(1391) Hovězí kližka s česnekem a majoránkou, pomalu dušená

600 g hovězí kližky
1 palička česneku
1 plná lžíce majoránky
1 lžíce másla
1/2 kostky masoxu nebo
zeleninový vývar
1/2 lžičky pepře
olej,  sůl

Kližku odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Opečeme na oleji dohněda a přidáme na plátky nakrájený česnek.
Přidáme masox nebo zeleninový vývar, opepříme a osolíme, přisypeme majoránku a podlijeme trochou vody. Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání cca 4 hodiny. Na konci přidáme pro zjemnění kousek másla. Já jsem přidala na začáku 2 na jemno nakrájené cibule a tak nebylo potřeba nijak zahušťovat.

Podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem, já servírovala s bramborovým mrkvovým knedlíkem.

Sobotní oběd připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1391) Hovězí kližka s česnekem a majoránkou, pomalu dušená

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Vypadá to dobře s těmi knedlíky, ale to je pokrm na odhánění upírů, ne? Není toho česneku strašně moc? Na něco málo přes půl kila masa…bych se asi bála.

  2. bozena.fialova napsal:

    Nezhořkne majoránka tím dlouhým varem? Všude se píše přidat ji až před dohotovením a v tom případě by jí nebylo možná potřeba ani tak moc. Hovězí kližka je ale báječné maso, nezklame, ať se z ní udělá cokoliv.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nechybí tam cibule? A na můj vkus moc česneku a majoránky, ale bude to dobré, tomu věřím.
    Možná by stálo za vyzkoušení dát do toho pečený česnek v troubě, ten by mohl být OK pro nás žlučníkáře.?

  4. Jiřina napsal:

    Janičko, já mám dotaz. Píšeš, že bys případně česnek zamrazila. Jaký je, když ho potom potřebuješ. Dříve jsem česnek dávala do oleje, nebo do soli. Nebylo to ono. Beru česnek od kamaráda, je výborný, ale poslední dva roky začne brzy trouchnivět. Minulý rok, jsem ho dost vyhodila. Letos mám 3 kg, mám ho ve spíži spletený do copu. Protože máme dost velkou spotřebu, tak bych chtěla lepší uskladnění. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..