(500) brambory vařené
(200) hrubá mouka
(100) krupička
(2) celá vejce
(1 lžíce) bramborový škrob
(lžička) sůl
Syrovou mrkev najemno nastrouháme.
Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe předchozí den), po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme nastrouhanou syrovou mrkev, krupičku, osolíme, přidáme vejce. Vypracujeme těsto, ze kterého v dlaních vytvarujeme knedlíky asi 4 cm v průměru.
Vaříme cca 15 až 20 minut.
Doporučujeme servírovat jako přílohu k dušenému hovězímu masu, ale to už je recept na pondělí. Pozn: množství jednotlivých surovin je orientační, někdy je potřeba přidat trochu krupice.
Další knedlík speciál z kuchařky Láznička vyzkoušela: Jana Macůrková
Dovolim si pripominku: kdyz mrkev par minut povarite (staci 6-8), nepusti pri strouhani tolik vody a lip se s tim pracuje. Plati pro vsechny recepty, vcetne falesneho humra. Chut se nezmeni.
Taky jsem o uvaření mrke chvilku přemýšlela, ale když je strouhaná na syrovo, tak dělá v tom těstě takový pěkný vlákýnka, není to tak jednolitý oranžový. Práce mi jiná nepřipadala, jen jsem dala spíš pro jistotu trochu škrobu, ale ten u bramborového těsta z nových brambor dávám vždycky.
Tohle zkusím ale protože strouhám na velké slze brambory tak totéž udělám s mrkví a tudíž ji povařím podle Hadérky.Byla by určitě v knedlikách syrová.?
Kdyz tu mrkev jen ovaris a ne rozvaris na sra…gory, udela vlakenka taky – vlastni zkusenost.
Musím dělat těsto z horkých brambor – nevím, co to teď prodávají, ale uvařené jsou na druhý den brekeke.. a uvařené bez slupky se taky musí zkonzumovat dost rychle – tmavnou. Kde jsou ty doby, kdy jsem si z „včerejších“ brambor dělala omeletu..?
Je fakt, že letos už jsem objevila pár brambor se suchou i mokrou hnilobou, což obvykle bylo až pozdě na jaře. Jestli to způsobilo střídání velkých veder a mokra si netroufám říct, ale může to být i novými odrůdami, které asi nejsou vůči hnilobě tak odolné, či pámbůví čím ještě dalším.
Já koupila nedávno brambory na farmě,když jsem byla pro krouhané zelí.Taky jsem byla zvědavá protože jsou to ty s červenou slupkou.Ale jsou epes.Na těsto výborné.
Tak bramborák s mrkví dělám a chutná, ale vrazit jí do knedlů jsem neslyšela a ani nezkoušela.
Jen dotaz, kolik té mrkve jsi dala? 2 velké či víc? A v textu to nemáš, ale předpokládám, že přijde do těsta mouka i krupička, co?