houby bez dalších přídavků a nezkombinovat to s něčím jiným. Mně by se to s tou paprikou líbilo, příště třeba s cuketou, pórkem, jen mít ty houby.
Dneska jsme zase byli, žádná velá úroda to není, ale malý košík je plný. Dva velké křemenáče, asi 5 hříbků a kovář, jinak borováci a lišky. Ale hodně zapršelo a tak koncem týdne simyslím, ža to bude vypadat jinaka velký koš stačit nebude.
Janičko, to mi děláš naschvál. Co já bych dala za takovou smaženici.
Tvůj koment mi připomíná moje včerejší vaření : dynova polevka . Reknes si mňam. Jenže já jsem ji vařila stylem kočička s pejskem. Asi jsem ji chtěla mít nejdobrejsi. To se nestalo! Rozmarile jsem hned ze začátku vyspala trosku kari, trosku zázvoru, česneku, a přestože jsem dala jen špetku Podravky, výsledek chuť po maggi a celkove nechutné … takže jsem si jako teta Kateřina zopakovala moc přísloví a s pozdravem : v jednoduchosti je krása vás od zkažené polívky zdravím a už to víckrát neudělám ?
Odpovídala jsem Haderach
tak včera jsem tu dýňovou dělala taky, jen dávám ještě římskej kmín, trochu skořice a kokosový mlíko….a na talíček vedle nadrobno posekanou chilli papričku, je spousta receptů a chutí dýňových polévek….
podravku nepoužívám, doma ji ani nemám…
Já zrovna dělám dýňovou na způsob hrachovky. Lehce zahustím, přidám majoránku a trochu česneku a opečný cheba nebo veku tomu.
Do dýňové polévky běžně dávám zázvor, kurkumu, koriandr. Je to koření, které vlastně obsahuje kari. Česnek do této polévky nedávám a podravku nepoužívám.
Jenže my, co římský a koriandr brekeke …..tak jsem se rozjela jinak a nedopadlo to dobre
Já taky nedávám sýr dokonce ani na šunkofleky.Ale podle obrázku mi to přijde trochu jako pizza a tak bych tam ještě klíďo vrzla rajčata a bylinky.Na té je na plátku těsta spousta různých rozeznatelných chutí a výsledek je skvělý.?
Když jde o houby z lesa, mám je nejraději samotné. Moje nej houbofleky jsou podušené okmínované houby vmíchané do těstovin a ani je nezapékám. Tedy když vařim jen pro sebe, případně po dohodě s dalšími. Jinak je zapeču a ve finále zaleju vejci. Ne zeleninu, ne sýr (jak píše Rybářka, nedávám ho ani na šunkofleky). Chuť hub je to, co mě na tom jídle bere.
Sýr, bílý slaný, dávám třeba na žampiony, které ovšem nepovažuju moc za houby a používám je jako tofu.
A zeleninu přidávám často k hlívám. A do čínských jídel s houbami špeciálními. Jenže tam už nemají tu dominantní pozici… Prostě čerstvé lesní nechat co „nejnahatější“.
Jo, dovětek: Smetana, ta mi k těm lesním taky štymuje – omáčka je omáčka 🙂
A do kyselkave houbové omáčky těstoviny, to je !!!!
🙂
Ale jo já taky samotné třeba hřibky jen na sádle.Ale když je hub dost,pak jsou ve všem a se všim možným,karbanátky guláše rýže těstoviny v omáčkach v octě v kimči v šátečkách z listového těsta…
Hlavně to už nerozhlasuj, nebo se k tobě začnou stěhovat i nezvani
krásně jsi to napsala
Tak já teda papriku k houbám také nemusím, prostě mi to nechutí. Sýr ano, ale dám ho nastrouhaný na mističku a každý si přidá (jsem sýromil)
I když …. mám dost recepísků, kde je kombinace hub a sýra.
Poslední dobou jsem se naučila nezapékat ani hubofleky a ani šunkofleky, nějak jsme zjistili, že jsou daleko lepší. Pokud někdo potřebuje do šunkofleků vajcata, tak je usmažím a zamíchám. Šak jsme to tu nedávno probíraly s Arenou? Nějak si nejsem jistá a hledat se mi to nechce, takže … pokud to byla některá jiná, tak se omluvuju dopředu.?
A mám problém, celá kuchyň je zaplavelená tipkami, takovými těmi ovocnými mrchami, co mi ničí život. Už jsem jim tam dala do seříznuté flašky sladké ovoce, do druhé pivo – obě překryté folií propíchanou párátkem a nic. Ty kujwy se mi tady snad množí bez přičinění toho mojeho. ?
Ten můj si tady nalil panáka rumu a i na ten mu jdou ….. nechápu. ?
Fšecko ovoce, zeleninu jsem vyházela na terasu a stejně jich je tu čím dál víc. Help me, co s nimi?
Nevím přesně kočko, ale mám pocit, že je to Tvůj každoroční podzimní problém.?
Mimochodem můj taky. Pokud nechceš před odchodem do kolbenky stříknout v kuchyni Biloit, máš možností několik. Prodávají různé pastičky, ale mně se osvědčila na šroubovací víčko od zavařovačky směs vody, prostředku na nádobí a octa – tam se jich dost utopí.
A mimochodem, jsi si jistá, že je to z ovoce? Já jich mám totiž každoročně touto dobou a pak z jara v obyváku invazi z fialek (i když hlínu neměním). Už jsme zabojovali minulý týden. Dávám žluté lepicí „šipky“ – tam se jich hodně nachytá a pak je večer lapáme u monitorů notasů. Teď už máme zase na chvíli klid. 😎
Je, máš pravdu, ale letos to jsou nálety jak z Marsu. Si to jdu hodit.
Kecám, prvně jdu dodělat Bláhovky kepuč, potom lečo do sklenic a následně švestková povidla, která vůbec, ale vůbec nejím. ?
No tyhle vůně všecky ty mušky musej nabudit k okamžitému množení. A povidla jistě najdou hooodně zájemců , tak se čiň ??
No, já je tu sice občas mívám taky, když zapomenu nějaký ovoce, které se začne žít svým vlastním životem, ale praktikuji jedinou věc – vyhodím to ovovce, sprostě otevřu všechna okna dokořán, důkladně vyvětrám a tím snížím teplotu a to se, jak jsem zjistila, octomilkám nelíbí.
Nechci být protivná, ale já chodím do kolbenky, tím nemůžu jen tak otevřít okna a vyhnat je.
Pro Úsmevku: to není na celý den stačí tak půl hodinky, aby se jim to přestalo líbit. Zkus to dva, tři dny po sobě, a uvidíš. Minulý týden jsem je vyháněla taky, zapomněla jsem v košíku pod paprikami jednu broskev….
Já osobně bych k houboflekům papriku nedávala, ale jak jsem pročetla diskuzi, vzpomněla jsem si na houbovou směs ke špagetám dle mého švagra. Švagr už nevaří ? a já na ni pozapomněla (prostě poslední roky tu není hub nadbytek)
Na cibulce podusil houby, přihodil na proužky papriky, trochu rajčat, hezky vše rozdusil a přidal kečup. Koření jen sůl a pepř. Kdo chtěl, sýpnul si strouhaným sýrem. ?
Já ti něco řeknu : asi jsem byla někdy Ital, protože jen reknes Spagety a už slintam. A neříkej už houby a další, prosím
Já neříkám nic Věruško… jen tu tiše píšu ?
Jestli Tě to utěší, nejsi v tom sama… taky mám poslintanou klábosnici ?
Souhlasím s Boy. Těstoviny jen s houbami podušenými na másle, sůl a kmín. Někdy jen něžně na talíři posypat sýrem. A občas, když dělám při příjezdu sarančat, tak nahoru dám kuřstehno, krásně upečené a samozřejmě poleju výpekem. Je to super kombinace.
Čtu poctivě každý příspěvek, ale dostala jsi mě, Bláhovko, s tím krásně upečeným kuřecím stehnem – ježkovy oči, dala bych si to jídlo i teď v noci. 🙂