(1389) Borůvkový brutvánek

900 g brambor
500 g borůvek
2 vejce
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
20 g sádla
sůl

Syrové brambory opláchneme a pečlivě oškrábeme. Pak je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, špetku soli a mouku.

Důkladně promícháme. Pekáček (brutvanu) vymažeme sádlem, vložíme připravené bramborové těsto. Na těsto klademe borůvky a povrch pocukrujeme. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.

Ještě teplý pak posypeme moučkovým cukrem a krájíme na úhledné porce.

Recept  odněkud z Beskyd vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1389) Borůvkový brutvánek

  1. Jana Macůrková napsal:

    Mně těsto připadalo hodně řídké, tak jsem přidala ještě 2 lžíce mouky a to jsem neměla dělat. Za tepla byl moučník velice dobrý, ale jak vychladl, byl tuhý a nic moc.

  2. Jiřina napsal:

    Buchta vypadá moc hezky, ale možná bych tam přidala trochu prášku do pečiva. Nevím jestli tu tuhost udělaly ty dvě lžíce mouky navíc. Možná se musí jíst jen teplý. Je to vlastně bramborák na sladko.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak pro mne by tohle byly vyhozeny boruvky. Nesnasim sladky bramborovy testo…bramborove svestkove knedliky (a s makem!) pozru pouze ve stadiu akutni nouze (jako ztroskotani na pustym ostrove nebo na vrcholcich And). Ale vypada to hezky.

  4. Vera M. napsal:

    Já jsem z Beskyd. Tam se dělava Placek se svestkami . Normální bramborakove testo bez česneku a majoranky , méně soli . V dnešní moderní verzi se do pekacku nebo na plech rozprostre “testo” na pecici papír a nakladou se svestky reznou stranou nahoru , upece se a pocukruje , svestky bývají kyselé . Je to moc dobre !!!! Mocmoc . Konzultovano s Verkou Veverkou – schváleno. Děla to stejne a vím , ze s velkým úspěchem . Je to proste starodavny a moc dobrý recept . ( je tam i vajíčko )

  5. bozena.fialova napsal:

    Kdysi jsem sloužila v Rovensku pod Troskami a tam dělali bramboráky se švestkami. Nevím, jestli takhle na pekáček, nebo pokrájené švestky do těsta a smažili placky. Nikdy jsem to neochutnala, ale už při zmínce o tomhle jídle všichni, kteří to znali, slintali jak Pavlovovi psi. :-)) Ale obětovat na svrchu uvedený recept půl kila borůvek bych asi obrečela.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..