(500 g) brambory,
(200 g) škvarky,
(200 g) krupička,
(150 g) hrubá mouka,
(3) vejce,
(l lžička vrchovatá) sůl.
Škvarky nakrájíme na menší kousky. Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne). Brambory nastrouháme, přidáme krupičku, hrubou mouku, připravené škvarky, vejce, špetku soli. Propracujeme těsto, z těsta vytvarujeme kulaté knedlíčky. Pro tento druh knedlíků je charakteristická malá velikost (průměr cca 4 cm).
Zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme cca 10 až 15 minut. Při dodržení správného postupu jsou uvařené knedlíky křehké a kypré.
Podáváme s vepřovou pečení a se špenátem. Výborné jsou také jako samostatné jídlo ohřáté na pánvi s trochou sádla se špenátem nebo osmaženou cibulkou.
Pozn: doba varu byla podstatně kratší, maximáně 7 – 8 minut, jinak bych je asi nevyndala vcelku. Přemýšlím nad tím, příště je vařit buď v páře nebo v potravinové folii ev. v mikrotenu.Ale jinak jsou výborné, měli jsme je jenom s osmaženou cibulkou.
Podle Lázničkovy knedlíkové kuchařky připravila: Jana Macůrková
To máte na ráno, jdu krájet houby a ráno budu mrtvá. Včera i dneska jsem pochodovala po lese ánšto opět rostou a to je něco pro mně.
Takze to jsou vlastne vareny bramborovy placky (recept 17). Co ty lidi nevymyslej…
Ale chybi tu jakekoliv pomery, kolik ceho?
Poměry nebyly uvedené ani v receptu, zkusím to odhadnout a dám to před suroviny do závorek.
Nojo…tak se pak nediv tomu polocasu rozpadu. Podlevocne bych do knedliku nesla, pac se to bud rozpadne nebo to bude jako brousek 🙁
1 kg vařených brambor
500 g krupice
2 vejce
150 g umletých škvarků
3 housky nakrájené na kostičky
2 až 3 lžíce mléka
Jinej recept … ale podle gramaze housky odhaduju tu mouku tak na 15 deka…
Já tam (teda Láznička) tam nemá ty housky, ty má v podobným receptu a nemá tam mléko.
Něco podobného, opravdu jen podobného, znám jako knedlíčky do cibulačky.
Jen se těsto musí nechat hodně vychladit v lednici a až teprve potom se z toho dělají knedlíčky – 5 dkg polmouky, 1 PL krupice, vejce, 15 dkg škvarků pomletých či nasekaných, sůl a pepř.
Ano, dala bych si.
No, přeci to Láznička všechno nevykecá, když na tom bohatne. Pokud jde o jeho knedlíky, budu-li mít na ně chuť, raději je koupím, než riskovat poměry a lovit z hrnců kaše a šlichty. Nikdy knedlíky nekupuju, ale jeho speciály už jsem párkrát ochutnala. A do těch klidně půjdu. A klasiku si budu vařit podle svého.
A co přidat trošku solamylu?