(1371) Řeznické škvarkové knedlíčky

(500 g) brambory,
(200 g) škvarky,
(200 g) krupička,
(150 g) hrubá mouka,
(3) vejce,
(l lžička vrchovatá) sůl.

Škvarky nakrájíme na menší kousky. Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne). Brambory nastrouháme, přidáme krupičku, hrubou mouku, připravené škvarky, vejce, špetku soli. Propracujeme těsto, z těsta vytvarujeme kulaté knedlíčky. Pro tento druh knedlíků je charakteristická malá velikost (průměr cca 4 cm).
Zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme cca 10 až 15 minut. Při dodržení správného postupu jsou uvařené knedlíky křehké a kypré.

Podáváme s vepřovou pečení a se špenátem. Výborné jsou také jako samostatné jídlo ohřáté na pánvi s trochou sádla se špenátem nebo osmaženou cibulkou.

Pozn: doba varu byla podstatně kratší, maximáně 7 – 8 minut, jinak bych je asi nevyndala vcelku. Přemýšlím nad tím, příště je vařit buď v páře nebo v potravinové folii ev. v mikrotenu.Ale jinak jsou výborné, měli jsme je jenom s osmaženou cibulkou.

Podle Lázničkovy knedlíkové kuchařky připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1371) Řeznické škvarkové knedlíčky

  1. Jana Macůrková napsal:

    To máte na ráno, jdu krájet houby a ráno budu mrtvá. Včera i dneska jsem pochodovala po lese ánšto opět rostou a to je něco pro mně.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Takze to jsou vlastne vareny bramborovy placky (recept 17). Co ty lidi nevymyslej…
    Ale chybi tu jakekoliv pomery, kolik ceho?

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Něco podobného, opravdu jen podobného, znám jako knedlíčky do cibulačky.
    Jen se těsto musí nechat hodně vychladit v lednici a až teprve potom se z toho dělají knedlíčky – 5 dkg polmouky, 1 PL krupice, vejce, 15 dkg škvarků pomletých či nasekaných, sůl a pepř.

  4. BOYE napsal:

    No, přeci to Láznička všechno nevykecá, když na tom bohatne. Pokud jde o jeho knedlíky, budu-li mít na ně chuť, raději je koupím, než riskovat poměry a lovit z hrnců kaše a šlichty. Nikdy knedlíky nekupuju, ale jeho speciály už jsem párkrát ochutnala. A do těch klidně půjdu. A klasiku si budu vařit podle svého.

  5. Lída Koubová napsal:

    A co přidat trošku solamylu?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..