900 g brambor
500 g borůvek
2 vejce
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
20 g sádla
sůl
Syrové brambory opláchneme a pečlivě oškrábeme. Pak je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, špetku soli a mouku.
Důkladně promícháme. Pekáček (brutvanu) vymažeme sádlem, vložíme připravené bramborové těsto. Na těsto klademe borůvky a povrch pocukrujeme. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Ještě teplý pak posypeme moučkovým cukrem a krájíme na úhledné porce.
Recept odněkud z Beskyd vyzkoušela: Jana Macůrková
Mně těsto připadalo hodně řídké, tak jsem přidala ještě 2 lžíce mouky a to jsem neměla dělat. Za tepla byl moučník velice dobrý, ale jak vychladl, byl tuhý a nic moc.
Buchta vypadá moc hezky, ale možná bych tam přidala trochu prášku do pečiva. Nevím jestli tu tuhost udělaly ty dvě lžíce mouky navíc. Možná se musí jíst jen teplý. Je to vlastně bramborák na sladko.
Tak pro mne by tohle byly vyhozeny boruvky. Nesnasim sladky bramborovy testo…bramborove svestkove knedliky (a s makem!) pozru pouze ve stadiu akutni nouze (jako ztroskotani na pustym ostrove nebo na vrcholcich And). Ale vypada to hezky.
S boruvkami vůbec neznám, ani obraz ani zvuk. Víš co, babička nebo Mamka to udělaly tak jednou v roce a js už moc ne …. ale děti i chlapi to zblajznou a koukají, kde je víc. Proste naše milované brambory 100x jinak
To = svestkovy bramborák , viz níže
Já jsem z Beskyd. Tam se dělava Placek se svestkami . Normální bramborakove testo bez česneku a majoranky , méně soli . V dnešní moderní verzi se do pekacku nebo na plech rozprostre “testo” na pecici papír a nakladou se svestky reznou stranou nahoru , upece se a pocukruje , svestky bývají kyselé . Je to moc dobre !!!! Mocmoc . Konzultovano s Verkou Veverkou – schváleno. Děla to stejne a vím , ze s velkým úspěchem . Je to proste starodavny a moc dobrý recept . ( je tam i vajíčko )
Moje babička byla z Čech, a tohle taky pekla – a máš pravdu, je to moc dobrè!
Jo, ja to nezpochybnuju. Jen to je, jako by mi nekdo tvrdil, ze cervena repa je dobra mocmocmoc…proste mi to nechutna 🙁
Pořad dokola, ale římský kmín a korisndr, jinak sním úplně všechno ( hmyz určitě taky ne )
Kdysi jsem sloužila v Rovensku pod Troskami a tam dělali bramboráky se švestkami. Nevím, jestli takhle na pekáček, nebo pokrájené švestky do těsta a smažili placky. Nikdy jsem to neochutnala, ale už při zmínce o tomhle jídle všichni, kteří to znali, slintali jak Pavlovovi psi. :-)) Ale obětovat na svrchu uvedený recept půl kila borůvek bych asi obrečela.
To jsme na tom stejně, my co nenasbíráme, ale musíme kupovat, s nimi šetřïme.
Ale jestli chceš ochutnat, tak Úsměvka dala recept :bramboráky s mrkví.
Já nevím, na co jsem tenkrát myslela, dala jsem tam jen tu mrkev, špeticku soli, osmažila a nakonec taky v pominutí mysli pocukrovala.
Jak to dopadlo? Porvali jsme se o ně – já a Laky?? ten jak je vidí, tak vyvàdí!!
Usměfčin recept 886
Díky, mrkev se doma vyskytuje, jinak tu VALÍ ..( pro neostravaky =prší Jak svina ) , tak je třeba uvařit z toho, co doma
U nás už přestalo, jen ráno lilo jak z konve. Pokoušet se cokoliv dělat na zahradě by se rovnalo změnit s v Golema. Jen čekám, jak se zvedne řeka, my jsme naštěstí hodně vysoko, ale ti dole u řeky mají občas smůlu a vodu ve sklepeních.
Tady prší chvílema a vydatně.Z okna kuchyně vidím na Šumavu a Boubín.Jednou zalité sluncem a pak se zahalí do černých mraků.Vítr fičí.Asi podzim ne???