2 – 3 dcl husí nebo kachní krve
2 lžíce husího nebo kachního sádla
1 větší cibule
sůl
pepř
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na sádle.
Husí krev, kterou nejsnadněji získáme při zabíjení většího množství husí nabo kachen, většinou na vesnici ve statku jako já, rozšleháme metlou na tekutou kaši (ve sklenici, ve které jsem ji přivezla, byla sražená a docela tuhá, pokud byste ji dostali hned čerstvou, je nutné sklenicí třepat, aby se krev nesrazila), a nalijeme na cibulku. Za stálého míchání ji necháme srazit, osolíme, opeříme a ještě teplou podáváme s čerstvým chlebem.
Pozn: takto upravená krev se dala kdysi koupit pod názvem Krevní tučnice. A jednou jim v tiskárně vypadlo písmenko T a Dikobraz měl o vtip postaráno – okamžitě to byla Krevní (t)učnice – tzv. Upírka.
Na jedno Retro si vyškemrala suroviny: Jana Macůrková
A já se nechám o půlnoci takhle vyděsit….?????
By mě zajimalo kolik jsi těch krásných ptáků na statku podřízla,aby z toho byl nedělní oběd?
Tam se zabíjí vždycky ve velkém, já u toho nebyla, já se jen domluvila s Jiřinkou, že mi tu krev nachytá. Ale počítám, že zabíjeli tak 8 – 10 kachen najednou.
Můj táta měl krevní tučnici rád.Bylo to trochu jako jelítkový prejt a tak tam mamka přidávala trochu strouhanky a majoránku.S bramborem a kys.zelím.
Já to teda nedám, ale mamina kdysi dělávala, jen cibulku zpěnila s kmínem (v hmoždíři ho tloukla) a dávala majoránku. Dokonce si myslím, že pomlela tu tuhou krev s rohlíkem a to teprve potom přidávala na zpěněnou cibulku.
Jojo, u nás se krev dělávala a bylo to docela dobré. Jen jako malá jsem měla trochu problém s vizáží onoho jídla. Připomínalo mi to lógr a tak jsem vždycky říkala, že chci přidat chleba, ale bez kafe a s marmeládou.
U nás se krev taky dělala, všichni to jedli, ale já ne. Jako dítě jsem si hrávala s kačenkama (husy jsme neměli ), pořád jsem je viděla, tak asi proto. Jinak husí krev v konzervách si pamatuji, ani nevím, jestli se to ještě prodává.
Historka o tom, jak se do obehu dostaly konzervy s napisem „Krevni ucnice“ je totalitni urban legend. Ale for v Dikobrazu je fakt.
Když už jsi vzpomněla urban legend, tak Eliška(starší dcera) dělala uměleckou průmyslovku v Jablonci a jedna z jejích spolužaček byla Markéta Urbanová, dcera právě kreslíře Urbana. A Eliška vždycky tvrdila, že nejhorším vtipem Urbana je jeho dcera…
Muhehe
A pak je jeste na miste vzpomenout Jiriho Dedecka:
„V internátě učnice střílí denně z ručnice. střílí mladé učně, co vypadaj tučně. vyrábí z nich učnice chutné krevní tučnice.“
Kačení nebo husí krev jsme taky dělávali, když se drůbež zabíjela hromadně. Nechali jsme ji sraženou, zalili vodou, uvařili a pak nakrájeli na kostičky. Dál cibulka, kmín, pepř a vajíčka. Tak nám chutnala nejvíc.
přiznám se, že tohle mě fakt neláká